Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

Szeged nem Esztergom!

Szeged - Póda Jenő szerint Botka László nem állta ki a Fidesz-KDNP frakció próbáját. Bizottsági tagokról és tanácsnokokról ma nem döntenek. A 2-es villamossal kapcsolatban tartózkodni fog a Fidesz-KDNP. Közgyűlés online!
15.52. Véget ér a közgyűlés.

15.48: A képviselők megszavazzák az szmszt 16 igennel, 1 nemmel 12 tartózkodással.

15.43: A képviselők megszavazzák, hogy nem mondják fel a 2-es villamosvonal építésének szerződését ,és megszavazzák a Biopolisz átdolgozott akciótervét. Az szmsz szavazásra térnek át, ami "nagyobb koncentrációt igényel mindenki részéről" a polgármester szerint.

15.32: Folytatják a munkát a képviselők. Határozathozatal következik.

15.17: Újabb szünet. A frakciók tárgyalnak.

15.00: Póda Jenő azt javasolja, hogy az szmsz elfogadása után legyen 10 perc szünet, állapodjanak meg, majd szavazzanak a személyekről is. Mózes Ervin főjegyző közli, hogy ez (vagyis egységes szerkezetbe foglalni az szmsz-t és a rengeteg módosító javaslatot) legalább 10-12 munkaórát igényel, ő három napja nem alszik, mert vasárnap kapták meg az szmsz javaslatot, és bár hajlandó negyedik napja nem aludni, de akkor sem lehet ma döntés személyi kérdésekről. Botka László kéri a jegyzőt, hogy holnap a munkaidő végéig végezzék el a munkát, ő pénteken aláírja a döntést, és két héttel későbbre rendkívüli ülést hív össze, és - ha van megállapodás - akkor megszavazhatják a személyi döntéseket. Akkor 72 bizottsági helyről és négy tanácsnoki helyről dönthet a 29 tagú közgyűlés.

14.42: Harmadjára hangzik el, hogy Szeged nem Esztergom, Póda és Botka után Kozma József is leszögezi, de tőle azt is megtudhatjuk, hogy Szeged nem is Budapest. Vagyis Szeged a törvényeket nem módosítja saját szája íze szerint.

14.37: Botka László összefoglalja a jelentősebb különbségeket a hatályos és az új szmsz között: a tervezet nem négy, hanem egy alpolgármestert rögzít Szegeden. Ezt - mondja a polgármester - továbbra is hibának látom, minden megyei jogú városban 3-4 alpolgármester van. A másik különbség a tanácsnoki rendszer, a tanácsnok Botka értelmezésében bizottság nélküli bizottsági elnök, akit olyan feladatokra célszerű választani, amire nincs bizottság, ez most nem így van, "de majd az élet megoldja". Szerinte ettől nem lesz jobb az önkormányzat munkája, és "jobb lenne ha a Fidesz frakció részt akarna venni a város munkájában". Az szmsz tervezetet azonban törvényesnek tartja, azon lesz - mondja-, hogy jobb legyen a közgyűlés működése. Viszont a szavazásnál tartózkodni fog, mert továbbra is négy alpolgármestert látna szívesen négy tanácsnok helyett.

Gyimesi reakciója: a tanácsnok olcsóbb, és a közgyűlés számoltathatja el.

14.29: Botka: "A konzultáció meggyőzött, hogy nem kívánják Esztergommá tenni Szegedet, ez örömmel tölt el. De helyi szabályzat nem lehet ellentétes az önkormányzati törvénnyel. Minden jó ha a vége jó, olyan szmsz elfogadására van lehetőség, ami megfelel a törvényi előírásoknak is." 

14.24: Folytatódik a közgyűlés. Gyimesi László (Fidesz-KDNP) szmsz-javaslatáról, önálló indítványáról vitáznak. "Felelősséget érzünk a város, az önkormányzat működőképességének fenntartásáért. Ez számunkra zsinórmérték, amelynek erejéig együtt kívánunk működni a polgármesterrel, de nem vállalunk közösséget az elmúlt évek visszaéléseivel. Javaslataink szerint demokratikusabbá válna a közgyűlés működése."

