Délmagyar logó

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 17°C | 31°C Még több cikk.

Szegedé lesz az ország legmodernebb sebészete

Szeged - Az ország legmodernebb sebészközpontja lesz az új klinikai központ felépülése után a szegedi. Kétszázmillió forintért vásároltak sebészeti eszközöket – világviszonylatban is a legmodernebbnek számítanak.
Két emelet már látható az új, 265 ágyas klinikai szárnyból, amely novemberre még egy szinttel megemelve szerkezetkész állapotba kerül. Az építkezés jelentősebb nehézségek nélkül halad, ahogyan a 410 ágyas klinikai épület első emeletének átalakítása is.

– Már a belső falakat is építik, elindultak a gépészeti munkálatok, és kiépítették a távhőszolgáltatás csatlakozását. Október közepére elérjük a 20 százalékos készültségi szintet. Eddig 1,074 milliárd forint támogatást hívtunk le a rendelkezésre álló 11 milliárdból – tájékoztatott Tapasztó Sándor projektmenedzser.

Szegedé lesz az ország legmodernebb sebészete. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

Az építkezés mellett folyamatosan zajlanak az eszközbeszerzések is. Lezárult az a közbeszerzési pályázat, amelyben közel 200 millió forint értékben sebészeti vágókat vásároltak. Ezeknek köszönhetően az ország legmodernebb sebészeti központja lesz a szegedi.

– Mind a 14 műtőben lesz egy nagy frekvenciás vágókés, amely a legmodernebb technikát képviseli. Tulajdonképpen a sebészek álma ez a műszer, amely az erek leforrasztásának köszönhetően szinte vérmentes operációt biztosít – mondta el Lázár György, a Szegedi Tudományegyetem Sebészeti Klinikájának tanszékvezető professzora. – Ezenkívül beszereztünk egy speciális májsebészeti vágókészüléket, amelynek korábbi változatából is csupán 3-4 van az országban. Mivel nagy kockázatú májműtéteket is végzünk központként, ez fontos műszer számunkra. Kapunk két ultrahangos vágókészüléket is, amely nem csak nyitott, de a minimál invazív beavatkozások esetében is használható.

Bár a berendezések szállítására a szerződést megkötötték, azokat majd csak a felépülő új klinikai tömb panelműtőiben használják. A legmodernebb berendezéseket 10-15 éven belül biztosan nem kell lecserélni.

Olvasóink írták

39 hozzászólás
12
 • 39. faker 2012. szeptember 28. 11:08
  „Hé zombik! EZ valóban egy üdvözlendő hír, aminek örülni kell.
  Százszor többet ér, mint bármelyik BIOPOLISZos kockakő a belvárosban. Ez az első értelmes városépítő beruházás, amire az uniós pénzt költi a P Úr.”
 • 38. varadipal 2012. szeptember 28. 10:42
  „Tüdőrákműtét után olyan ágyba fektettek, ahol 5 napig ülve kellett maradnom, mert a dréncső a tüdő bal alső lebenyéből szívta le a keletkező váladékot a falba épített vákuumrendszerrel. A lábamfoz egy 60 centi széles, 1 méter hosszú fejére állított koporsót tettek, hogy arra támaszkodjam nyüjtott lábbal 5 napig, a hátam mőgé pedig négy darab fejpárnát támasztottak, hogy ülve maradjak. Az operáció a bal lapockám alatti vonalban 15 centi hosszú vágással kezdődött, két bordám repesztésével oldalt behelyezett dréncsővel végződött.A leláncolt Prometheus hozzám képest szabadon szárnyalhatott. XXI. század, világhírű szegedi mellkassebészet, kitűnő , sőt zseniális sebész és odaadó, gondos, mindenre figyelő és emberséges szakszemélyzet, Szeged. Egy összecsukható műanyag fotelágy elviselhetőbb lett volna, de belátom, kell a pénz az államapparátus sürgős bútorcseréjére. Két hét kellett, mire az 5 nap után jelentkezett felfekvés a kényes, testemet egy ponton alátámasztó helyen gyógyulni kezdett. Bagatell mellékhatása a pénzpocsékolásnak.”
 • 37. Egyszercsak 2012. szeptember 28. 08:52
  „23.
  Igazad van.

  A hálapénzelőknek: külföldön is van, csak másként hívják és adózott jövedelem.
  Arról nem is szólva, hogy ez a társadalom találta ki, a mi nagyszüleink, szüleink, stb.
  Aztán mindenki hozzászokott és természetesnek vette.

