Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

Szegeden 64 játszótér nem szabályos

Szeged - Nincs több haladék: ez év végéig meg kell szüntetni az elavult játszótereket. Szegeden 64 ilyen régi, vasmonstrumokat őrző játszóhely található még, 28 átalakítható. Erre a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. 50 millió forintot költ.
Rohamosan csökken a szegedi játszóterek száma. Míg öt éve 259 játszóhely szerepelt a fenntartó, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. leltárában, addig idén csak 175. A szakemberek összeszámoltak minden csúszdás-homokozós játéklehetőséget. A lista azonban tovább olvad, mert a törvény szerint ez év végéig el kell távolítani az összes olyan játszóteret, amely nem felel meg az uniós szabványnak.

– A Szegeden gondozott 175 játszóhely közül 83-nak a burkolata és eszköztára teljesíti az uniós elvárásokat. Ilyen mintaszerű játszótér például a Pósz Jenő vagy a Lomnici utcai – tudtuk meg Kovács Jánostól, az önkormányzati cég közterület-fenntartási igazgatóhelyettesétől. Ám 28 játszótér kisebb ráfordítással szabványosítható; az összes átvizsgálás, lánccsere és tartószerkezet-javítás 15 millió forintba kerül. Ilyen, nagyjából 1,8 millió forintos szabványosításért kiált – többek között – a Bihari és a szőregi Mályva utcai játszóhely. Nem olcsóbb a megszüntetés sem: átlagosan az is 1,8 millió forintnyi kiadást jelent. De ennél is többe kerül, ha nem parkból, hanem aszfaltbontással betonágyból kell kiemelni a mászókákat, hintákat, homokozót. Szegeden 64 játszótér megszüntetéséről döntöttek a szakemberek. A városi bontási akció összesen 35 millióba kerül. A legtöbb vasmonstrum az odesszai és a felsővárosi bérházak között vár a sorára, a helyüket parkosítják.

A felsővárosi garzontömb mögül is eltűnik majd a vasjáték Fotó: Schmidt Andrea
A felsővárosi garzontömb mögül is eltűnik majd a vasjáték.
Fotó: Schmidt Andrea

A nyári vakáció idején is folytatódik a bontás, ami várhatóan őszre fejeződik be. Az elavult vasjátékokat eltávolításukig heti rendszerességgel ellenőrzik a társaság munkatársai. Ha balesetveszélyt észlelnek, elhárítják azt.

Őszre Szegeden 109 játszótér marad, és ez a mennyiség – a felmérések szerint – csak picivel kevesebb a szükségesnél. A következő időszakban 10 új játszóhely építésével könnyedén elérhető a Tisza-parti városban ideálisnak számító 120-as szám.

Egy új játszótér berendezése 7-40 millió forintba kerül, a felszerelésétől függően. Az igazgatóhelyettes elmagyarázta: a modern játszóterek iránt mások az elvárások, mint korábban. A közvélemény-kutatások szerint az olyan nagy, felszerelt és kutyáktól védett „gyűjtőjátszóterek" a legnépszerűbbek, mint a felsővárosi Pille utcai, a makkosházi Lomnici utcai vagy a tarjáni Sás utcai. A kisgyermekes családok nemritkán két kilométert is hajlandók utazni az igényes játszóközpontokba.

Csúszdára rondított

Nem csak nagy játszóparkokat telepítenek Szegeden, hiszen kis játékra is helyet kell biztosítani, mégpedig két korcsoportnak: bölcsődéseknek és ovisoknak, valamint iskolásoknak – hallottuk Kovács Jánostól. Párhuzamosan gyorsan pusztulnak a modern játszóterek, mert a vandálok folyamatosan firkálják, törik, lopják az eszközöket. Idén kirívóan nagy károkozásra még nem volt példa, de nagyon elszaporodtak a szemetelők, sőt a napokban valaki közvécének használta a Honvéd téri csúszda alját.

Olvasóink írták

22 hozzászólás
12
 • 22. F. Károly 2008. május 29. 16:20
  „Re: hmmm
  Tipikus Orbángyülölő neokommunista. Csak ennyit tudok mondani.”
 • 21. patron 2008. május 29. 11:38
  „HAHAHAHA

  A szokásos orbánozás. Komikus.”
 • 20. hmmm 2008. május 28. 15:20
  „orbánviktor szaroskirélyfiék meg egyáltalán nem törödted ezzel. csak hogy legyen nyóc cigánygyerek meg 5 laposkerék...”
 • 19. F. Károly 2008. május 28. 15:14
  „1,8 millió egy játszótér elbontása. És a kiszedett vassal mit csinálnak? Ha beolvasztanák akkor egy része megtérül - vagy lehet, hogy meg is teszik csak az a pénz az egyik vezető zsebébe kerül.