14.20: Majdnem egy órás csúszásban vagyunk, de Bohács Zsolt már feltűnt a teremben, tehát vége a tárgyalásnak. Információink szerint nem lesz szó személyi kérdésekről, csak az szmszről lesz szavazás.

Bizottsági tagokról és tanácsnokokról is dönt ma a közgyűlés. Fotó: Frank Yvette (galéria)

13.36: Még mindig tart a zárt ajtók mögötti tanácskozás, nem tudni, lesz-e megegyezés. Az ad hoc bizottság szmsz javaslata egyébként a következő bizottságokat tartalmazza: jogi, ügyrendi és közbiztonsági bizottság, egészségügyi és szociális bizottság, kulturális, egyházügyi, közművelődési és idegenforgalmi bizottság, ifjúsági és sportbizottság, oktatási bizottság, pénzügyi bizottság, városüzemeltetési és -fejlesztési bizottság, vagyongazdálkodási bizottság, városkép- és környezetvédelmi bizottság. A tervezet gazdasági, városüzemeltetési, városfejlesztési és külügyi, valamint humán közszolgáltatási tanácsnokot javasol.

11.14: Botka megköszöni a Fidesz-KDNP frakciónak, hogy Biopolisz témában tájékozódtak, és együttműködésre törekszenek. Szünetet rendel el, és arra kéri a frakcióvezetőket, szmsz-hez módosítókat benyújtó képviselőket, hogy beszéljék még át a a folytatás előtt a vitás kérdéseket. Fél kettőkor folytatják.

11.13: Nagy Sándor hangsúlyozza, hogy a Fidesz képviselői is részt vettek a villamos projekt előkészítésében. A volt alpolgármester nem először részletezi, hogy miért arra megy majd a 2-es villamos, amerre. Utasforgalommal indokol, és azzal, hogy nem lesz többletköltség az üzemeltetés.

11.06: Szentistványi István(LMP) frakcióhozzászólásra jelentkezik be. Erre nem lenne jogosult, de Botka László azt mondja, bevállalja az szmsz megsértését, és megadja neki a szót. A képviselő nagyobb nyilvánosságot szeretne a városi beruházásoknak. Azt mondja, ő tartózkodni fog a városrehabilitációs szavazáskor.

11.03: Ménesi Imre (MSZP) Kalmár Ferencnek: olyanok a jó tanácsai, mint korábban az, hogy vegyünk olcsóbban villamost, biztos lehet kapni.

10.54: Botka (újra ő vezeti az ülést) : az EU és a magyar kormány ellenőrző bizottsága mindent rendben talált, tehát nem igaz, hogy a projekt botrányos volna.

10.53: Póda Jenő: "Azért tartózkodunk (2-es villamos), mert nem akarunk részt venni a kutyakomédiában. Semmi sem úgy készül el, és nem akkorra, és nem úgy, ahogy kellene." Ezért szerinte a polgármester a felelős. Igaz, hogy "bizonyos kérdések a közgyűlés előtt voltak, de az ördög mindig a részletekben lakozik. "

10.49: Keresztúri Farkas Csaba(Jobbik) szerint a 2-es villamos  projekttel kapcsolatos előterjesztés egy vicc. "Mi van ezzel a projekttel, eddig nem mérték fel?!" Szerinte mondott már a vállalkozó sokmindent, ezért ő nem bízik benne.

10.39: Haág Zalán(Fidesz-KDNP): "Biopolisz projekt kapcsán (városrehabilitáció) aggályaink egy részét eloszlatták. Meg fogjuk szavazni az előterjesztést együttműködésünk bizonyítékaként. " Cserébe ő is kér valami bizonyítékot erre. Solymos: "rendben, cserébe mi is megszavazzuk az előterjesztést."

10.36: Solymos László alpolgármester vezeti az ülést.

Hüvös László: "Tartózkodni fogunk a szavazáskor (2-es villamos), mert nincs döntéskényszer, és a bizottságok nem tárgyalták meg a témát. "

Solymos: "Ez azt jelenti, hogy nem vállalják fel a döntés felelősségét."

Kalmár Ferenc szerint nem kellett volna kivágni a fákat olyan korán a beruházás miatt.  A képviselő hangoztatja a már ismert véleményét: nem volt, nincs szükség a 2-es villamosra.

