Délmagyar logó

2017. 02. 20. hétfő - Aladár, Álmos -2°C | 7°C Még több cikk.

Szeged megelőzheti a hasonló városokat

A többmilliárdos uniós beruházás, az integrálthulladék-tároló és -feldolgozó jövő nyárra készül el a sándorfalvi telepen. A szegedi Környezetgazdálkodási Kht. igazgatója szerint ezzel a város eurokonform régióközponttá válik és a befektetők számára is vonzóbb lehet.
Egész évben a rengeteg lehullott csapadék nehezítette a közterület-fenntartási szolgáltatások elvégzését: még márciusban havat kellett takarítani és már áprilisban füvet kellett nyírni. A viszonylag gyorsan változó helyzetet rugalmasan kezelte a szegedi Környezetgazdálkodási Kht.

– Egyrészről örülünk, hogy a sok eső hatására ilyen gyönyörűek a parkok, másrészről a kht.-nak harmincszázalékos többletköltséget okozott a gyepfelületek kezelése. Ugyan kevesebbet locsoltunk, de az eső okozta 100 millió forintos pluszráfordításhoz képest, legfeljebb egy-két milliót tudtunk megtakarítani – jelentette ki Szabó Ferenc (képünkön), a Környezetgazdálkodási Kht. igazgatója.

A cég átcsoportosítással fedezi a többlet kiadást. A vezető elégedett a virágosítási programmal: színpompásabbak az ágyások, mint a korábbi években, üde színfoltjai a városnak.

– Készülünk a legnagyobb őszi feladatra, a lombgyűjtésre. Várhatóan több tízezer köbméter növényi anyagot gyűjtünk be, ami az idén még a lerakótelepre kerül, de jövőre már az épülő komposztáló üzemben dolgozzuk fel – mondta az igazgató.

A Környezetgazdálkodási Kht. a hulladékgazdálkodási ágazatban jelentős fejlesztéseket végzett. Az európai uniós program keretében a sándorfalvi lerakótelepen befejezte az infrastrukturális fejlesztést: elkészültek az utak, a csatornák és megkezdődött a második ütem kivitelezési munkája.
– Jövő év június 30-áig a huszonhat hektáros lerakótelep szigetelését elvégezzük, a csurgalékvíz-elvezetést megoldjuk és elkészül a szennyvíztisztító-rendszer. Megépül a biogáz hasznosító egység, a komposztáló-, valamint építésitörmelék-feldolgozó üzem. Magyarán egy integrálthulladék-feldolgozó és -hasznosító rendszer épül.

Ezzel a hét-nyolc milliárdos beruházással – amiből az önkormányzatnak hét százalékot kellett biztosítani, a többi vissza nem térítendő támogatás – Szeged eurokonform régióközponttá válik, és megelőzi a hasonló kategóriájú kelet-európai városokat – hangsúlyozta Szabó Ferenc. A befektetők számára is vonzóbb az a régió, ahol ilyen infrastrukturális háttér működik, és az új komplexum közel száz új munkahelyet is biztosít a régió munkavállalói számára.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Címlapra kerülhet a szegedi diáklány

Akár egy szegedi diáklány is lehet novemberben az egyik férfimagazin címlapján, Cseh Anita ugyanis a… Tovább olvasom