Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Szeged számára a biztos jövőt az ELI jelenti

Szeged - B. Nagy László közleménye a beruházás indulása kapcsán.
Szeged legfontosabb kitörési pontja az ELI lézerközpont. A beruházás most bejelentett indulása mérföldkő a város és a Dél-Alföld tudományos és gazdasági életében. Az ELI fogja Szegedet Európa és a világ tudományos térképén ismételten olyan erős, vaskos betűkkel megjelölni, mint ahogyan Szent-Györgyi Albert felfedezése és Nobel-díja tette. Az, hogy a lézerközpont megépülhet itt, valóban vízválasztó: Csongrád megye számára belépőt jelent egy sikeres időszakba.

A késlekedésekkel kapcsolatos aggodalmas hangok ezzel végleg elcsitulhatnak: a Kormányhivatal, mint eljáró hatóság mindent elkövetett, és el fog követni annak érdekében, hogy az előkészítő szakasz után a beruházás is gördülékenyen és gyorsan megvalósuljon. A lehetőségekhez mérten gyorsítjuk majd a helyi szabályozást, különböző engedélyeztetéseket, hogy a sikeres korszak ne késsen már soká. A megvalósítási ütemben megelőztük a cseh és román partnereket. Sőt, már a jövőre kell gondolni: az ELI felépítése után mintegy 50-60 hektárnyi fejlesztési területre kell becsábítani azokat az innovációval foglalkozó cégeket, akik az alkalmazott kutatást tudják majd itt helyben hasznosítani. Bár jelenleg ebben van a legnagyobb profittartalom, a hasznosulási mutatók idehaza jelenleg igen alacsonyak. Szegeden mindez megváltozhat, hiszen nem csak a tudományos háttér van meg, hanem itt lesz az előállított termék is.

A város, és a megye gazdasági érdeke és jövője az, hogy innovációs parkok, spin-off cégek – amelyek tudják a piacon hasznosítani a kutatási eredményeket – illetve inkubátor házak létesüljenek. A rövid impulzusú lézerkutatás nagyon közel áll a felhasználói szinthez, ezt kell kiaknázni.
Ritkán adódik egy megye, egy város számára akkora lehetőség, mint ez a több mint 60 milliárdos beruházás, amely munkahelyeket teremt, gazdasági fellendülést hoz. Az ELI ennek az esélyét teremti meg.

A megyei és szegedi vállalkozásokon, és az itt élő embereken is múlik, hogy mekkora lesz ez a gazdasági fellendülés. Ezért már most, a beruházás elindulásával egy időben arra biztatom a gazdasági és tudományos élet szereplőit, kezdjék el a felkészülést erre a mindannyiunk által várt, sikerrel kecsegtető időszakra.

Olvasóink írták

 • 4. tol 2013. május 05. 14:14
  „az a baj a közélet szereplöivel, hogy nincs realitásérzékük. Volumenében és jelentöségében az egyetem a legfontosabb, a Biologiai Kutatóközpont, majd az idegenforgalom felfuttatása Szegednek és környékének. A mezögazdaság romjaiban, ipar egy darab se. Az ELI-t az utolsó pillanatig fúrta a hivatásos politika - most meg kitörési pont lett... Érzek egy adag hebehurgyaságot a város életének tervezésében.”
 • 3. jozko 2013. május 03. 17:18
  „Általában respektálom B. Nagy László véleményét - de ebben nem értek egyet vele.
  Hiba az ELI /még el sem kezdett/ nagyberuházást "kitörési pontként" felértékelni Szeged térségében.
  Ennél csak az /lenne/ a nagyobb hiba, ha a város /lakóiért/ felelősséget érző és azzal tartozó! vezetők nem keresnék tovább a szélesebb munkavállaló tömegnek jövedelmező munkát biztosító munkalehetőségeket /"kitörési pontokat" :) /
  Az ELI /majd.../ jó névjegye lehet a városnak, bemutatkozhat, kitörhet néhány tudós - de erre nem lehet a város "jövőjét" alapozni.
  A kitöréshez abból a helyzetből , amiben a város /sőt az ország is / van/ - több kell, mint egy oiyen tudományos csúcslétesítmény.
  Szerintem.”
 • 2. ceruza2012 2013. május 03. 16:45
  „Mi ez az egész? Nem tudom, hogy ott mi fog folyni, milyen céllal és eredménnyel. Ki lehetne fejteni, hogy milyen kutatásokat fognak majd ott végezni és egy esetleges üzemi baleset milyen következménnyel járhat Szeged városára, a megyére, az országra, Európára, a Földre, a világegyetemre nézve.
  Kéretik tájékoztatni a lakosságot, hogy kér-e belőle vagy sem.”
 • 1. TELSTAR 2013. május 03. 11:43
  „Miután az EU illetékesei közölték velük, hogy nem lehet máshol megepiteni, le kellett nyelniük a békát.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Költözik a hivatal

Hétfőtől új helyen, a Bécsi körút 5. szám alatt fogadja ügyfeleit a kormányhivatal nyugdíjbiztosítási igazgatósága. Tovább olvasom