Délmagyar logó

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 1°C | 6°C Még több cikk.

Szeged karácsonyfája

A szegedi Móra Ferenc Múzeum A régi Szeged karácsonyfája elnevezéssel hirdet akciót. Várják a szegediek régi karácsonyfadíszeit a hozzájuk kapcsolódó történetekkel együtt.
– Édesanyám őriz néhány karácsonyfadíszt, amelyek története nagyon megható: egy zsidó asszonytól kapta ajándékba, aki megszenvedte a holokausztot – mondta Marton Árpád, a Móra Ferenc Múzeum rendezvény-menedzsere. – Bár a zsidó hagyomány szerint nem állítanak karácsonyfát, az asszony, mivel a kisfia nagyon vágyott rá, titokban feldíszített neki egy fenyőt karácsonykor. Amikor kivándoroltak Izraelbe, édesanyámnak ajándékozta a díszeket.

Ez a történet adta az ötletet ahhoz, hogy a Móra Ferenc Múzeumban felállítsák a régi Szeged karácsonyfáját. A karácsonyfadíszek beszédesek a régi város történetéről, a hozzájuk kapcsolódó történetek pedig az itt élő családok legendáriumának részei. A dísszel bárki beírhatja magát Szeged történetébe, hiszen a múzeum gyűjteményébe veszi a díszeket és megőrzi az utókor számára.

A régi Szeged karácsonyfájára a díszeket december 4-étől helyezhetik el város lakói a múzeumban kitett gyűjtődobozokba. Arra kérik az adományozókat, a díszek leadásakor mellékeljenek egy-egy családi karácsonyhoz fűződő történetet és tüntessék fel, hogy a dísz mely család régi karácsonyfáit díszítette.

A díszek felajánlói december 4-én 16 órától zenés adventi délutánon találkozhatnak egymással, 10-én pedig együtt díszíthetik fel a régi Szeged karácsonyfáját. Erre a napra a múzeum egy művészettörténeti különlegességgel is készül: a díszteremben lehull a lepel egy karácsonyi témájú műkincsről, amelynek titkát a múzeum munkatársai egyelőre gondosan őrzik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Áder János szerint a 22-es csapdájában vagyunk

Áder János szerint a 22-es csapdájába manőverezte az ország gazdaságát az MSZP–SZDSZ-kormány,… Tovább olvasom