Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

Szegeden 320 taxis dolgozik, de 200–220 is elegendő lenne

Szeged - A gazdasági válság a szegedi taxisokat sem kímélte. Ugyanúgy fuvarhiánnyal küzdenek a társaságba tömörültek, mint a magánzók, s a különféle akciók, kedvezmények sem érik el céljukat. Körkérdésünk során kiderült, hogy alig
nyitja rájuk valaki kocsijuk ajtaját. Egyikük – Ábrahám László – reggel kilenctől este kilencig hiába állt a droszton.

Bőven van idejük beszélgetni, újságot olvasni vagy keresztrejtvényt fejteni a szegedi taxisoknak, mivel alig akad fuvarjuk. Arra voltunk kíváncsiak, hogy a gazdasági válság mennyire hat ki munkájukra, ők is érzik-e negatív hatásukat. – Folyamatosan egyre kevesebb az utas. A szakmát 1995-ben kezdtem, s azóta csökken a fuvarszám. A válság hatására pedig az a kevés is, ami megmaradt, tovább fogy – mondta Krisztin Tamás. A Tempó Taxi munkatársa kiemelte: bevételük csökken, viszont kiadásuk ezzel szemben nő. Kezdetben – egyéni vállalkozóként – összesen 3 ezer forintnyi járulékot kellett fizetnie, ez az összeg mára 37 ezerre emelkedett.
– Csütörtök este nyolctól éjfélig dolgoztam, s ezalatt egyetlenegy fuvarom volt, amelyért 745 forintot fizetett az utas. A jellemzők a rövid távú, vagyis 1000 forint alatti utak, ezért 350 forintról indul az óra, különben nem éri meg a kiszállás – folytatta Krisztin.

– Egyik nap reggel kilenctôl este kilencig dolgoztam, de egyetlenegy fuvarom sem volt – panaszolta Ábrahám László Fotó: Schmidt Andrea

A Taxi Pluszos Segesvári Csaba is úgy értékelte, visszaesett a forgalom, de szerinte ennek csak egyik oka a válság. A másik az, hogy Szegeden egyre több a kocsi, sok olyan család van, ahol egynél több járműt használnak. A 24 éve személyfuvarozó férfi elmondta: 12–14 órát dolgozik néha naponta, de csak elvétve akad munka. Állítása szerint napi 15 fuvar kellene ahhoz, hogy megérje kiállni a drosztra. Ábrahám László is hasonló ideje taxizik, de egyik társaságnak sem tagja, hanem magánzó. Nála a csúcs nyolc és fél óra volt, vagyis ennyi idő alatt egyetlenegy fuvar és 1000 forint jött össze. A taxizás nála mellékállás, mert főállásban fuvaros. Azonban a munkahelye hamarosan megszűnik, így marad a személyszállítás.
– Nemrég beszállt hozzám egy utas. A célnál az óra kinyomtatta a számlát, de nem téptem le azonnal, és nem adtam a kezébe. Erre előhúzta fogyasztóvédelmis igazolványát, és megbüntetett 200 ezerre. Fellebbeztem, de elutasítottak, így jelenleg perben állok velük – tette hozzá.

Bobkó Attilától, a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara közlekedési osztályának elnökétôl megtudtuk: Szegeden összesen hat taxis társaság üzemel. A magánzókat is beleszámítva 315–320 engedélyt adtak ki. Ezzel szemben egy 160 ezres városban elegendő lenne 200–220 bérkocsi is. Az elnök is úgy látja, a válság miatt visszaesett a forgalom, s elképzelhető, hogy többen is visszaadják engedélyüket, mert már nem éri meg nekik ez a vállalkozás.

Rendelet maximalizálja a díjakat

A város közgyűlése a megyei kereskedelmi és iparkamarával egyeztetve, valamint a megyei fogyasztóvédelmi felügyelőséggel és a szolgáltatásban közvetlenül érintett érdekképviseleti szervezetek véleményének figyelembevételével megállapította a személytaxi-szolgáltatás legmagasabb hatósági árait. Normál tarifában a város közigazgatási határán belül – munkanapokon reggel 6-tól 22 óráig – az alapdíj 500 forint, a távolsággal arányos egységdíj pedig 300 forint kilométerenként. Emelt tarifa esetén a városban az alapdíj szintén 500 forint, a távolsággal arányos egységdíj viszont 330 forint kilométerenként.

