Délmagyar logó

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 13°C | 23°C Még több cikk.

Szeged köszöntötte pekingi hőseit

Szeged - Kedden ünnepelt Szeged. A Dugonics és a Klauzál téren több ezren azokat az olimpikonokat köszöntötték, akik aranyérmet és kiváló helyezést értek el a pekingi olimpián. Még mondja valaki, hogy ez a város nem értékei szerint kezeli a sikereket!
Dervarits Attila, a Démász-Szegedi VE elnökének bejelentése mosolyt fakasztott az emberek arcára: "Nekünk, szegedieknek az egyik szemünk sír, mert a magyar sport gyengébben szerepelt Pekingben. Ugyanakkor a másik meg könnyezik az örömtől, hiszen valamennyi magyar aranyérem megszerzése szegedi sportolók nevéhez is fűződik".

Natasa! Natasa! – fogadta a hatalmas tömeg Janics Natasát, minden idők legjobb magyar női kajakosát, amikor beszállt a Démász-székház előtt várakozó KIA személygépkocsiba. Majd következett az Attila! Attila! köszöntés, és Vajda Attila is beült a Pappas autóház Mercedesébe. Tamás! Tamás! – skandálta a tömeg, amikor Varga Tamás is bepattant a kocsiba. Aztán következett Sík Marci, valamint az edzők, Kásás Zoltán és Vécsi Viktor. De haladjunk csak szép sorjában az események felidézésében!

Szeged sikerkovácsai először az EDF Démász vendégeként részt vettek egy fogadáson, ahol a nagyon sikeres olimpiai fesztivál szervezői kellemes ünnepséget celebráltak – csakúgy, mint négy évvel ezelőtt az athéni olimpia után. Itt jelentette ki Botka László  polgármester, mivel mindhárom magyar olimpiai aranyérem megszerzésében a szegediek jeleskedtek, a város nyugodtan megkaphatná a sport fővárosa címet. Mindenki a legfényesebb érem tulajdonosait faggatta, kérdezte. Mintha a mesterekről egy kicsit megfeledkeztek volna. Vécsi Viktor, Vajda Attila mestere, aki tavaly áprilistól az idei világkupáig Janics Natasa trénere is volt, szerényen húzódott meg a reflektorfény árnyékában.

– Hozzászoktam már, hogy a versenyzők vannak a középpontban. Azért van bennem egy kis tüske, no nem itt Szegeden sértettek meg, hanem Pesten, a SYMA Csarnokban, ahol Cseh Laci edzőjével, Turi Györggyel a színpad mellett álltunk. Sajnos arra sem érdemesítettek bennünket, hogy a nevünket megemlítsék. Nem akarok a panaszommal ünneprontó lenni, csak most jött ki rajtam a fáradtság is. Egyébként óriási élményben volt részem, és azt hiszem, az eddigi tizenöt éves edzői munkámnak beért a gyümölcse.

Lelkes szegediek ezrei kísérték a Kárász utcán a város bajnokait. Képünkön Vajda Attila, Janics Natasa, Sík Márton és Varga Tamás (hátul, középen, zöld pólóban) a szurkolók gyűrűjében. Fotó: Karnok Cs
Lelkes szegediek ezrei kísérték a Kárász utcán a város bajnokait. Képünkön Vajda Attila, Janics Natasa, Sík Márton és Varga Tamás (hátul, középen, zöld pólóban) a szurkolók gyűrűjében. Fotó: Karnok Csaba

Sík Márton, a fiatal olimpiai ötödik helyezett szegedi kajakos iránt is kisebb érdeklődés nyilvánult meg. Pedig sokan állítják: személyében a legnagyobb magyar sztrók van kibontakozóban.

– Boldog lennék, ha minden évben ilyen ünnepségnek lehetnék a részese, de mégsem vagyok felhőtlenül boldog, lehetett volna akár jobb helyen is végezni. Szerencsére van még idő, hogy előrébb lépjek – mondta.

Janics Natasa és Vajda Attila a Démász vezetőjének átnyújtotta azt a hatalmas zászlót, amelynek szinte nem volt olyan része, ahol ne lettek volna biztató szavak, üzenetek.