  Jelenleg meg az a szabályozás, hogy az ellátás előtt az orvos nem kérheti, árat nem szabhat, ellenben az ellátás után elfogadhatja.
  Ugyanakkor még most is úgy élnek az emberek, hogy nem tanulták meg, nem az orvos rangja adja meg az ellátás minőségét és sikerességét.
  Olyan emberhez kell menni a betegséggel, aki azzal foglalkozik napi szinten, és ez általában nem a professzor, hanem az orvos, tanársegéd az ambulanciákon.”
 • 36. 267222 2012. szeptember 27. 20:15
  „Itt is évényes az a régi realitás,hogy egy dolog felépiteni,felszerelni valamit és más azt fenntartani,használni.
  Lesz-e elég eü.dolgozó.Sajnos ez szinte lehetetlen álom.Ennek ellenére örülni kell a fejlesztésnek.”
 • 35. tol 2012. szeptember 27. 08:49
  „ennyi pszichopata vadbarmot egy rakáson csak egy egészségügyi hozzászóláson lehet találni. Jobbulást mindenkinek!”
 • 34. Tope2006 2012. szeptember 27. 08:16
  „Felesleges Szegedre ilyen építmény, hiszen az itt lakók még a napfényparkba sem tudnak bejutni, mert nincs munka. A sok külföldi befogadott állampolgár veszi el előlünk a munkát. Így aki odajutna nem tudja igénybe venni, mer csak a külföldiek jutnak be persze soron kívül. Csak a szülészeti klinikát kell megnézni. A román pénzes emberek soron kívül mennek be a rendelésre. A magyar kismama reggel 8-kor odaül és délután szabadul pedig évtizedeken át nyögi a tb-t. Akkor miért?”
 • 33. nobody13 2012. szeptember 27. 07:52
  „31-hez: a félreértések elkerülése okán: egy fog kerülne az említett összegbe, nem három...”
 • 32. TUTI 2012. szeptember 27. 05:53
  „A cimet változtatták, De vlszeg meg igy is túlzó. Az egyik szó hiányzik belőle.
  Világszinvonaltól pedig messze. Az viszont már örömhir, h a DM korrigál! :):)”
 • 31. nobody13 2012. szeptember 27. 05:34
  „Telstar, sajnos egész életemben beteg voltam. Most is két műtétre lenne szükségem. Igaz, nem életmentő, "csak" annyiban segítene, hogy mindennapi állandó fájdalmak és egyéb problémák nélkül tudjak élni. Egynapos ellátással megoldható lenne, még csak túl sokáig nyűg sem lennék a klinika nyakán. Kerek perec megmondta a sebész, mennyibe kerülne. Nem tudok fizetni, nincs miből, ezt meg is mondtam. Innentől nem érdeklem, pedig ő még a normálisabb fajtából van. Emésztési és felszívódási zavaraim vannak, plusz gyomorszájszűkületem. Elvagyok vele, természet adta fogyókúra. Viszont három fogam hiányzik a két oldalról, három rágófog, nem hiányos szájhigiénia miatt, hanem sajnos kettőt elszúrt a fogorvos évekkel ezelőtt, a harmadikban meg tönkrement a tömés, nem volt pénzem 80 ezres inlayre, így kihúzattam. Most nem tudok rágni, mert nyitva van az egész fogsorom (gyerekkoromban nem szabályozták a fogamat), a háromból három fogorvos mondta, hogy híd, az egyik 75 ezret mondott, a másik 90-et. Megkérdeztem, hogy mégis, 55300 Ft rokkantságiból hogyan fizessem ki, ők sem tudták, de egyik sem ajánlotta fel, hogy oké, akkor megcsinálja féláron, hogy legalább enni tudjak. Mert negyven évesen állandóan turmixolni, vagy vállalni a gyomorgörcsöt meg egész napos rosszullétet... Valaki próbálja ki.
  Szóval sajnos tapasztalat alapján írok...”
 • 30. mediashreck 2012. szeptember 26. 22:19
  „Berlinben, a vilad egyik legmodernebb korhaza
  a Charyte, a Parlament mögött.

  Ott van a miniszteriumi hivatalok,,
  a kancellar asszony lakasa es irodaja, a törvenyhozasi testület alsohaza is.

  Tehat:

  Ha ezeknek a szelhamosoknak vallami bajuk esik,
  rögtön ott a Korhaz...!!