Olvasóink írták

21 hozzászólás
12
 • 21. IVY 2009. március 11. 14:23
  „17.!
  Az éjszakai DJ-ből, gyalog hazasétáló csinos csajokra pedig előszeretettel vadászik egy 3ajtós szekrény-tipusú kopasz pasi, egy lesötétített VW-ből, vagy SkodaSuper B-ből(?).
  Felkínálva a "kényelmes, gyors, ingyenes" hazafuvarozást!!!!!!!!!!!!!!!!

  LÁNYOK!
  NAGYON VIGYÁZZATOK!!!!!!!!!”
 • 20. rianás 2009. március 11. 13:42
  „Pro.Ego! Ha nem sokszor utaztál taxival, akkor szerintem ne is vonj le következtetést a sofőrökről. Nem mind erőszakos, "kreszt be nem tartó" " lehúzzák a hasonló balekekokat, mint amilyen te vagy" típus. Én speciel többet is ismerek közülük, akik azért harcolnak, hogy minden kollégájuk normálisan viszonyuljon az utasokhoz. Sajnos azt már nem tudják bepótolni, amit az anyukájuk a gyermeknevelés során elfelejtett.
  Aki drágállja a tarifát, az ne üljön be taxiba! Utazzon lábbusszal, tömegközlekedési eszközzel, szekéren vagy szamáron!
  De száz szónak is egy a vége! Szóval az hulljon, aki férgezik. Vagyis: TE!”
 • 19. iri 2009. március 09. 17:26
  „persona, tudod tapasztalatból beszélek, ami szerint Te azon kevés megrendelőhöz tartozol, akik nem azért rendelnek, mert lusták, hanem mert szeretik a pizzát.
  Biztos nem velem szoktál találkozni, mert már más tevékenységet végzek, ezen felül nem vagyok sem rasztafrizurás, sem fiú.
  De a hozzászólásom lényege az lett volna, hogy szegény taxis 2 napot nem csinálna végig a Pizzafutárban (ez itt a reklám helye), mert elszokott a fizikai munkától. Ami persze nem baj. De ilyen helyen mindig akad felvétel.”
 • 18. Pro.Ego 2009. március 09. 14:53
  „Nem sokszor utaztam taxival, de az a kevés is bőven elég volt.Ott huzzák le az embert ahol birják, erőszakosak, agressziven vezetnek,a KRESZ-t szinte semmibe veszik, mert hogy a kedves utas vár rá.
  Szóval, hullljon a férgese ....”
 • 17. peterslounge 2009. március 09. 13:18
  „Szegeden az a legjobb dolog, hogy az éjszakai buli után elindulok gyalog haza , mire hazaérek a fejem is kitusztul kellemeset alszom, főleg most hogy jön a jobb idő. Aki meg taxiért sir hajnalban mert nincs kedve fél orat sétálni az fizessen és ne sirjon, ha messzebb lakik menjen biciklivel. Csak nem sirjon hogy milyen drága mert senki se kényszeríti hogy igénybe vegye a szolgáltatást.”
 • 16. pille 2009. március 09. 11:40
  „Még annyit, hogy ha csak 37000 ft járulékot fizet, ugye akkor a minimálbér után fiteti? Na! ne MÁÁÁ!!”
 • 15. pille 2009. március 09. 11:28
  „Most akkor sajnáljuk a taxisokat?? Na ne!! No komment!”
 • 14. IVY 2009. március 09. 10:49
  „4.!
  Ez így nem helytálló!