Az ünnepeltek a Dugonics térig autón tették meg az utat, ott óriási tömeg fogadta őket. Ha nincsenek ott a Tigers biztonsági emberei, talán puszta szeretetből szét is szedték volna őket. De ugyancsak óvni kellett a sportolók testi épségét a Kárász utcán is, ahol több ezer ember gyűrűjében vonultak gyalog a Klauzál térre. Léggömbök lobogtak, Hajrá, Magyarok! Hajrá, Szeged! feliratú pólóban tapsolt a tömeg önfeledten.

– A szegediek megmentették a magyar sport becsületét – konstatálta Papp István, a városi sportigazgatóság nyugdíjas dolgozója, aki hosszú időt töltött a helyi pólócsapat vezetői székében is.

– Na mit szólsz a súlyemeléshez? – kérdezte Ördögh István, a szegedi súlyemelésben elévülhetetlen érdemeket szerző versenyző, edző, sportvezető. Majd természetesen arról beszélt, mennyivel eredményesebb lett volna a magyar csapat ebben a sportágban, ha a szegedi Nagy Péter képviseli Magyarországot. – Száz évben talán egyszer van ilyen, hogy mindhárom magyar aranyérem megszerzésében szegediek játsszák a főszerepet.

A város olimpikonjai, Janics Natasa, Sík Márton, Kásás Zoltán, Varga Tamás (kislányával a karján) és Vajda Attila önfeledten ünnepelt a szegediekkel. Fotó: Karnok Csaba
A város olimpikonjai, Janics Natasa, Sík Márton, Kásás Zoltán, Varga Tamás (kislányával a karján) és Vajda Attila önfeledten ünnepelt a szegediekkel. Fotó: Karnok Csaba

Az ünnep tetőfokát a Klauzál téren felállított színpad előtt érte el, ahol az EDF Démász olimpiai fesztivál főszurkolója olyan eksztázisba hozta a teret teljesen betöltő embertömeget, hogy amikorra az ünnepeltek a színpadra léptek, már képtelenség volt tovább fokozni a hangulatot. A hatórás időeltolódás miatt fáradt főszereplők pedig lelkesen válaszoltak a műsorvezető – lapunk rovatvezetője –, Süli Róbert kérdéseire. Többek között kiderült, hogy Varga Tamás Vajda Attilánál korábban utazott ki Pekingbe, de a kenus azt mondta: „Ne búsulj, Tamás, majd együtt jövünk haza az aranygéppel!" Erre Csuvinak is volt egy története: „A döntő előtt bementem Attila szobájába, nagyon izgultam, erre ő azt mondta, nyugodt legyek, mert nyerünk négy góllal..."

Természetesen a végére teljesen felvidultak az ünnepeltek, hiszen a jutalomosztás következett. A tömeg egy kicsit ritkább lett, de kitartott a La Bamba koncertjén, amely természetesen eljátszotta az Újra itt van a nagy csapat című slágert is. 

Szetey András, a Délmagyarország főszerkesztője ajándékkal kedveskedett Varga Tamásnak, Vajda Attilának és Janics Natasának. Fotó: Karnok Csaba
Szetey András, a Délmagyarország főszerkesztője ajándékkal kedveskedett Varga Tamásnak,
Vajda Attilának és Janics Natasának. Fotó: Karnok Csaba

Városi jutalmak

2008-ban a város költségvetése 9 millió forintot irányzott elő a sportolók olimpiai jutalmazására, ám a kiemelkedő sikerre való tekintettel az összeget Botka László polgármester megduplázta.

Így Janics Natasa 5 millió, Vajda Attila 5 millió, Varga Tamás 3 millió, Sík Márton 1 millió forint jutalomban részesül. A felkészítő edzők közül Vécsi Viktor munkáját 3 millió, Kásás Zoltánét 1 millió, Hüvös Viktorét 500 ezer forinttal jutalmazza a város.

Továbbá 250–250 ezer forint jutalomban részesül Szabó Géza és Szabó Csaba, az a testvérpár, akik 10 ezer kilométert tettek meg a pekingi olimpiára – kerékpárral.

A díjakat – a város díszoklevelével és aranyérmével együtt – a tegnapi Klauzál téri ünnepen Botka László polgármester nyújtotta át.