10.24: Botka László válasza: a "jogi helyzet egyértelmű: a kiírás szerint október 14-ig kell beadni a pályázatot. Nem történt más, mint hogy az NFÜ elnöke írt egy levelet, hogy plusz egy hónapig elfogadják a régi szabálykönyv szerint a pályázatot. Ez innentől kezdve az ő felelősségük. "

10.17:Juhász Gyula(Fidesz-KDNP) Botka Lászlónak: "hajamat égnek állva hallgattam önt. " Szerinte megvan a két hét halasztás, tehát a frakciójuknak igaza volt, nem volt szükség a két héttel ezelőtti "politikai tűzijátékra."

10.16: Botka László: Petykó Zoltán, az NFÜ elnökének levele szerint a városrehabilitációs pályázat (Dugonics tér, klinika) akciótervét november 15-ig benyújthatja a város. "Meggyőződésem, hogy az uniós szabálynak nem felel meg, de majd az NFÜ és az unió megvívja a csatát, mi védve vagyunk. A várost biztosan nem éri kár."

10.05: Pályázatokról, önkormányzati gazdasági társaságokról tárgyalnak. A 2-es villamossal kapcsolatban a polgármester azt javasolja, hogy ne bontsa fel a város a szerződést, de ha azt látják, hogy a december közepi átadás veszélybe kerül, ő közgyűlési jóváhagyás nélkül a frakcióvezetőkkel egyeztetve is felmondhatja a szerződést. Ebben egyébként megállapodott tegnap a frakcióvezetőkkel.

Ülésezik a szegedi közgyűlés. Fotó: Frank Yvette (galéria)

9.57: Póda Jenő beszél. "Megmosolyogtató amit tetszett mondani, hogy minden információ a rendelkezésünkre áll Mars tér ügyben. Együttműködőkészségünket alpolgármester megválasztásávál (Solymos Lászlót az alakuló ülésen választották meg - a szerk.) már kifejeztük. Próbára tettük önt (azzal, hogy az szmsz-ben polgármesteri hatásköröket mégsem vonnának el - a szerk.),  de nem állta ki. "Mert Bohács hiába kérte, hogy ma legyen hatályos az szmsz. "Szeged nem Esztergom, erről mi fogunk gondoskodni! "- fogalmaz.

Botka: "az alpolgármester megválasztása a törvényesség minimuma, nem gesztus. "
A Mars tér ügyre így reagál: "Legalább 15-ször határozott Mars tér ügyben a közgyűlés, nem tudok azzal mit kezdeni, ha azt állítja, hogy nem ismeri az ügy részleteit."Újra kéri: "segítsenek kitalálni, hogy fizessünk ki jogalap nélkül a 11 kereskedőnek rengeteg pénzt. "

9.49: A 11 Mars téri kereskedő (szocialista megfogalmazásban bódétulajdonos) a téma.
Botka: "segítsenek kitalálni, hogy hogyan oldjuk meg. Fizessünk mindenfajta jogalap nélkül? Törvényesen és szabályosan jártunk el. A felelősség megosztott, kérem, tegyenek konkrét javaslatot, hogy hogyan oldjuk meg ezt az ügyet. "

9.45: Ahogy az alakuló közgyűlésen, úgy ezen is mindenki arról beszél, hogy együttműködést akar, és a másikat vádolja azzal, hogy ezt megakadályozza. Ha így megy tovább, hosszú lesz a mostani közgyűlés.

9.43: Kalmár Ferenc(Fidesz-KDNP) a polgármesterhez: ön minket vádol azzal, hogy nem fogadjuk el az szmszt. A választók döntöttek úgy, hogy ahogy 8 évig működtünk, úgy ne működjünk tovább. A képviselő hangsúlyozza: a jobboldal aránya nőtt a közgyűlésben, ezért nem jó a régi szmsz, ami szerinte a baloldal túlerejét biztosította.
Botka: Bartháék hozták az szmszt 10 éve, nem ők. Nincs kifogása az ellen, hogy új szmsz legyen.

9.35: Költségvetés módosításáról tárgyalnak. Szentgyörgyi Pál(MSZP) beszél. "A költségvetés egyensúlyban van, pénzügyi kötelezettségeket teljesítjük."