  :))))”
 • 29. mediashreck 2012. szeptember 26. 22:13
  „A Vilag legjobb sebeszete, "Charite"
  Berlinben van.

  Az Isten örizzen meg engem attol,hogy oda kerüljek...!

  Tavaly, a Charite professzora megvizsgalta az Ukrajnai Timoschenko hölgyet.
  Jelentest tett.
  Erre. az Ukran Kormany
  kijelentettte, hogy:
  -"...van nekünk meg itt 183 hölgy fopglyunk,..."
  azt Berlin miert nem vizsgajja meg...???

  Többet is tudnek erröl irni, de ez most nem a megfelelö Forum.”
 • 28. újratöltve 2012. szeptember 26. 21:12
  „Az elmúlt 2 évben háromszor műtöttek az "új" klinikán. Nem azt mondom hogy nem lehetett volna jobb ellátás, DE: az orvosok-nővérek mindent megtettek a lehetőségeiken belül, ami pedig nem volt kevés!!! Minden további fejlesztésnek örülni kell, ( bár tudom hogy ez nem gyár!) de itt lesz a világ egyik legjobban felszerelt sebészete, annak érdekében kellene mindent megtenni, hogy az orvosok-ápolók is itt maradjanak!(netalán a város ismét biztosítana 1-2-3 lakást rezsivel a kezdőknek!?) A 26. Horthyszobor 2012.09.26. 20:46 meg a Tiszába való!!!!! Mert belevaló!!!!”
 • 27. Kati40* 2012. szeptember 26. 20:57
  „Veletek is ha ezt megcsinálták volna amit a mi családunkkal tettek. Tönkre tették az én életemet és a férjem anyukáján áltak bosszút az én műhibámért.A férjem anyukája tegnap elhunyt!”
 • 26. Horthyszobor 2012. szeptember 26. 20:46
  „2000 ágyas lesz? :) Ha jól emlékszem annak indult. Hálapénz meg kötelező, nem csak az orvosok, hanem a politikusok is szeretik!!!”
 • 25. Tibi71 2012. szeptember 26. 20:19
  „Itt is több hónap lesz a várakozási idő,és mennyi a hálapénz hogy foglalkozzanak veled.Mert hiába fizetem a Tb-t már régóta,több hónapra kapok időpontot a vizsgálatokra.Persze ha aláírom hogy fizetni akarok a vizsgálatért akkor azonnal foglalkoznak a beteggel.”
 • 24. polo 2012. szeptember 26. 18:00
  „ez szép és jó és ha elromlik évekig nem tudják majd megjavítani mert olyan drága lesz. Remélem , hogy nem így lesz, sok orvos fog ezekkel dolgozni életet menteni remek lesz ha kész lesz, csak ne keljen igénybe vennünk.
  Sok a negatív hozzászólás sajnos 1990 óta csak azt tapasztaljuk, hogy rengeteg pénzt beszarintanak el amiket ha jó helyre rakta volna nem itt tartanánk ez a múlt remélem a jövő jobb lesz.”
 • 23. igazságkereső 2012. szeptember 26. 17:22
  „#22. TELSTAR!Tökéletesen igazad van, erről írtam néhány nappal korábban!Jó és időszerű lenne most már megtanulni örülni is valaminek, természetesen a jogos kritikai észrevételek megtartása mellett! Ugy-e képes lesz társadalmunk erre is, nem csak a durva, közönséges és primitív hozzászólások megírására?!!”
 • 22. TELSTAR 2012. szeptember 26. 17:04
  „Még félig sincs kész a klinikai tömb, még csak terv a modern sebészet, de a kommentelők már a hálapénznél meg a fikázásnál tartanak. Gratulálok.”
 • 21. Kati40* 2012. szeptember 26. 15:29
  „Egy orvos "Felelős" azért a "kárért" amit okozott, a saját hibájából! Ez a " világszínvonal hogy letagadjuk,vagy nem vállaljuk érte a felelősséget.”
 • 20. baba60 2012. szeptember 26. 14:48
  „A világszínvonal az fontos dolog, csak kik fogják ezt használni? A másik kérdés pedig, hogy ide sorsolással lehet majd bejutni? Vagy pártkönyv is elég lesz? (persze nem mindegy, hogy mi van ráírva.)”
39 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Plafonja lesz a szociális segélynek

Utánajártunk, mennyi rendszeres segélyt fizet ki havonta a szegedi önkormányzat. Mit szólnak a tervhez a rászorulók? Tovább olvasom