Délmagyar logó

2017. 03. 30. csütörtök - Zalán 8°C | 18°C Még több cikk.

Szegeden a belvárosban is vágnak disznót - galériával

Szeged - Annyira divatos lett a disznóvágás, hogy a szegediek belvárosi helyszíneken is nekilátnak a disznóölésnek. A panelok tövében megbúvó ház udvarán végignéztük egy 150 kilós "kislány" citromos kolbásszá nemesülését.
Egykor közösségi vagy még inkább családi esemény volt a disznóvágás. A társadalom fejlődésével, a "mindent megkapok a boltban olcsóbban" szemlélet elterjedésével jó időre háttérbe szorult a disznóvágás intézménye. Napjaikban reneszánszát éli a családi malacölés – amibe immár a belvárosban élők is bekapcsolódtak.

Szombat reggel egy Zárda utcai ház udvarára érkezett Forráskútról egy 150 kilós "kislány" – egy mangalica keverék disznó. A Bolero udvarát gyorsan betöltötte az égett disznószőr szag, Vass Lajos kezei alatt gyorsan kopaszodott a forráskúti malac.

Disznóvágás Szeged belvárosában. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

– Tavaly a Dugonics téren vágtunk, idén itt az udvarban. Igény van rá, ezért is csináljuk – mondta Csabai László, a Bolero szakácsa. Miközben a bacardis, fénylő pultban tükröződő perzselődő malacot néztük, Laci elárulta: a szokásos vér-hurka-töltött szűz-friss pecsenye kombón kívül faszénen grillez egy kis sertéshálóba burkolt töltött káposztát, gasztronómiai különlegességként pedig citromos kolbászt is készít.

– Nagyon jó friss hússal dolgozni. Teljesen más ízeket kapunk – mondta a szakács, miközben a készülő hagymás vérhez friss zsályalevelet és rozmaringot rendelt.

Olvasóink írták

23 hozzászólás
12
  • 23. Vörcsi 2011. december 04. 19:58
    „15. 9349779 2011.12.03. 16:55

    Nagyon jó! :-)
    Erre mondják, hogy aki tudja, az csinálja. Aki nem tudja, az tanítja! HA HA HA”
  • 22. cintula 2011. december 04. 18:03
    „ha ugyanezt látná Kínában, Thaiföldön (vagy a Cserepes soron :)) a magyar turista ....
    ....csak pfujjogna meg finnyázna....
    furcsa kettőség ez.”
  • 21. Wacky 2011. december 04. 17:20
    „6. bubuk 2011.12.03. 11:57
    4/3-a nyomorog??
    biztos vagy te ebben?? xDxD”
  • 20. Gyteam21 2011. december 03. 22:15
    „Disznóvágás meg bacardi ,coca colaval..........ez a magyar virtus.........hova jutott a világ.....”
  • 19. Grabowsky 2011. december 03. 22:13
    „"14. Grabowsky 2011.12.03. 16:01 -te meg a kákán is csomót keresel már, lehet hogy otthon a saját konyhádból meg curikba kellene kijönni.......
    "

    Éttermet üzemeltetek...”
  • 18. info 2011. december 03. 21:54
    „http://grocceni.com/a2/pacal.html”
  • 17. Emberségetavilágnak 2011. december 03. 21:23
    „9. Zsoltee0716 2011.12.03. 13:24
    Disznóból pacalpörkölt? Disznóból? Lebuktál. Lógtál a biológia óráról. Maradtál volna inkább csendben, kis eminens.”
  • 16. info 2011. december 03. 20:33
    „2. papika56 2011.12.03. 10:52 -ne gatyázzál már, fogalmad sincs az árakról.
    10. badass 2011.12.03. 15:11 -akkor te még nem is láttál disznógyomrot, abból is lehet készíteni különben he-he, ha nem tudnád az ódon szakácskönyvekben benne is van, hogyan
    14. Grabowsky 2011.12.03. 16:01 -te meg a kákán is csomót keresel már, lehet hogy otthon a saját konyhádból meg curikba kellene kijönni.......”
  • 15. sheriffkoma 2011. december 03. 19:36
    „Inkább eszek hivatalos személy által nem láttott, előttem levágott jószágból, mint ismeretlen eredetű jószágból készített ételt. Az nem garancia, hogy ránéz egy állatorvos, mert EKG-t, MRI-t, vérképet, írisz diagnosztikát úgysem csinál, az igazi garancia az, mikor a szakács is eszik belőle a szemem láttára.”
  • 14. Grabowsky 2011. december 03. 16:01
    „Kíváncsi lennék az ÁNTSZ véleményére az étterem konyhájába bevitt, állatorvos nem látta, számla nélküli húsok vonatkozásában!”
  • 13. Smerdis 2011. december 03. 15:40
    „10. badass 2011.12.03. 15:11

    már amelyik.”
  • 12. papika56 2011. december 03. 15:33
    „T. 6.
    azt írtam mimmum : olvassál a sorok között.
    Mivel nem vagyok otthon az élődisznó árában , csak kb. v. min. árat írtam. úgy álltalában !!!!!”
  • 11. 267222 2011. december 03. 15:24
    „Ez nagyon egészséges dolog,mivel mindenki tudja,hogy mit kap,mit eszik.Persze csak nehogy Királyunk törvényt hozzon a beszolgáltatásról mint a Rákosi rendszerben volt.”
  • 10. badass 2011. december 03. 15:11
    „Úgy meg pláne érdekes, hogy a pacal marhagyomorból van!”
  • 9. Zsoltee0716 2011. december 03. 13:24
    „Bemész oda azt a pincérnek mondod, hogy kérsz egy pacal pörköltet. Erre hoznak egy élő disznót amit a szemed előtt(ülve az asztalnál) levágnak, és a szemed láttára készítik el. :D”
  • 8. Monthechristo 2011. december 03. 12:27
    „Igen,van ebben valami..hangulat az biztos,jó 5-let::)))))))))”
  • 7. Atlasz 2011. december 03. 12:23
    „Miközben a bacardis, fénylő pultban tükröződő perzselődő malacot néztük, ...
    Miközben a fénylő, bacardis pultban tükröződő perzselődő malacot néztük...”
  • 6. bubuk 2011. december 03. 11:57
    „papika56, amikor szerinted a nép 4/3-a nyomorog, ahogy a minap beírtad, akkor 150 kilós disznót se tudsz venni 30 ezresért. Kilója közelebb van a 400 Ft-hoz...De én akkor is írtam, hogy gyönge vagyok hozzád képest matekból.”
  • 5. fili-busz 2011. december 03. 11:52
    „A lényeg, a jobb oldalt,kék kabátban, álldogáló úr kezében van!”
  • 4. jozko 2011. december 03. 11:44
    „Köjál, letartóztatás, magánterületen végzett disznóvágásért?
    Jó hogy nem feketevágásért!
    Régi szép ötvenes évek!

    Kötözködni persze mais tudnak a hatóságok.
    De aki molnár akar lenni, az számíthat arra, hogy egy kicsit lisztes lehet.
    Kicsire nem adunk.”
23 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vérhiánytól tartanak

Már az év végére készülnek a véradó állomáson, ilyenkor ugyanis mindig lecsökken a vérkészlet. Kevesebben adnak vért, ráadásul bizonyos készítményeket még csak raktározni sem lehet. Tovább olvasom