Délmagyar logó

2017. 05. 28. vasárnap - Emil, Csanád 13°C | 25°C Még több cikk.

Szeged új arculattal a turisztikai palettán

Szeged - Már nemcsak a fesztiválok, a gyógy- és wellnessfürdők is turistákat csábítanak Szegedre – ezt bizonyítja az idei szezon. Májustól szeptemberig gyakran telt házzal működnek a szállodák, magánszállások. A vidéki városokban még az átutazók vannak többségben.
– 2010-ben Szeged új arculattal tűnt fel a turisztikai palettán – a fesztiválvárosi címre már évekkel ezelőtt rászolgált, az idei szezonkezdettől pedig a wellness- és gyógyfürdők városainak térképére is felkerült – fogalmazott Mihály Illés, a Szeged és Térsége Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója. Elmondta: az újszegedi Napfényfürdő Aquapolis megnyitása hozzájárult, hogy az év minden időszakában egyenletesen alakuljon a turizmus a Tisza-parti városban. A Dóra1, a Dóra2 és az Anna gyógyvíz kihasználásával, az európai színvonalú fürdőhelyek működtetésével pedig Szegedet méltán nevezhetjük fürdővárosnak.

A fürdő- és gyógyturizmus mellett a fesztiválok vonzzák a legtöbb látogatót Szegedre. A meghosszabbított, összesen 11 napos borfesztiválra és a Szeged napi rendezvényekre például 200 ezer vendég volt kíváncsi, és 300 millió forintnyi turisztikai tőkét hozott Szegedre. A Hungarikum Fesztivál és a grillfesztivál is egyre népszerűbb program.

Csongrád megye székhelyén évente átlagosan 150 ezer turista 300 ezer vendégéjszakát tölt el, a legjobb statisztikát 2005-ben rögzítették, ekkor 296 ezer 286 turista fordult meg a városban. 2008-ban és 2009-ben visszaesés következett: bezárt a Forrás Szálló, és a Royal sem üzemelt, beütött a gazdasági válság. Bár ez még mindig érezteti hatását, a vendéglátás lassan kezd kimozdulni a mélypontról. Pontos adatokkal Mihály Illés még nem tudott szolgálni, az összesítés októberre készül el, ám a szakember bizakodó, a tavalyi évhez képest növekedésre számít.

A vidéki városokban inkább az átutazók szállnak meg. Fotó: Karnok Csaba
A vidéki városokban inkább az átutazók szállnak meg.
Fotó: Karnok Csaba

Szeged szálláshelyeinek száma a szállodai szobáktól a kempingekig mintegy 7000. Egy-egy nagyobb fesztivál vagy sportrendezvény, a szabadtéri játékok előadásai, a kajak-kenu-válogató és a vitorlázó-világbajnokság, a városnapi programsorozat, az ifjúsági napok és a halfesztivál idején – májustól szeptemberig – szinte folyamatosan csúcsra járnak a szegedi szállodák.

– Jó néhány telt házas napunk volt, főleg a különböző programok alatt. Sikerült megőrizni a tavalyi foglaltságot még úgy is, hogy a Forrás időközben megnyitott – mondta el lapunknak Vezekényi Péter, a Novotel Hotel igazgatója, akitől megtudtuk: a szálloda a nyári hónapokban 60 százalék feletti kihasználtsággal működik. A vendégek 30 százaléka belföldről érkezik, egyre többen nyaralnak itt családostul: idén kétszer annyi gyerek szállt meg szüleivel a hotelben, mint tavaly júliusban.

Inkább csak átutaznak

Vásárhelyet az utóbbi egy-két hónapban egyre több vidéki és külföldi kereste fel, de csak átutazóban. Kevesen éjszakáztak itt. A belföldiek jellemzően a fővárosból és Dunántúlról, Győrből és Szekszárdról, míg a külföldiek Írországból, Németországból és Hollandiából érkeztek – vont gyors mérleget tapasztalataiból Mártonné Tülkös Ildikó, a helyi Tourinform-iroda vezetője. Az elmúlt esztendőkhöz képest visszaesett a forgalom a makói Autóscsárdában. Szabó Norbert tulajdonostól megtudtuk: a forgalomcsökkenést befolyásolta, hogy a fürdő a fejlesztések miatt csak félgőzzel működik. Arra számít, hogy ha teljesen elkészül az M43-as és a feléjük vezető lehajtó sáv, ismét visszatérnek a vendégek. A tavalyihoz hasonló volt az idei szezon a szentesi Holdfény Panzió számára. Vukovich Sándorné tulajdonostól megtudtuk: a legerősebb hónapjuk a május volt a fábiáni lovasnapok, illetve a tömegeket megmozgató városi rendezvények miatt.