  Fletóék csak azért alkották ezt a törvényt, hogy a városvezetők ellopják a játszóterekre fordított pénz egy részét. A gyerek ép ugyanúgy beveri a fejét az aszfaltba, mint a gumivasbetonba. Csak a vandáloknak nem mindegy hogy egy ronda, régi vagy egy szép új mászókát rongálnak meg.”
 • 18. picicica 2008. május 28. 14:09
  „Kedves aka!

  Bizony a eu-s előírásnak megfelelő játékok és az alá való biztonságos "eső" felületek nagyon drágák. A gyerekem ovijában van egy db új eu-s szabványnak megfelelő játék(nem kell nagy valamire gondolni) ami 450.000 ftba került. + ehhez hozzájön a burkolat ami 9m2-re további 250.000 ft minimum. És akkor ez csak egy kis mászófal szerű valami+1 mászó cső.”
 • 17. Horton 2008. május 28. 14:04
  „Azt meg ell lehet felejteni, hogy majd karban tartják, és takarítják! Tapasztalatból mondom. Az egyik új játszóteret,ami 2 éve készült,lakótelepen, az ott lakó szülők takarítják, ezek a trehány zöldruhások, meg meresztik a picsájukat, és szarnak rá! Az idén a homokozóra ránött bokrokat metszettük meg, kitakarítottuk a homokot a szutyoktól. A lemetszett ágak 1,5 hónapon keresztűl hevertek a játszótéren, és mikor már többször is szóvá tettűk, közölték velünk, hogy ha már lemetszettük vigyük is el!!!”
 • 16. Nagy Cili 2008. május 28. 13:26
  „Ez mind rendben van, de a legfontosabb kérdés a szegedi játszóterekkel kapcsolatban mégiscsak a homokozók tartalma... Miért nincs egyikben sem igazi, vizesen formázható, sárga színű homok?? Ehelyett van bennük valami olyan anyag, ami száll a levegőben ha hozzáérnek a gyerekek, így jórészt a tüdejükben landol, a homokozójátékok porosak használat után (az igazi homok lepereg), és a szürke színű, koszos anyag kis csillogó részeket tartalmaz aminek beazonosításába bele se mernék menni...”
 • 15. gy 2008. május 28. 13:02
  „11! az ördög mindig a részletekben van. ilyet nem fogunk látni.”
 • 14. megmondom 2008. május 28. 12:49
  „...az a baj, hogy a sok bunkó a játszótéren bagózik, dobálja a csikket szanaszét és a másik taplóarcú meg odaszarattya a retkes kutyáját...”
 • 13. Józsika 2008. május 28. 11:20
  „Én is kimondottan szerettem őket. Főleg mikor az egyik vasmászókán felszakadt a fejbőröm, és a kórházban kapcsolták össze. Jó, hogy ezeknek egy részét, ami amúgy csak a környezetünk képét rontja, fölszámolják. Azért persze kár, hogy eltűnt az az életstílus, hogy munka után a szülők a közeli (nem a két km-re lévő) játszótéren legeltették a gyerekeket. Ma nem sok ilyet látni, vajon a kölykök már a sz.gép előtt ülnek? Persze annak idején a játszóterek jobban tisztán is voltak tartva. Ha belegondolok, közel 300 játszótér irtó nagy szám, el se tudom hinni, hogy amikor a lakótelepek épültek, annyi gyerek volt!!!”
 • 12. picimako 2008. május 28. 09:55
  „Szerintem nagyon jók voltak azok a régi vas játékok, én speciel imádtam őket kiskoromban, és most is inkább a régi fajta játszótereket szeretem jobban.
  Az meg szerintem hülyeség, hogy hetente kijárnak majd ellenőrizni. Ha eddig nem volt semmi gond velük (esetleg csak kisebb gond volt), akkor most majd megszaporodnak?”
 • 11. aka 2008. május 28. 09:13
  „hmmm.... az látszik, nem "olcsó jánosék" csinálják a játszótér projektetket. esetleg egy tételes költségvetést el tudnék képzelni, hogy mire, mit költenek.”
 • 10. Horton 2008. május 28. 08:56
  „Az szép, hogy felújítják,de miért úgy, hogy a picik ne tudják használni? A Kodály-térin 2 bébihinta van,eközben legalább 6-ra lett volna szükség,arról nem beszélve,hogy a csúzsdákon lévő létra balesetveszélyes,mert a gyerekek 4 éves korukig csak szülői segítséggel tudnak felmászni!Ha tudtak a városban nem egy helyre lépcsős megoldást rakni, akkor ide miért nem? Tavaly itt törte el egy 3 év körüli gyerek a kezét,mert nem tudott mibe kapaszkodni! /ha jól tudom./Egy ilyen központi játszótéren,ahol rengeteg a pici gyerek /3 év alatti/ezt is mérlegelni kellett volna!”
 • 9. gy 2008. május 28. 08:26
  „1,8 millió, hogy a nem betonozott földből az ember kihúz néhány vascsövet - esetleg felássa és befüvesíti a területet? naa!”
 • 8. hellócsaj 2008. május 28. 08:18
  „Üdv!
  It egy másik szemszög:
  Ami a házunk mögötti játszóteret nyugodtan fölszámolhatják, AZONNAL!!!!!!!! Az utánunk jövő lakóra legyenek leglább majd figyelemmel ha ránk nem tudott senki meg a csöndbe tűrökre...

