Délmagyar logó

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Szeged lehet a tejgyártás fellegvára

Baranya megyében bojkottot hirdetnének: ne vegyenek az emberek Szegeden készült tejet. Pécsett az Új MiZo Rt. 238 dolgozójától válik meg október végén és befejezi a tejtermékek gyártását. A kapacitást a Soléhoz helyezi át. A Csányi Sándor OTP elnök-vezérigazgató érdekeltségébe tartozó két cég közül a szegedi nyert, a Sole máris munkaerő-felvételt hirdet.
A jövőben már nemcsak a Sole-, hanem a MiZo-termékek is Szegeden készülnek. Fotó: Karnok Csaba
Míg a Baranya megyei munkaerőpiacra 238 munkanélküli zúdul majd október végén, addig a Csongrád megyei állástalanok egy része lehetőséget kap arra, hogy munkába álljon a Sole Hungária Rt.-nél. A szegedi központú Solénak és a pécsi MiZónak május óta közös a vezérigazgatója Gerard Lenihan személyében, s mindkét vállalatnak egy ciprusi cég a tulajdonosa, amely közvetve Csányi Sándor OTP-vezér érdekeltségébe tartozik. A két tejipari részvénytársaság között stratégiai együttműködési megállapodás született, és a későbbiekben – sajtóinformációk szerint – a fúzió a cél. A Sole 40 milliárdos árbevételével eddig a második helyen állt a hazai tejfeldolgozói piacon, a MiZo 24 milliárdos árbevételével megtámogatva azonban első helyre is felküzdheti magát.

Pécsett ezen a héten írásban tájékoztatták a szakszervezetet és az üzemi tanácsot arról, hogy racionalizálási folyamat kezdődik, amelynek keretében a létszámleépítés mellett megszűnik a tejtermékek egy részének gyártása a baranyai megyeszékhelyen, a gépeket is elviszik.

Kamionok a Sole szegedi telepén. Fotó: Karnok Csaba
Eddig 350-en dolgoztak az Új MiZo Rt.-nél, a leépítés következtében azonban már csak azok maradnak, akik az ömlesztett sajtot és a poharas tejfölt készítik. A zacskós tejet a jövőben kizárólag Szegeden gyártják majd, de ugyanúgy MiZo márkanévvel. Nagygyörgy Éva, a Sole Rt. kommunikációs igazgatója lapunknak elmondta: a vezetést a tejtermékek rendkívül nyomott ára kényszerítette rá arra, hogy a viszonylag egyszerűbb termékek gyártását Szegedre koncentrálja.

A kommunikációs vezető szerint a létszámbővítés nem lesz ugrásszerű, mivel van szabad kapacitás a cégnél. Információi szerint fokozatosan történik majd az új dolgozók munkába állítása úgy a tejüzemben, mint a logisztikai bázison, azzal egyenes arányban, hogy a termelés 25-30 százalékkal bővül. Jelenleg Szegeden 450-en, Makón 200-an, Bácsbokodon 200-an dolgoznak. Számításaink szerint 60-70 új munkahelyet teremthet a Sole.


Szegedi tejipar – számokban

A cég 1955-ben Csongrád Megyei Tejipari Vállalatként kezdte meg működését. 1991. július 1-jén részvénytársasággá alakult, majd a privatizáció során, 1997 januárjában a részvények többségi tulajdonosa egy olasz szakmai befektető lett, 1,4 milliárdos alaptőkével. Az immáron Sole Hungária Rt. elnevezésű cég 1999 elején megvásárolta az Avonmore Pásztó Kft.-t. A pásztói üzemet azonban 2004 elején, az uniós csatlakozással egy időben bezárták, ott 110 fő munkahelye szűnt meg. 2004-ben a Sole Rt. mínuszt könyvelt el egy veszteséges szlovákiai beruházás miatt, amelyet el is adott, üzemi eredménye azonban pozitív volt. 

Kétségbeesés Pécsett

A tegnapi Dunántúli Napló hatalmas cikkben számol be arról, hogy a város katasztrófaként éli meg az üzem elsorvasztását. A polgármesterben, Toller Lászlóban felmerült az az ötlet, hogy az önkormányzat tovább működtetné a gyárat, ha azt térítésmentesen megkapná. Az alpolgármester bojkottot hirdetne: a baranyaiak ne vegyék meg a Szegeden gyártott tejet. Baranya megyében a munkanélküliségi ráta közel 13 százalékos, Csongrád megyében 10,6. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Százmillióval többe kerül az esős évszak

Az esős nyár közel százmillió forintos pluszköltséget jelentett a Szegedi Környezetgazdálkodási… Tovább olvasom