Póda Jenő(Fidesz-KDNP)arról beszél, hogy nincsenek bizottságok, így a pénzügyi bizottság előzetes tárgyalása nélkül kell a költségvetés módosításáról tárgyalni, ez pedig szerinte példátlan! Szerinte az előterjesztés szűkszavú, sok a homályos pont. Hangsúlyozza: Szentgyörgyi nem beszélt arról a félmilliárdos tételről, arról a kölcsönszerződés módósításáról, ami a Piac Kft.-vel kapcsolatos. Rendkívül sok problémával terhelt az ügy, amely rossz fényt vet a városra - fogalmaz. Aggályos a költségvetés tárgyalása tehát. Ezért azt kéri (SZDSZ frakcióvak nevezve a Szabad Város Egyesületet), hogy működjenek együtt.

Botka: "Nem miattam nincsenek bizottságok, hanem mert az alakuló ülés előtt jelezte a Fidesz frakció, hogy új szmsz-t, új bizottsági struktúrát szeretne. "Hozzá teszi: a költségvetésben valóban biztosítani kell 500 millió forintot, mert a város még nem kapta meg az uniós pénzt. Ezt azért kell megszavazni, hogy a Piac Kft. ki tudja fizetni a vállalkozókat.
"Az NFÜ jogellenesen visszatartja 1,9 milliárdos támogatásunkat. Ez (az 500 milliós kifizetés) átmeneti, kényszerintézkedés. "

9.04: Botka Lászlópolgármester szomorú bejelentéssel kezdi a közgyűlést: elhunyt Szalkai János, a Tápai Hagyományőrző Egyesület elnöke. Egy perces néma felállással emlékeznek rá a képviselők.

Bohács Zsolt, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője beszél: nem igaz, hogy a frakció nem kíván együttműködni. Azt szeretnék, ha ezen a közgyűlésen elfogadnák a szervezeti működési szabályzatot (szmsz). Első napirend legyen ezért ennek tárgyalása, és lehetőleg még ma lépjen hatályba.

Botka László: erre van elvi lehetőség, ha van konszenzusos javaslat a bizottságok összetételéről. Kozma József(MSZP frakcióvezető): az ehhez szükséges arányos felállás tegnap még nem állt fent, Bohács Zsolttól kérdezi, hogy azóta változott-e valami.

Nagy Sándor(Szabad Város Egyesület): nincs tudomásunk konszenzusos megegyezésről.
Botka következtetése: a frakciók nem végezték el a feladatukat, nem állapodtak meg a bizottsági struktúráról. 
Tehát ma tárgyalnak az szmszről, de bizottsági tagokat és tanácsnokokat nem választanak.


8.55: Gyülekeznek a képviselők. Nagyszámú egyenruhás biztonsági őr a városháza folyosóin.

Az alakuló ülés utáni első rendes közgyűlésen ma a képviselők döntenek a szervezeti működési szabályzat módosításáról.

Újra a testület elé kerül a Dugonics teret és az új klinika környékét érintő városrehabilitációs pályázat akcióterve, amelyet az előző ülésen nem fogadtak el a képviselők.

Szerdai ülésén a közgyűlésnek döntenie kell arról, hogy az önkormányzat a 2-es villamosvonal építésének csúszása miatt felmondja-e a kivitelezői szerződést a cseh OHL ZS s.a vezette konzorciummal.

A szerződésbontásnak azonban csekély a valószínűsége, mert ez több száz millió forintos többletköltséggel járna, a villamosok pedig csak 2011 augusztusában indulhatnának el.