  Végre lenne egy nyugodt éjszakája környéknek, nem lenne részeg piaristás meg egyéb alvás- és viselkedés zavaros fiatal a ház mögött hajnalba!!!!!!
  A kisbabákat és szüleiket viszont sajnálom, sajnos ilyen az élet.”
 • 7. death ´n roll 2008. május 28. 08:08
  „"...a helyüket parkosítják..."
  Vagyis parkolósítják, ha nem is azonnal.”
 • 6. Kondász Imre 2008. május 28. 08:03
  „Sajnos a Kukorica 8 előtti régi hintát úgy bontották el, hogy tőben elvágták a vascsőveket. Több helyen kilóg a földből a veszélyes csővég, ezzel komoly veszélyt jelent az ott játszó gyerekre!!!!!”
 • 5. csakcset 2008. május 28. 07:43
  „Ez az igazi hungaricum ,nem a pick szalámi! Ha valakinek olyan volt amilyen a régmúltban miért ne lehetne jobb a mostaniakban? A játszóterek többségében az elavultságot nem az anyaga jellemzi,hanem a használhatatlansága. Azonkívül az 1-2 évesekről a régi játszótereken teljesen elfeledkeztek, ami az újakon már megvan.Bár tudom elég nehéz számonkérni ezt a szemléletet egy olyan generáción akiknél a másokra való odafigyelés nem abban merül ki,hogy látom hogy van.A játszótereket igenis ujítsák fel és ha a játszóterek olyanok lesznek mindenütt mint most az ujak hát tömődjék tele Botka zsebe sok millióval, mert a felujított tereken megint gyerekek játszanak.

  "...kis játékra is helyet kell biztosítani, mégpedig két korcsoportnak: bölcsődéseknek és ovisoknak.." na ez az ami a régiekben nem is létezett, de hála istennek már sok helyen elérhetőek.”
 • 4. Prehistoric 2008. május 28. 07:01
  „A kerámiacsúszdák mivel jobbak, pl. Vásárhelyen? Ha azon beüti a fejét a gyerek, tuti megérzi... És ezek közül a játékok közül sok nem való kisgyereknek. Magasak a mászókák meg a csúszdák, nincs is rendes korlát sokszor, és az ember csak szaladgál a gyereke után, hogy oda ne menj, mert nem neked való. Szerintem elég lenne, ha a játékok alá mindenütt biztonságos homokot vagy műfüvet tennének. És olcsóbb is...”
 • 3. csillagtök 2008. május 28. 06:47
  „Még mindíg nem esik szó a bölcsődék, óvodák udvarainak biztonságossá tételérőll. Pedig gyerekeink ott játszanak egész nap!”
22 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Párkeresés a Remény Házában

Szeged - Félhomály, gyertyafény, kellemes zene terelgeti a megfelelő hangulatba a résztvevőket a szegedi villámrandin. Tovább olvasom