Kevesebb vendég a magánszállásokon

– A vendégeink az idei nyári szezonban rövid időre jöttek, legtöbben a szabadtérire érkeztek, általában egy-két éjszakát töltöttek el a Szenna Vendégházban, ahol a hétvégeken rendszerint nem volt szabad szobánk, hétköznap azonban pangott az üzlet – hallottuk Sümeginé Nemes Nagy Ágnestől, aki az idei szezonban összességében visszaesést tapasztalt. Ezt azzal magyarázta, hogy akik korábban is meg tudták fizetni a szállodát, azoknak ez a válság után sem jelent problémát, a magánszállásokat azonban a kisebb költségvetéssel rendelkezők választják, akik közül sokan inkább otthon maradtak.

Olvasóink írták

27 hozzászólás
12
 • 27. koranyi2 2010. augusztus 31. 18:44
  „varosi! ...azt hiszem te nem látsz a dolgok mögé! ha olyan okos vagy tudnod kéne, h az, h vkit kinek a polgármestersége alatt neveznek ki nem egyenlő azzal, h az adott polgmest "embere".....(utalás mihályillés elvtársa)”
 • 26. Nahát! 2010. augusztus 26. 07:43
  „.
  Nagy a Botka-féle melldöngetés a fürdő miatt.

  Mégis mennyi a vendégforgalom a város népességéhez képest? Havonta mondjuk 10%.
  És Mórahalomon? Minimum 1000%.

  Akkor hol nagyobb az idegenforgalom?
  .”
 • 25. szdragon 2010. augusztus 25. 15:12
  „Miért kell havonta 70 000 kamionnak átrobognia Szeged belvárosán?”
 • 24. kabsij 2010. augusztus 25. 15:12
  „Miért kell a fiataloknak elhagyni szegedet, hogy munkát találjanak?”
 • 23. bgaszab 2010. augusztus 25. 15:11
  „Miért kell Szegeden minden utat egyszerre feltúrni?”
 • 22. szsmith 2010. augusztus 25. 15:11
  „Miért kell munkahelyteremtés helyet látványberuházásokra költeni?”
 • 21. kicsife 2010. augusztus 25. 09:36
  „Miért kell a fiataloknak elhagyni szegedet, hogy munkát találjanak?”
 • 20. Fremen 2010. augusztus 24. 23:57
  „Scott1, nálad a pont!

  Igaz Botka kutyakajához szokott szimpatizánsai elhiszik az ilyen Leisztingeréket népszerűsítő hazugságokat, amit ez a cikk áraszt, de ahogy írtam. Egyikük se ül be a Kárász csárdába egy ebédre. Arra nem maradt már pénzük a kisnyugdíjukból. És mégis tapsolják Botkát, meg a bolsi hordát, mert ők ilyenek.:)”
 • 19. Fremen 2010. augusztus 24. 23:54
  „"gyógy- és wellnessfürdők is turistákat csábítanak Szegedre - ezt bizonyítja az idei szezon."