  A TEMPÓ TAXI-nál pl. szinte csak öreg, 18-20 éves "nyugati" csotrogányok vannak és a sofőrök életkora is vészesen közelít a férfi nyugdíjkorhatárhoz.....:)”
 • 13. persona 2009. március 09. 08:58
  „iri, ez nem igaz. Én a másodikon lakom:) ezek szerint nem te szállítod a pizzámat. az én szállítófiúm egy rasztafrizurás tünemény..:)”
 • 12. iri 2009. március 08. 21:50
  „Tapasztalatból mondom, hogy legtöbbet az rendel pizzát, aki nem liftes házban lakik és legalább a negyediken.”
 • 11. hazaipalya 2009. március 08. 21:44
  „irri,legtöbb hejen lift wan . :D”
 • 10. hazaipalya 2009. március 08. 21:42
  „ugyan már ,normannn,aki egész életében taxizott ,most hova menne dolgozni? hol vennék fel 55 évesen?sehol.”
 • 9. iri 2009. március 08. 21:01
  „A kozmetikusok és fodrászok mellett ez a másik társaság, aki nem szeret járulékot fizetni. És nem fogja fel, hogy ez miért okoz gondot...
  És hát ők is többen vannak, mint kellene.
  Elmehetnének mellékállásban pizzát szállítani, ha már úgyis ismerik a várost és járművük is van.
  JA, hogy akkor lépcsőzni is kell ??? Azt már nem.”
 • 8. mentelmi-jog 2009. március 08. 20:55
  „11után vagy hazagyalogol az ember vagy bent marad egy szórakozóhelyen kb. hajnali 5ig, és az első járattal megy haza. Vagy hazamegy taxival. Nagyon ritka az amikor nekem is sikerül valaki éjjeli baglyot megkérni hogy egy hétvégi buli után ha szólok neki hajnali kettő körül, akkor kottásan fuvarozzon minket haza. A társaságban majdnem mindenkinek van jogsija, jármű is lenne több, de mindenki iszik... Ilyenkor muszáj belekalkulálni a buli árába a taxit is, ami ha 3-4-5en vesszük igénybe szerencsére olcsóbban kijön. Már csak azért is mert nem megy a taxióra. Ennek nemcsak a taxis örül, hanem mi is. Mondjuk mi nem járunk minden nap bulizni, csak kb. kéthetente, ebbe meg ennyi szerintem belefér, muszáj neki.”
 • 7. vuk 2009. március 08. 19:37
  „Mil! Valamirol lemaradtam? Milyen busz jar meg 11 utan?
  Azt hiszem, hogy a legkesobbi busz az a 10-es, 11 utan kicsivel indul. Bulibol hazameno suhancoknak miota van buszuk? Vagy a reggel 4-5 orasi elso villamosra/trolira gondolsz?..
  En inkabb tamogatnam, hogy legyen ejszaka orankent 1-1 busz, talan akkor kevesebb embert tamadnak meg hazafele menet, aki sokallta az 1000-1500 ft-ot taxira... Ugye.”
 • 6. Mil 2009. március 08. 18:12
  „Hát azért mondom, hogy olyan fél 11-ig járjanak. Persze lehetnek kivételek, amelyik járaton többen vannak.
  De a bulizós suhancoknak nem kell feltétlen busz..”
 • 5. CID 2009. március 08. 17:32
  „Mil : te hülye vagy, már bocs :) Mi van azzal te szerencsétlen aki este 10-ig dolgozik ? Menjen nap mint nap taxival ? Sok a taxi, majd ha fele ennyi lesz megéri, mert lesz fuvar. Ennyi.”
 • 4. viccmail 2009. március 08. 17:28
  „Én is úgy sajnálom őket ! , mióta privatizálták a Lada taxikat a volántól , azóta nem bírtak szegények fejleszteni , mind régi tragacs !
  Ja 3 milla alatt nincs autó a taxik között !
  Miért kell hülyíteni ?
  Még a végén el is hiszem sanyarű sorsukat!”
 • 3. Mil 2009. március 08. 15:55
  „Hát a hazai járulékrendszer szépen agyonvágja ezt a szakmát is. Egyébként sztem meg kellene szüntetni a buszközlekedést este 10-fél 11 után, és akkor lenne több fuvaruk is. Meg a volán is jól járna, mert csökkennének a költségei. Este nem igazán kihasználtak a buszok..”
 • 2. vuk 2009. március 08. 13:35
  „Hat mondjuk ha a taxi nem ilyen horror arakon menne, meg en is elgondolkoznek neha, hogy igenybe vegyem. De az, hogy egy 10-15 perces gyaloglasnyi tavolsag 700-800 ft, egyszeruen iszonyat.
  Tuneziaban ugyanezert a penzert mar akar 15 km-es tavon is elvisznek.
  Mar az is elkepeszto, hogy ha beleulok a kocsiba az alapbol 300 ft... Jo, legyen egy minimum ar, legyen 300 a minimum, de a viteldijbol ez jojjon le pl. Maris mas a leanyzo fekvese nem? Ugymond leautozhato alapdij.”
21 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Robbanószer-gyanús anyag egy buszon Röszkén

Röszke - Egy gyanús csomag miatt órákig szünetelt a röszkei autópálya-határátkelő forgalma a belépő… Tovább olvasom