Vajda, a szőregi aranyember

A most már nemcsak világ- és Európa-, hanem olimpiai bajnok Vajda Attila köszöntésének megadták a módját szűkebb hazájában, Szőregen is. A SYMA csarnokbeli köszöntésről Szegedre, illetve annak kertvárosi részébe érkező kenust tegnap fél egykor izgatott szurkolók várták a szőregi Hősök terén. Volt, aki kerékpárral és kisgyerekkel, annak szájában dudával, más kiöltözve, megadva a módját a helyi kedvenc érkezésének, de akadt, aki nemzetiszínű zászlóval érkezett, majd gyorsan keresett egy kis árnyékot a nagy melegben. Amikor Vajda Kiskunfélegyházától motoros rendőri felvezetéssel (– Nagyon meglepődtem, amikor megállítottak az autópályán a rendőrök, aztán nem kaptam levegőt, amikor kiderült, miért – emlékezett vissza Vajda) 13.15-kor megérkezett a Szerb és a Magyar utca sarkára, több mint százan ácsorogtak a mindössze néhány óra alatt megszervezett ünnepség helyszínén. Autóból ki, lovas fogatra fel, utóbbi bakján a legutóbbi rózsafesztivál szépe már elfoglalta helyét – ejha, ez ám a fogadtatás! A menethez többen is csatlakoztak, amely a Szerb, majd a Magyar utcán át, egy kis dugót okozva a település közlekedésében, húszpercnyi vonulás után megérkezett az Engels utcához, amelynek neve erre a napra Bajnok utcává változott.

Szőregen aranyozott babérkoszorúval is köszöntötték Vajdát. Fotó: Schmidt Andrea
Szőregen aranyozott babérkoszorúval is köszöntötték Vajdát.
Fotó: Schmidt Andrea

– Köszöntünk, bajnok! – állt a sarkon egy transzparensen. – Vajda, az aranyember! – virított egy másikon. Rózsaszirmok az utca kövén, aranyozott babérkoszorú a nyakban, torta, atyai és anyai csók, majd aláírások végtelen sora szomszédnak, barátnak, ismerősnek és ismeretlennek.

– Innen indultam nagyon régen, ide érkeztem vissza, az út pedig hosszú volt. Az álmokból valóság lett. Most nekem a legjobb – mondta Vajda. – Mi is ezt érezzük. Köszönjük, Attila! – mondta a kenus utolsó mondatára reagálva a tömegből valaki.

Olvasóink írták

23 hozzászólás
12
 • 23. ditta 2008. augusztus 28. 21:08
  „Mi kedden ott álltunk az első sorban a Klauzál téren. 8 és fél éves és 5 és fél éves kislányommal és a férjemmel.Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy szegediek lehetünk. Sőt! Janics Natasa először a kisebbik kislányomnak simogatta meg a buksiját és ő kapta az első aláírást! Azóta mindenkinek büszkén meséli, hogy mi történt Vele!
  Szóval csak gratulálni tudunk minden olimpikonnak!”
 • 22. maci52 2008. augusztus 28. 16:31
  „Ez a mi Lacink igazán bőkezű lett,biztos szerzett nehány szavazatot,úgy szórja a pénzt mint ha a sajátja lenne.Ezek a sporik nem melóznak sehol,csak eveznek ,edzenek egész évben,külföldon,itthon vegyesen,ez a dolguk,amiért tisztességes juttatást kapnak,mert szerintem egyiket sem a mamája tartja el.”
 • 21. cicu 2008. augusztus 27. 22:45
  „Gratulálok az olimpikonoknak csak az szomorít el, hogy a vízílabda csapatban vannak még Szegediek és ők már teljesen Pestinek érzik magukat????”
 • 20. Macs 2008. augusztus 27. 17:42
  „Fanyalgó 45,

