Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 24°C Még több cikk.

SzegedART: kulturális fesztivál két hónapon át

Szeged - Grafikai tárlat, portrérajzolás, karikatúra-kiállítás, festészet által ihletett divatbemutató várja a látogatókat a pénteken kezdődő és egészen július végéig tartó SzegedART fesztiválon.
A képzőművészet nehezen megközelíthető, kicsit arisztokratikus műfaj, hiszen élvezetéhez galériákba, múzeumokba kell járni - emelte ki Tandi Lajos, a rendezvény kurátora a programokról tartott csütörtöki sajtótájékoztatón. A SzegedART fesztivált először tavaly rendezték meg, hogy közelebb vigyék az utca emberéhez a vizuális művészeteket.

Mint elhangzott, idén ünnepli megalapításának ötvenedik évfordulóját a Szegedi Kisgrafika Baráti Kör, a gyűjtemények legszebb darabjaiból nyílik kiállítás a Kass Galériában. Szintén fél évszázada kezdődött az oktatás a Tömörkény István Művészeti Szakközépiskolában: az intézmény eddig 250 országos és nemzetközi hírű képzőművészt indított el a pályán, péntektől az iskola egykori és mai művésztanárainak nyolcvan alkotásából látható tárlat az Olasz Kulturális Intézetben.

Szombaton és vasárnap rendezik a portrérajzolók találkozóját a Klauzál téren, itt olyan ismert grafikusok örökítik meg az érdeklődőket, mint Ács György, Kovács Zsigmond, Markulik Balázs, Mazán Vilmos vagy Zugor Zoltán.

A Kass Szállóban május 27-től Szegedet ábrázoló, a XIX. és XX. század fordulóján készült képeslapok és a városban napjainkban készült fényképek segítségével mutatják be egy kiállításon, mi minden változott az elmúlt évtizedekben a csongrádi megyeszékhelyen A város cukrászdáiban május végétől az ország legkiválóbb karikatúrarajzolóinak műveit ismerheti meg a közönség.

Május utolsó vasárnapján a Szent István tér lesz a fesztivál központja. A Szegedi Szépmíves Céh tagjai Liszt-korabeli ruhákba öltözött modellekről készítenek festményeket a helyszínen. A víztorony árnyékában klasszikus magyar festők népszerű képei által ihletett modern ruhákat mutatnak be, és képzőművészeti aukciót is rendeznek.

Nyolcvan esztendeje indult el a Szegedi Szabadtéri Játékok; a jubileumi évad nyitóelőadása Az ember tragédiája lesz, ehhez kapcsolódóan júliusban szegedi és a városhoz kötődő művészek, Buday György, Varga Mátyás, Kass János és Deák Ferenc alkotásaiból látható tárlat az EDF Galériában.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Életveszélyes állapotban a vétlen motoros - galériával

Egy vétlen motoros és egy kamion ütközött Szeged határában, az 5-ösön, a Logisztikai Központ és a körforgalom között csütörtök délelőtt. Tovább olvasom