Délmagyar logó

2017. 01. 21. szombat - Ágnes -11°C | 0°C Még több cikk.

Szeged mocskosabb, mint volt

Szeged - Mintha csak a tanyavilágban élnénk: Szegeden most még az is nyakig sárosan kerül haza esténként a napi lótás-futásból, aki autóval jár. A későn lehullott falevelek az út szélén maradtak, az építkezések pora pedig sárrá dagadt.
„Csak egy kis alvázmosás" – mondta a taxis viccesen, amikor szándékosan belehajtott egy nagyobb tócsába a minap. Nem volt nehéz ilyet találnia az esős időben Szegeden az ünnepek alatt. A gyakorlott pilótának igaza volt: mivel sikerült szügyig gázolnia az esővízben, legalább az autó dísztárcsáiról és kerekeiről lejött a sár.

Ezen a télen dagasztjuk a sarat, akár autóval, akár gyalog közlekedünk, néhány szerencsés mellékutcát leszámítva mocskos az aszfalt. A bontások, építkezések porára – a nagyberuházások általában kosszal járnak – ugyanis ráhullottak a falevelek, majd ott is maradtak. Néhány nap alatt hullott le az összes falevél a szinte nyárias hőmérsékletű november végén, s mire összegereblyézhették volna a takarítók, már jött is sárdagasztó őszi eső, majd a hó.

Úrrá tud-e lenni a helyzeten a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft.? Szabó Ferenc ügyvezető igazgató a következőket válaszolta: a szerencsétlen időjárás, valamint a városban zajló építkezések miatt most valóban az átlagosnál sárosabbak a szegedi utcák. A falevelek azonban nemcsak idén hullottak le később, máskor is tavaszig potyogtak, de ha száraz volt az idő, össze lehetett őket szedni. Most viszont előbb az eső, utána a hó esett rá az avarra.

Fotó: Karnok Csaba
A sokéves átlagnál mocskosabb Szeged.
Fotó: Karnok Csaba

Az építkezések miatt is hihetetlen mennyiségű sár borítja az utakat – mondta az ügyvezető. Ha a kivitelezők lelkiismeretes munkát végeznének, akkor takarítanának maguk után. A kft. nem tehet mást, feljelenti őket – de a helyzetet ez sem javítja. Az állapotok majd akkor változnak, ha befejeződnek a nagyberuházások. Szabó Ferenc hozzátette: a karácsony előtti hóesésben 6 millió forint értékben szórtak ki mintegy 235 köbméter sót, homokot az utakra. Akkor ezt kérték az emberek, most viszont bántja a szemüket.

Megtudtuk: a város látványosan majd csak március közepére szépül meg, hiába dolgozik most is egyszerre mintegy 300 ember.

Zúzottkő a Kárász utcán

Miért nem söprik össze a Kárász utcán a karácsony előtt kiszórt zúzottkövet? Szabó Ferenc szerint ha marad a jó idő, 2 hét alatt eltűnik a „szóróanyag", mivel rendszeresen takarítanak, sepernek. De ha újra leesik a hó, jól jön majd, hiszen nem kell drága pénzen megint ekkora mennyiséget ráhordani a díszburkolatra. A zúzottkő egyébként egy finom, a tégla fugázóanyagával azonos minőségű szemcsés anyag, amely „bedolgozza magát" a díszburkolatba.

