Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Szeged Pécs partnere maradt

Szeged - Bár felvezető rendezvények már voltak, hivatalosan a vasárnapi megnyitóval kezdődik a Pécs 2010 Európa Kulturális Fővárosa programév. Szeged a tervezettnél kevesebb programmal vesz részt a projektben, de így is számos program valósulhat meg összesen több mint 50 millió forintos EKF-támogatással.
Amikor Pécs Szegeddel partnerségben pályázott a 2010-es Európa Kulturális Fővárosa (EKF) címért, arról írtunk: észak–déli irányban a Balatontól Tuzláig, nyugat–keleti irányban pedig a Graztól Aradig terjedő déli régiót kívánja lefedni a projekt. Arról is beszéltek, hogy az egy éven át tartó rendezvénysorozatnak csak fele zajlana Pécsett, a többi a régió más településein – Szeged pedig kiemelt partnerként komoly szerephez jutna. Az elmúlt években azonban viharosan alakult az EKF-programsorozat tervezése Pécsett. A város vezetése többször változott: a győzelmet kilobbizó Toller László súlyos balesete után az ugyancsak szocialista Tasnádi Péter, az ő halála után pedig a fideszes Páva Zsolt irányította polgármesterként a felkészülést. A programot szervező Pécs 2010 Nonprofit Kft. élén is többen váltották egymást, sőt az előkészítést, rendezést részben át is vette a Hungarofest Kft.

Pró és kontra

A szegedi városvezetés úgy gondolta, célszerűbb, ha előbb az infrastruktúra, a gazdaság fejlesztésére, a közterület-rekonstrukciókra koncentrál. Az elmúlt évek pécsi nehézségeit látva Solymos László ma is úgy véli, döntésük helyes volt. Hozzáteszi: Szeged kulturális élete, rendezvényeinek sokszínűsége nemzetközi szinten is megállja a helyét, és a város évente közel négymilliárd forintot költ kulturális célokra. Sokan szerették volna, ha Szeged annak idején inkább egyedül pályázik az EKF-címre, mert az azzal járó publicitás ismertebbé tehette volna a várost Európa turisztikai piacán. Pécs kiemelkedően magas, 35 milliárd forintos adósságát azonban – amelynek jó része az EKF-projekthez kötődő beruházások miatt keletkezett – kevesen irigylik.

– A sok változás miatt kapcsolattartásunk is hektikusan alakult, ám a partneri viszony végig fennmaradt. A felvezető években is számos rendezvény – a Szent-Györgyi-év, a MASZK és a Somogyi-könyvtár programjai, a REÖK drámaíró versenye – részben pécsi támogatással valósult meg Szegeden. Legnagyobb közös projektünk a Mezzo-operafesztivál, amelyben mindkét évben részt vettek a Pannon Filharmonikusok, és Pécs évi 30 millió forinttal járult hozzá a rendezvénysorozathoz – mondja Solymos László alpolgármester, aki arra is emlékeztet: az EKF-cím elnyerője annak idején nemcsak Szegednek, hanem régiójában 150–200 településnek, sőt a többi pályázó városnak is együttműködést ajánlott, de ma már igazából csak a szegedi partnerség működik.

A kultúráért felelős alpolgármestertől és Bátyai Edinától, a szabadtéri igazgatójától megtudtuk: idén is több olyan rendezvény lesz Szegeden, amely az EKF anyagi és kommunikációs támogatásával valósulhat meg. A Mezzo-operafesztiválon kívül a Szeged Táncegyüttes Folk-Híd rendezvénysorozata, a MASZK Thealter-fesztiválja, a Somogyi-könyvtár várostörténeti vetélkedője, a szabadtéri opera-operettgálája és több kisebb program is kapcsolódik az EKF-projekthez. Várhatóan összesen 50–55 millió forint támogatást kapunk minderre Pécstől. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Körözöttek a porondon

Szeged - Három körözött személyt is elfogtak a szegedi rendőrök csütörtökön. Egyikük úgy próbálta… Tovább olvasom