  a DÉMÁSZ sok-sok pénzzel támoggata a sportolókat, igy a sikerhez is hozzájárult. A szponzorok többek között azért adnak pénz, mert számukra ez reklám, a sportolóknak pedig szükségük van a támogatásra.
  Nem hiszem, hogy a sponzorok adóforintokból gazdálkodnának.
  Lehet megjegyzéseket tenni, aztán ha "megsértődik" a EDF és kivonul, nem ad több támogatást, akkor lehet örülni. :-)).”
 • 19. 1szegedi 2008. augusztus 27. 16:28
  „GRATULÁLOK!!!!!!!!!!! amit haza hoztatok az :
  IGAZI OLIMPIAI ARANY !!!!!!!!!!!!!
  Köszönöm minden kisgyerekkori, kamaszkori hajnali felkeléseteket, a fáradt esti tanulásotokat, a morzsányira összement szünidőtöket, a rengeteg sokszor fájdalomig fárasztó
  edzéseket azt a rengeteg időt, munkát, kitartást ! (sokan egész életükön át sem tesznek ennyit egy célért).
  KÖSZÖNÖM !!!!!”
 • 18. anonimusz 2008. augusztus 27. 16:16
  „Hozzászóló Hölgyek, Urak! Tényleg tisztelettel.
  Ugye, tegnap a bajnokok ünneplésével telt el az este. Szerintem mindenki így tudja, gondolja. Én egészen biztosan és a magam véleménye alapján teljesen megalapozottan. Próbáljuk meg végre úgy megközelíteni az OLILMPIÁT (szándékosan csupa nagybetűvel), hogy itt, most, mi szegediek valami csodát tettünk. Legyetek szívesek, függetlenül attól, hogy dohányzott, valaki szerint "műünneplés" volt (ezt majd biztosan kimagyarázza, mert én nem értem) félretenni indulatokat és képzeteket. Örüljünk ennek a nagyszerű teljesítménynek! HAJRÁ SZEGED”
 • 17. ruslan 2008. augusztus 27. 15:33
  „Azért nehogymár vietnámi hősöket csináljunk bebőlük.
  Az egész arra volt jó , hogy biigfott fényezze magát.”
 • 16. Molnár György 2008. augusztus 27. 15:12
  „Nagyon jól sikerült az ünneplés, de azért máskor kerüljék el a BOSSZANTÓ BAKIKAT:
  - A CEREMÓNIA MESTER miért ment el , mirt nem maradt ott, mert neki kellett volna levezényelni az ünnepséget
  - Ilyen ESEMÉNYEKEN nem a vitathatatlanul legrangosabb vendéggel JANICS NATASÁVAL kellettt volna kezdeni.Illem szerint ŐT kellett volna LEGUTOLJÁRA hagyni , és előtte a sórrendet pont felcserélve a "kisebb" -szándékos az idézőjel, mert ők is a sport ÓRIÁSAI -eredmények szállítóival kezdeni.
  - A SZEREPLŐKNEK több időt kellett volna hagyni, az élmény beszámolókra, és akár egymás közti beszélgetésekre is.
  AMÚGY TÖKÉLETES VOLT , jól éreztük magunkat.”
 • 15. zsuzsi21 2008. augusztus 27. 14:59
  „Gratulálok az Olimpikonoknak! Megérdemlik az ünneplést, a sok kíméletlen edzés után. Örülök, hogy én nem úgy gondolkodom, mint itt egyesek, nekem a sportolók a fontosak és nem a szponzor autók, démász stb.., lehet ezért (is)vagyok boldog ember.”
 • 14. állati 2008. augusztus 27. 14:45
  „ÉLJen, éljen, éljen valamennyi versenyző és edző!!!!!
  Csak azt nem értem, néhány barom mit keres itt, ha nem tud ünnepelni.”
 • 13. zazu 2008. augusztus 27. 14:31
  „Én teljes szívemből GRATULÁLOK az ÖSSZES MAGYAR Olimpiai résztvevőnek,mert már odáig eljutni sem kis teljesítmény!!!!!

  A Szegediekre pedig azért vagyok még büszkébb,mert megmentették a Magyarok becsületét,mivel ők hoztak el 3 aranyból kettőt!!!!!!!
  Ha meg nem volt olyan a tegnapi buli,amilyenre számítottak sokan,az a szervezők hibája!Én úgy gondolom,ilyenkor nem a sportolót kell szidni,ha nem ér oda időbe...
  Pl.:Ma az egyik Tv csatornába volt két vizilabdás hivatalos,de csak az egyik ért oda,mivel tegnap ünnepeltek!Megérdemlik a bulit,mert megdolgoztak érte!!!”
 • 12. theseus 2008. augusztus 27. 14:01
  „A sportolóknak és az edzőknek gratulálok! Büszke vagyok rájuk.

  Én is kivártam az egy órát, hogy kb. 10 percig láthassam őket, de ők ezt is megérdemlik.

  A szegedi közönség viszont ennél többet érdemelne, mint amit a szervezők műveltek velük. Mi értelme volt a percre pontos időbeosztásnak az újságban, ha a sportolók az igért 7 óra helyett csak 8 körül álltak a színpadra?

  Minek volt az az óvodás szintű bemelegítés a főszurkolóval? Még szerencse, hogy elégedett volt velünk, köszönjük! Tényleg ilyen dedósnak képzelik az embereket? Ráadásul az újságíró aztán másképp szólította a sztárokat, mint ahogy azt előtte gyakoroltatták.