Olvasóink írták

213 hozzászólás
 • 213. Sportplusz 2010. október 30. 23:09
  „botka nélkü (- aki felszolalásai.. javaslastai alapján, az élőfába is beleköt , mert látja , hogy semmi esélye a töbséggel szenben -.) menne itt minden szép rendben.. !!”
 • 212. Senko001 2010. október 30. 18:34
  „P.J. "Ép testben ép lélek"”
 • 211. mamacska 2010. október 30. 13:15
  „Nem állta ki a próbát? Akkor nem lesz övé a fele királylány keze sem. :-)”
 • 210. macs 2010. október 29. 15:32
  „Hurrá!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Bezúzunk mindent, aztán a romok tetején állva, mellünket verve ordítozzuk: Győztem, győztem! Azért is az lesz amit én akarok!!!!!!!!!!
  Hát tudjárok, ha nem itt élnék, még nevetni is tudnék, de így legszívesebben sirva fakadnék.”
 • 209. darch 2010. október 29. 11:55
  „205. hozzászólás t11 2010.10.28. 14:16
  Igen-igen! Mi lesz a lézerközponttal, ami súlyos milliárdokat és munkahelyeket hozhat a városnak?
  Lejár a határidő! A kedves képviselők meg az szmm-et faragják!!!
  Valódi érdekképviseletet akarunk, nem egymás fikázását! Azért vannak ott, hogy dolgozzanak, nem azért, hogy a farkincájukat méregessék a másikéhoz!
  Semmi nem változik ebben a rohadt országban!”
 • 208. George58 2010. október 29. 05:55
  „206. hozzászólás t11 2010.10.28. 14:18

  Úgy lesz!”
 • 207. Lugas6 2010. október 29. 00:11
  „Szegednek mégiscsak meg van az esélye, hogy Esztergomhoz mérhető legyen. Ott nyakig ülnek az adósságban. A 31000-es város19millárd-ft adóssággal rendelkezik. A közgyűlés ott is döntésképtelen. Hasonlóképpen semmit nem akarnak elfogadni, amit a polgármester asszony előterjeszt.”
 • 206. t11 2010. október 28. 14:18
  „Én feladtam. Építsétek a városotokat meg az országotokat! Éljen Viktor, éljen a Fidesz! Ők győztek, nekik van igazuk, mindent elhiszek innentől, amit mondanak! Üdvözlet szép új világ!”
 • 205. t11 2010. október 28. 14:16
  „Nyilvánvaló, hogy ki szította a kereskedőket, miért éri meg ez nekik...
  Mint ahogyan az is nyilvánvaló miért nincs már pénz a lézerközpontra...Ha B.Nagy lenne a polgármester, akkor futná az a 70-80 milliárd abból az 1800-2000 milliárd forintos uniós támogatásból, ami megmaradt a 2007-2013 között kapott 8000 milliárdból...

  de mások álma nem kell, mit nekünk egy egész város

  "Ez egy 270 milliárd eurós piac, amely a válság idején is évente 7,5 százalékkal nő. Az élen járó lézertechnika idevonzza a világ vezető kutatóit, de nagyon sok kis- és középvállalkozás is megél a központ mellett benépesülő tudományos parkban."”
 • 204. t11 2010. október 28. 14:10
  „Ezt kivizsgálja a Fidesz: "1990 és 94 között korrupciógyanús számukra nagyon előnyős szinte felbonthatatlan bérleti szerződéseket kötöttek az akkor városvezetéssel. Ezek alapján csak hatalmas "lelépési" pénz fejében lettek volna hajlandók eltávozni a Mars térről." ?”
 • 203. Actor 2010. október 28. 12:20
  „Gyerekek!

  Nagyon durva, a neten találtam egy 2007-es népszabis cikket.
  Nagy Sanyi, már ekkor bejósolja a pavilonok dózerolását, idézem:

  "Nagy Sándor, Szeged alpolgármestere elmondta: nem nyugszanak bele a mostani ítélet következményeibe, és keresik a jogi megoldást, hogy befejezhessék a rekonstrukciót. Ha nem a Piacüzemeltető Kft. a tulajdonos, hanem az önkormányzat, akkor majd intézkedik az önkormányzat a bódék eltávolításáról,,,"

  Egyébként itt az egész cikk:
  http://www.nol.hu/archivum/archiv-432481

  Ha a Botka most nem hajlandó peren kívül megegyezni ezekkel a kereskedőkkel, nagy a valószínűsége, hogy a város elbukja a 2 milliárdot. És azért nem a kereskedők lesznek a hibásak.
  Az ország ki fogja röhögni a Botkát, hogy 11 szerencsétlen emberrel nem tudott düllőre jutni...”
 • 202. t11 2010. október 28. 10:22
  „200. hozzászólás Kazikázmér 2010.10.28. 10:15

  200 én nyertem!