  Naggyon jó! Ezek szerint csak a városlakóktól ellopott SZUE haldoklik?:)”
 • 18. marelnezest 2010. augusztus 24. 23:28
  „Amit lehet ki kell hozni a turisztikából, de valljuk be: Szeged nem egy Balaton, ergo nem a turisztika fogja eltartani a város népét. A város lakosságához viszonyítva nem valami sok az a 300 ezer vendégéjszaka.
  Valami más kellene nagyon! Azt hiszem az előttem hozzászóló jó irányba kapizsgált azzal a Mercedessel és Audival!”
 • 17. scott1 2010. augusztus 24. 22:39
  „Igazad van lacla!
  Szeged új arculattal a turisztikai palettán, közben Győr csak egy +200 hektáros új Audi összeszerelő üzemmel, Kecskemét meg a Mercedes-szel erőlködik. És az országban a legnagyobb csúszda is itt van!!! Én ugyan nem foglaltam szálláshelyet az új wellness központba, de a másik két helyre bejelentkezek...”
 • 16. lacla 2010. augusztus 24. 22:02
  „Az újságírónak kivételesen igaza van, a sok régebbi negatív és irígy emberek véleményére rácáfolva rengetegen vannak a megnyitás óta az új, színvonalas napfényfűrdőben szinte mindig telt ház van.
  A grillfesztival az új helyszínen valóban leszerepelt, de reméljük jövőre visszakerül a ligetbe a régi szervezőbrigáddal együtt mert ez a mostani nagyon égő volt.”
 • 15. nandor002 2010. augusztus 24. 21:41
  „Miért kell havonta 70 000 kamionnak átrobognia Szeged belvárosán?”
 • 14. Kiabrandultbaloldaliszavazo 2010. augusztus 24. 21:41
  „Miért kell a fiataloknak elhagyni szegedet, hogy munkát találjanak?”
 • 13. igazságkereső 2010. augusztus 24. 20:48
  „Azonban az is lehet,hogy ősztől a kilakoltatott devizahitelesek is emelni fogják Szeged idegenforgalmi nevezetességét!Tudom,kilakoltatási moratórium van, én most csak virtuális értelemben írtam ezt,mely legalább annyira virtuális,mint a CHF árfolyam ingadozása óráról-órára.Ezzel is ellehetetlenítve a devizában eladósodott polgárokat,köztük nagyon sok szegedit is!Végképp nem értem,hogy miért nem lehet hatékony intézkedést hozni arra,hogy a bankok végre fejezzék be a társadalom elnyomorítását,mert mint be is bizonyosodott,hogy a nálunk működő bankok anyabankja is nyilatkozta,hogy jelentős nyereségre tettek szert Magyarországon a bankok, míg otthon / Németországban, Olaszországban, stb/ veszteségesen zártak! Kérdés: miért akarják minden áron Magyarországon tönkretenni a lakosságot akkor,amikor 2008 ősze előtt még maguk a bankok erőltették a devizahiteleket,s ennek bizonyítéka: a forintban felvett hitelek havi törlesztőrészlete már akkor is lényegesen magasabb volt,mint a devizahitel!Jó lenne,ha a sok mellébeszélés helyett -"Egyenes beszéd Kálmán Olgával ATV 2010. 08. 24.20:20- végre hatékony és igazi intézkedés történne,nem pedig úgy bánnának a magyar polgárokkal, mint egy halálra ítélttel,akivel 24 órával előtte közlik,hogy nincs kegyelem,holnap reggel 1/2 5 kor meg fog halni! Miért nem lehet ezt megtenni egy demokratikus országban,mondjuk nálunk, Magyarországon?!”
 • 12. TELSTAR 2010. augusztus 24. 20:09
  „Remélem, a következő idényre a festést és a tereprendezést is befejezik!”
 • 11. exmakai 2010. augusztus 24. 19:31
  „Most elég rendesen tele van a Napfényfürdő, de áprilisban egy hétköznap délután összesen ha 15 vendéggel találkoztam, sokat mondok. 50 főnél kevesebb vendég esetén takarékos üzemben működtek ekkor, ez azt jelentette, hogy a csúszdákat csak akkor indították be szintenként , ha összegyűlt 4-5 ember, és ők ezt külön kérték. A toronycsúszdát meg végképp csak egy jófej úszómesternek köszönhetően próbálhattuk ki.
  Szóval ősztől sokkal kevesebb vendégre lehet számítani, erre fel kéne készülni. A románoknak különben nagyon tetszik a fürdő, szerintük egyáltalán nem drága a belépőjegy 4000 Ft-ja, tiszta nyugat, náluk nincs még csak hasonló szinvonalú fürdő se.”
 • 10. varosi 2010. augusztus 24. 19:01
  „Larsson! Persze, hogy megrendelésre, bértollnokok. Mit gondolsz miért a délmagyaros őrfi felésége a bottka sajótőfőnöke, akit ugyan már 8 éve dugva tart a bottka.
  A mocskos délmagyar bértollnokai mags gázsiért írják a bottkának a szegdi tükröt. Működik az agit prop,- ez egyértelmű.”
 • 9. Larsson 2010. augusztus 24. 18:35
  „Persze már, viccből és nyalásból, pénzért írták... Ti se gondoljátok komolyan... :P”
 • 8. macusnéni 2010. augusztus 24. 18:17
  „Igaza van a 7.hozzászólónak,ezek a cikkek a bértolnokok megrendelt szövegei nem a valóság.”
27 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyakorlati képzőhelyet épít a KÉSZ

Budapest - Új gyakorlati képzőhelyet épít meg a KÉSZ Építő és Szerelő Zrt. Budapesten. Tovább olvasom