  A nagy találkozás annyiból állt, hogy minden ünnepelt kapott 1-2 nem túl velős kérdést, amire még rövidebben tudott csak válaszolni. A fő attrakció - úgy látszik - a díjak átadása volt. Van mit tanulni a televíziós sportriporter kollégáktól, akár Knézy Jenőtől, akár a sporttévében.

  Volt mellettem olyan hölgy, aki rosszul lett, és el kellett kísérni, mielőtt a sportolók megérkeztek volna. Így ő hiába jött.”
 • 11. büszke_szegedi 2008. augusztus 27. 13:17
  „Grtulálok az összes érmesnek!Lehet rájuk irigykedni,lehet fanyalogniÚgy vettem észre,hogy a DM összes cikke után van sok ilyen hozzászólás,ahol szidják a kormányt,szidják a sportolókat..stbVégülis teljsen mindegy nekik,hogy kit szidnak,csak lehessen szidni!Ilyen a magyar ember! CSak veszekedni tud!De én csak egyszerűen BÜSZKE vagyok a szegedi sportolókra!”
 • 10. varosi 2008. augusztus 27. 12:47
  „A démász könnyen adakozik, majd beépíti az áram árába , azaz mindannyian megfizetjük. Sajnos áramszolg. nem választhatunk, ezért felháborító a démász parolázása.
  Az meg szomorú, hogy a buta többség ezt nem látja, csak tapsikol.

  Mellesleg az átlag munkásról ki beszél, ki ad neki jutalmat, örömünnepet, hogy napi 8 órát gályáznak 30-40 éven át.”
 • 9. thomasmann 2008. augusztus 27. 12:28
  „"Sport Főváros "
  ....nem látta valaki gurulni a polgármester gyógyszereit ?”
 • 8. MAMA 2008. augusztus 27. 11:36
  „Nemtudom te örülnél ajó eredményednek,meg érdemlik aSzegedi sportolók ahagy ünnepeljök öket ,3 aranyat ök hozták el nekünk,jo lenne ijen utodokat nevelni.Köszönjük VAJDA ATTILA,JANICS NATASA ,VIZILABDA ÖSSZES JÁTÉKOSÁNAK,KOVÁCS KATINAK.EGY NAGYON DRUKOLO NAGYMAMA.ÉS uto irat..EDZÖK KERESSÉTEK AZ UTODOKAT------,..”
 • 7. dasza 2008. augusztus 27. 11:25
  „Büszkeségeink.
  Hiába, ha nem megy a magyaroknak az olimpián, majd jönnek a szegediek!!
  Mindhárom aranynak van szegedi kötődése és ez nagyon jó érzés.”
 • 6. LorD 2008. augusztus 27. 10:57
  „4, 5: én az olimpikonok miatt mentem ki, csak amit ott láttam (idézek: "a Délmagyar újságírónak, aki "példás" magatartása mellett a tömegben rágyújtott, nem foglalkozva azzal, hogy a mellette lévő kisfiú fejére hamuzik") többed magamban sokkolódtunk. Egyértelmű, hogy ilyen nem csinál normális ember.”
 • 5. fanyalgó45 2008. augusztus 27. 09:29
  „4!
  Én is ott voltam, arra jártam és kíváncsiságból megnéztem ezt az erőltetett műünneplést. Gratulálok és tényleg örülök az aranyaknak és még a pénzt, jutalmat sem sajnálom tőlük. Ami visszás volt számomra, hogy a rendőrök karba tett kézzel nézték és assszisztáltak a többmilliós autóknak a megállni tilosban parkolásához a démász előtt a Klauzál téren. Ez nem az olimpikonokról szólt, hanem az autókereskedések és a Démász reklámozásáról...amit mellesleg adóforintokból álltak.”
 • 4. AN 2008. augusztus 27. 08:33
  „#1,2: Ti biztos azok vagytok, akik mindig és mindenhol fanyalogtok. Mi a francnak mentetek oda? Hogy ma reggel legyen mit köpködni?
  A cikk olyan, amilyen. A lényeg a lényeg, barátaim. Ne csináljátok már.....”
23 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Óvodásoknak is szervez koncerteket

Szeged - A 62 éves Baross Gábor, a Győri Filharmonikusok korábbi vezetője tölti be 2013-ig a Szegedi Szimfonikus Zenekar igazgatói posztját. Tovább olvasom