  Gratulálok! :)

  Ezek meg tetszenek Neked, ugye? :)
  Ha miattu(n)k lenne, akkor a képviselők is bedobhatnák a közösbe azt a pár millát, amennyivel többet fognak hazavinni jövőre. Meg elhalaszthatnák a 5 milliárdos országfotózást is, meg várhatnának az apeh és vpop összevonásával, ami 3,6 milliárdba kerül (csak ez több, mint ami a válsáadóból bejön...). Csak a zemeberek érdekében. Vagy ezek más, fontosabb érdekeket sértenének? :)

  Meg az is, hogy az NFÜ visszatartja a pénzt, meg a lézerközpont is, ugye? :)”
 • 201. Kazikázmér 2010. október 28. 10:17
  „197. hozzászólás t11 2010.10.28. 09:58
  Amúgy tényleg meg vannak az emberek vezetve! 8 éven keresztül! Majd ha vissza kell fizetni azt a bődületes adósságot, amit csináltatok, akkor kire fogtok mutogatni? Magatokra?”
 • 200. Kazikázmér 2010. október 28. 10:15
  „200 én nyertem!”
 • 199. Kazikázmér 2010. október 28. 10:13
  „199!”
 • 198. t11 2010. október 28. 10:07
  „Boccs:
  ´minek a vége ötvenhat.Köztörvényes bűnözők/maffiózók/-politikai hatalmi harc-horty revansista/régi kor feudalista társadalom restaurációja´

  erre nem tudok mit mondani :D

  de saturnus nem én vagyok, boccs
  elnézést kérek érte, így jó?
  te elnézést kérsz pl azért mert az NFÜ miatt nem kapja meg Szeged a pénzét, vagy mert nem írnak alá a lézerközponttal kapcsolatban? :)”
 • 197. t11 2010. október 28. 09:58
  „Amúgy jól meg vagytok Ti vezetve, pl ez a mostani ügy:
  A 98%-os különadó is a költségvetési hiány foltozgatására van, nem a zemeberek miatt, meg a nehéz gazdasági helyzet miatt.
  Ha miattu(n)k lenne, akkor a képviselők is bedobhatnák a közösbe azt a pár millát, amennyivel többet fognak hazavinni jövőre. Meg elhalaszthatnák a 5 milliárdos országfotózást is, meg várhatnának az apeh és vpop összevonásával, ami 3,6 milliárdba kerül (csak ez több, mint ami a válsáadóból bejön...). Csak a zemeberek érdekében. Vagy ezek más, fontosabb érdekeket sértenének? :)
  Még mindig nem értem mi történt 2007 és 2010 januárja óta. Akkor miért volt fontos az AB döntésének betartása? Akkor miért nem volt a zország érdeke, hogy ne tartsák be? Jaaa, csak ők tudják, mi a zország érdeke. Értem. Kis buta vagyok.

  Ezekről a dolgokról mit gondoltok?”
 • 196. t11 2010. október 28. 09:54
  „Nem, mert nem volt kommunizmus. Próbálták építeni, de nem sikerült. Kérj meg egy hozzáértőt, hogy magyarázza el, amit saturnus írt. Nem arról van szó, hogy diktatúra volt-e vagy sem. Mert az volt. Nem erről írt.”
 • 195. Kazikázmér 2010. október 28. 09:51
  „191. hozzászólás patsi 2010.10.28. 09:32
  Ha jó és értelmes emberről van szó, nem nézem a múltját, mert másodlagos dolog! Ha szemétláda, akkor lenézem, és ha tudok a múltjáról, azt is megemlítve gyűlölöm, nem eleve zsigerből!”
 • 194. achilleus 2010. október 28. 09:49
  „190. hozzászólás t11 2010.10.28. 09:22
  A kettős mércére jó példa az, hogy Saturnus két eszméletlenül irreális kijelentéséhez egy szavatok nincs.
  (Idézve 192-nél)”
213 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem mondják fel a 2-es villamosvonal építésének szerződését

A képviselők megszavazták, hogy nem mondják fel a 2-es villamosvonal építésének szerződését. Tovább olvasom