Délmagyar logó

2017. 09. 23. szombat - Tekla 11°C | 19°C Még több cikk.

Szeged télen nem mediterrán város

Szeged - Sokba kerül a téli terasz fenntartása, ezért nem lehet kint ülni a szegedi utcákon? Nem: országos rendelet szabályozza, hogy előkerteket csak idényjelleggel lehet üzemeltetni. Az „idény" eshet téli hónapra is, de az éttermek inkább a tavasztól őszig tartó szezont választják.
A szegediek ezen a télen nem először tapasztalhatták, hogy a Kárász utcán egyik-másik kávézó, cukrászda, vendéglő egészen karácsonyig kint hagyott néhány asztalt és széket, plédekkel. Amíg viszonylag enyhe volt az idő, többen üldögéltek nagykabátban a teraszokon valamilyen forró ital mellett. Akárcsak Prágában, Berlinben, Párizsban – vagy Balatonfüreden, Egerben. Most azonban üres a korzó, és üres a Klauzál tér is. Gyuris László, az A Cappella cukrászda tulajdonosa elmondta, neki vesszőparipája az, hogy Szegeden télen is kiülhessen a vendég a teraszra, és figyelje az utca forgalmát. De itthon rendelet tiltja, hogy egész évben folyamatosan működtessék a teraszt vagy annak legalább egy kis részét.

Gyuris László szerint a vendég szereti, ha friss levegőn van, a dohányosok meg különösen örülnek annak, ha cigarettájukat ülve szívhatják el kedvenc italuk mellett. Ezért például 2008-ban december végéig kint hagytak néhány asztalt és széket. Arra a kérdésre, mekkora pluszköltséget jelent, azt válaszolta: a decemberi közterület-használati díjért 23 ezer forintot fizettek ki. Hogy ez bejött-e a forgalmon, ugyanúgy nem lehet tudni, mint hogy megtérülnek-e a reklámra kiadott összegek.

Decemberben még ki lehetett ülni a Kárász utcára. Fotó: Frank Yvette
Decemberben még ki lehetett ülni a Kárász utcára.
Fotó: Frank Yvette

Árak

A nagykörúton belül négyzetméterenként 600 forintot kell fizetni az önkormányzatnak a közterület használatáért. Egy sávval kijjebb 400, a külvárosokban 300 forint a költség négyzetméterenként. A díjak évek óta nem emelkedtek.

Megkérdeztük, milyen jogi háttér akadályozza, hogy szegeden is Párizsban érezhessük magunkat. Orosziné Polner Kinga, az önkormányzat általános igazgatási irodájának osztályvezetője azt mondta: a kereskedelemmel kapcsolatos országos jogszabály idényjelleget ír elő az előkertek üzemeltetői számára. Ez azt jelenti, hogy egyfolytában, 12 hónapon keresztül nem tarthatják fenn a teraszt a vendéglők, cukrászdák, kávézók. Nincs szó olyan tiltásról, hogy a téli hónapokban nem rakhatnak ki asztalt és székeket – fogalmazott Orosziné Polner Kinga. – Egyre több terasz üzemelt novemberben, decemberben, a karácsony előtti bevásárlás időszakában például Szeged több vendéglátóhelyén lehetett megpihenni és fogyasztani. Az üzemeltető döntheti el, hogy milyen időszakot preferál.

Fűtőtestek

A Kárász Csárda tulajdonosa, Puskás László elmondta: 2 évvel ezelőtt 4 fűtőtestet vásárolt, sátorral vette körbe a Klauzál téri, belső udvarban található nyári teraszát, és a székekre birkabőrt terített. Sajnos nem használták ki a lehetőséget a vendégei, ezért azóta nem is próbálkozott a téli „kiüléssel". A Klauzál téri, az Oroszlános kúthoz közeli hagyományos teraszát már április 1-jétől működtetni szeretné.

Eszéki teraszok

Eszék a horvátországi szlavón területen található 120 ezres város. Pezsgő élettel. Főként igaz ez, amikor a Dráva partja benépesül. Az embernek jó időben olyan érzése van, mintha tengerparton sétálna, pedig az Adriától jó pár száz kilométerre található a település. Kávézók, sörözők, éttermek tucatjai találhatók a belvárosban, külvárosban és a folyóparton. Az pedig már természetes, hogy mindegyiknek van terasza, ahol téli napsütésben helyet sem lehet találni. De a rossz idő sem riasztja el a horvátokat, akiknek az életük része egy jó kávé, egy csevap, vagy éppen egy habzó Ozujsko vagy Karlovacko.

Olvasóink írták

  • 1. KolompárRómeó 2009. január 26. 18:40
    „Megdöbbentő információk birtokába jutottam! Köszönöm, DM!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több törlesztőrészletet fizetünk, mint egy éve

Szeged - Mintegy 1400 milliárd forint a magyar háztartások hitelállománya. Akik devizában adósodtak… Tovább olvasom