Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Szeged őrzi iskolavárosi rangját

A tanévnyitók napján diákvárossá növekedik Szeged. Az itteni középiskolákba a tanulók 40 százaléka vidékről érkezik. Szeged egyik legnagyobb és legszínesebb oktatási intézménye, a Móra Ferenc Szakközép- és Szakmunkásképző Iskola és Kollégium – információink szerint – idén elnyerte a Közoktatásért minőségi díjat.
Csökken a diákok száma a középiskolákban – ez az országos tendencia. Ezzel szemben Szegeden stagnál, idén kicsivel (a májusi beiratkozás adatai szerint 360 fővel) még nőtt is a középfokú oktatási intézményekbe járók száma. Ez annak is köszönhető, hogy nagy a vonzáskörzet, minden itteni 2-3. gimis vagy szakközepes vidéki általános iskolából érkezik – tudtuk meg Kardos Jánostól, a polgármesteri hivatal közoktatási iroda vezetőjétől. A képzés költségeit az államtól az önkormányzathoz érkező állami normatíva nem fedezi, ezért segítséget jelent a vidékről bejáró diákok után fejenként és évente ide utalt 15 ezer forintos támogatás is.

A 19 városi fenntartású középiskola 9. osztályába idén 2959 kamasz lépett. Rajtuk kívül a Szegedi Tudományegyetem Ságvári gimnáziuma öt osztályában 183, a Karolinában és a piarista gimnáziumban közel ötven-ötven, a Hanságiban 81 általános iskolásból lett középiskolás. Velük együtt Szegeden idén közel 15 ezer gimis és szakközepes 30–35 fős osztályokban koptatja az iskolapadot.

Szeged őrzi régi iskolavárosi rangját. A kisebb, háromszáz fős iskolák közé tartozik például az erdészeti szakközép. A gimik közül a legnagyobb a Deák, ahol több mint ezer diák tanul. Még ennél is nagyobb intézmény a Móra Ferenc Szakközép- és Szakmunkásképző Iskola és Kollégium, ahol a várható tanulói létszám a nappalin több mint 800, míg az esti és levelező tagozaton közel 600. De nem a méreteire büszke az iskola.
Információink szerint a tanév elején a Közoktatásért minőségi díjban részesül. Ezt részben összetettségének, azaz a szakközépiskolai, a szakiskolai, az iskolarendszeren belüli és azon kívüli felnőttoktatás és a kollégium egységbe fogásának is köszönheti – vélekedett Vilonya Sándor.
Az igazgatóhelyettestől megtudtuk, 30-35 OKJ-s szakma oktatására készek, de a jelentkezők érdeklődése alapján csak 15 képzését indíthatták el. A Móra részt vesz több szakmai programban, így például „Comenius 2-es" intézmény, de a szakiskolai, a szakképzési, a térségi fejlesztés irányaihoz is hozzáteszi ötleteit. Ezt a töretlen újítási kedvet az igazgatóhelyettes úgy jellemezte, hogy „a Mórában az oktatók többségének kezéből nem esik ki a csavarhúzó, ha kicsöngetnek".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Veszélyes úton járnak az öthalmi gyerekek

A közútkezelő hozzájárulása nélkül helyezték át Öthalomnál a buszmegállót a rendkívül forgalmas… Tovább olvasom