Olvasóink írták

37 hozzászólás
12
 • 37. Csillagvirág01 2009. december 30. 16:35
  „És még egy komment- és előrebocsátom, én is autós vagyok. Miért kell az autókkal az elvileg füvesített járdaszegélyekre, egyéb, nem parkolásra szánt helyekre felállni? Ez nyáron is nagyon gáz, de ilyen latyakban csak még nagyobb a kosz.”
 • 36. Csillagvirág01 2009. december 30. 16:31
  „Az Újhidon végig, illetve a szegedi hidfőnél, a Szilléri sugárút kereszteződésében és még sorolhatnám, tavasz óta áll a kosz, pedig felújitásnak se hire se hamva (lsd. pl a dilatációs hiba miatti több hónapos elkeritést a hid másik végén-itt sincs semmilyen felújitás). A külső sávok lassan fél méterrel keskenyebbek a hidon, nem beszélve a Szillérire jobbra kanyarodó sávról. Miért csak a Kárász utcában összpontosul a takaritás?”
 • 35. flexsnake 2009. december 30. 14:52
  „olyan mint az ott lakó emberek.”
 • 34. abinya 2009. december 30. 14:43
  „Ezt is megköszöhjük kedves polgármesterünknek!!Köszönjük szépen!”
 • 33. maradando 2009. december 30. 11:19
  „"Szeged mocskosabb mint volt..." Immár 8-éve !”
 • 32. NH 2009. december 30. 08:38
  „Munkanélküli - és nem rokkantsági - segélyt csak közmunka ellenében adjon az állam! 1 hó puszira mehet, a többiért közmunka! Mennyi sarcot szednek még le az adófizető állampolgárokról a munkanlküliek anélkül, hogy bármit tennének érte? Ha akár közmunkát végezne érte, akkor nem sajnálom tőle elhiszem, hogy dolgozna de nem talál munkát!”
 • 31. spiler 2009. december 30. 08:19
  „szemét nagyrészét a közmunkásokkal is ellehet takaritatni.”
 • 30. kertészke 2009. december 30. 07:19
  „"Szeged - Mintha csak a tanyavilágban élnénk" Én faluban élek, de még a tanyám felé is aszfaltozott út vezet. Nem kell sárban járni, a szemétszálltás a külterületen is heti rendszerességgel történik. A közterületek tiszták, a lehetőségekhez mérten ápoltak. Nem kellene olyan magasról lesz@rni a vidéket, meg a vidékieket, mikor ilyen a városkép...”
 • 29. egal 2009. december 30. 06:39
  „ImuHUN !
  Kommunista szombat keretén belül? Vagy hogy gondolod?
  Talán "illetékes" vagy?”
 • 28. Buksi 2009. december 30. 06:23
  „Én csak azt nem értem, hogy miért kellet addig bármit is elkezdeni épiteni a városban amig nincs meg az autópálya elkerülő, hogy legalább az átmenő forgalom ne tegye tönkre a város legtöbb kisutcáit??!!! Mire kész lesz a körforgalom, új villamos a rókusin... addig kezdhetjük a Pulc utcát, Kálváriát, Petőfi sgt, ...... és még sok-sok másikat szanálni !! Ez egy nagy bolondság az illetékesek részéről, vagy csak agy kis lóvé begyüjtés a tavasztól várható munkanélküliségre ???”
 • 27. George58 2009. december 30. 05:05
  „Na végre hogy délmagyarnak is feltűnt ! Igyekszünk lepusztultságban utolérni Budapestet! Ez természetes velejáró jelenség egy szoci-szadesz irányított városban! Majd jön a "kampány" időszak, akkor feltakarítatnak. Újraválasztatásuk esetén, meg kezdődik ez a jelenség újra. Kérdésem a tisztelt Szegediekhez: hányszor látták Botkát gyalogosan személt tartani a városállapotát illetően?”
 • 26. ImuHUN 2009. december 29. 22:10
  „@egal

  talán az ott lakóknak, jaa büdös a seprű nyelét megfogni, inkább az "illetékesekre" várunk”
 • 25. egal 2009. december 29. 20:24
  „Gogol u. helyett:Gutenberg u.”
 • 24. egal 2009. december 29. 20:21
  „Csak megkérdezem: a parkolókat kinek kell takarítani? A Fogklinika előtti parkolóban az oda lesöpört falevélkupacban már gyomok is nőnek. A Gogol utcában,az úttesten évek óta nem takarítottak, az összerohadó falevelek,a japánakác termése miatt az úttest széle egy magasságban van a járdaperemmel. Eső után meg úgy bűzlik,mint a lóh...gy.”
 • 23. TrombiFrédi 2009. december 29. 20:16
  „Akkor a téma a földön hever(t)?!:)”
 • 22. achilleus 2009. december 29. 20:11
  „20. hozzászólás TrombiFrédi 2009.12.29. 19:51
  Nem hiszem. Már elnézést, hogy ezzel jövök, de azt a Mars téri kupacot az utóbbi 1-2 hónapban, legalább 80x körbesöpörték, a mellette levő 2-3 szemetest legalább 30x kiürítették. Csak a legnagyobb szemét maradt mindig ott. Mint általában.”
 • 21. Atipapa 2009. december 29. 19:53
  „A választásig valószínű kész lesznek mindennel (csak kérdés mennyire lesz elkapkodva a vége fele) mert akkor nagyon kell verni a mellényt hogy igen, megcsináltuk!
  Addig meg szííívááás!”
 • 20. TrombiFrédi 2009. december 29. 19:51
  „Keménykedik a DM, vagy csak látszat?!:)”
 • 19. barkzso 2009. december 29. 19:20
  „17 :)))”
 • 18. achilleus 2009. december 29. 19:01
  „Jó vastag ágak is vannak a Mars téri kévében. Vigye már el valaki! Drága a tüzelő.
  Sőt akár el is lehet lopni, ha úgy jobban esik, - nincs Havas kamera.”
37 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

3 gyilkosságban 4 halott az idei mérleg

Amíg 2008-ban hat gyilkosságban tizenketten, idén három gyilkosságban négyen vesztették életüket Csongrád megyében. Tovább olvasom