Délmagyar logó

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -5°C | 1°C Még több cikk.

Szegeden a legdrágább a távhő

Szeged - Szegeden most drága a távfűtés, ha a többi magyarországi nagyvárossal hasonlítjuk össze az árakat. Nem volt ez mindig így.
Mintha a szezont kellene a fazonnal összehasonlítani, olyan nehéz felállítani a sorrendet a fizetendő fűtésdíjakban a hazai nagyvárosok között. Egy adott hónapot, a novembert sikerült alapul venni: kiderült ugyanis, korábban mindenütt eltérő mértékben, különböző dátummal, de csökkentették a távhő díját. Meg kellett néznünk továbbá, mit tartalmaznak a díjak. Amit a távhő díjába mindenütt feltüntetnek, az a városonként eltérő mértékű hő- és alapdíj, valamint a használati meleg víz díja.

Az összegekhez nem adtuk hozzá az áfát. A magyarázat: így „tisztább" számokat kapunk. Most éppen 18 százalék a távhő áfája (a vízé ugyanakkor 25), de január elsejétől még alacsonyabb, 5 százalékos lesz.
Táblázatunkból az derül ki, hogy a legolcsóbb város Győr, és – Budapestet leszámítva – a legdrágább Szeged. Mivel az elmúlt hónapokban mindenütt csökkent a távfűtés ára, megkérdeztük, hogy Szegeden miért kerül ilyen sokba a panellakások fűtése.

Básthy Gábor, a Szegedi Hőszolgáltató Kft. ügyvezető igazgatója a következő választ adta: az elmúlt másfél év szélsőséges gázár-ingadozásai miatt ezt a problémát nem lehet csak egy adott időpillanatban vizsgálni. A különböző városokban ugyanis eltérő díjpolitikát alkalmaztak. Ott volt lehetőség a hődíjak látványos csökkentésére, ahol a gázárak változását Szegeddel ellentétben azonnal és teljes mértékben áthárították a fogyasztókra. A szegedi díjpolitika ugyanakkor – a szolgáltató jelentős vesztesége árán – kiegyenlítette a gázárak szélsőséges ingadozását. Básthy Gábor táblázatokon mutatta meg, hogy egészen idén július végéig Szeged a 3. legolcsóbb város volt Győr és Pécs után.

Az igazgató hozzátette: Szegeden a hődíjakat évente kétszer, január 1-jétől és július 1-jétől módosítják, tehát fél-, háromnegyed éves csúszással követik a gázárakat. 2010. január 1-jétől nem javasolják sem az alapdíjak, sem a hődíjak változtatását.

Győr kivétel

Győr sok összehasonlító táblázatban nem is szerepel, annyira speciális a helyzete: jó időben, jelentős önkormányzati segítséggel saját tulajdonú, áramot és hőt egyaránt termelő gázmotoros központi erőművet épített. Az itt előállított hő biztosítja Győr nyári melegvíz-ellátását is. A Győrhő Kft. olyan versenyelőnyre tett szert, hogy a jövőben is a legolcsóbb távfűtést lesz képes nyújtani a lakosságnak. A távhődíj nemrégiben még 10 százalékkal csökkent is a Rába-parti városban.

Olvasóink írták

27 hozzászólás
12
 • 27. SP 2009. november 11. 20:52
  „Szabó F úrtól megtudtuk,
  hogy a korszerű szeméttelep tovább fejlődik. Nagy ütemben gyűlik a környék szemete. Sok jön a telepre, de sok van már be is van depózva.
  Célszerű lenne hasznosítani a hulladékot hőerőmű tüzelőanyagként.
  Lesz energia ismét, de ez sem geotermikus.
  Szeméttermikus.
  Még lehet, hogy a német szemétimportőrökre ismét nagy szükségünk lesz.
  Kérdés ki fizeti a erőműveletet? A szegediek?
  Indok van a számlaemelésre ismét, mint amikor szennyvíztisztító építés begöngyölítése történt a csatorna díjba.
  Szemétdíj emelés a telep miatt megvolt, szeméterőmű építéskor meg még lesz ismét.”
 • 26. Lángszóró 2009. november 11. 19:48
  „6. hozzászólás bapet 2009.11.11. 09:01
  14. hozzászólás SP 2009.11.11. 10:44
  15. hozzászólás igazságkereső 2009.11.11. 10:49

  https://eservices.szeged.eu/eku/ules.php?id=518
  Szeged MJ. Város Közgyűlése 2009. május 15. 7.1 napirendi pont.

  12. hozzászólás tintasbarns 2009.11.11. 10:38
  17. hozzászólás theseus 2009.11.11. 10:58

  Nyilvánosak a fizetések, Igaz, hogy nem havi, hanem éves.
  http://www.hoszolg.szeged.hu/site/index.php?option=com_content&task=view&id=42&Itemid=1
  A kettőé nincs annyi, mint a Vízműé. Igaz, hogy ott egymilliárd a nyereség.

  Egyébként ti mire használjátok az internetet dühöngésen kívül?”
 • 25. Lángszóró 2009. november 11. 19:20
  „21. hozzászólás Celtis 2009.11.11. 12:50
  Legalább utánanéznél, mielőtt valamit leírsz! Az én számláim szerint tavaly ilyenkor Szegeden 3010 volt a hőár, Debrecenben meg a honlapjuk szerint 3818, Budapesten 3750, Pécsen meg 3312. Pécsen januártól felnyomták 3779-re, Szegeden akkor lett 3325. Szóval Szegeden ezek közül tavaly télen volt a legolcsóbb, amikor a legmagasabbak voltak a gázárak! Ellenőrizd le!”
 • 24. barsanyi 2009. november 11. 18:27
  „A megtermelt "zöld " energiát az áramszolgáltató jó ( államilag garantált) áron köteles átvenni, Ezt a hasznot a Hőszolgáltatónak elvileg vissza kellene forgatni engedmény formájában a hőfogyasztó felé.
  Na ilyen rovat még nem jelent meg a számlámon.
  Más A mélységi kutakból nyert meleg víz amelyet már nem nagyon kellett tovább melegíteni, volt némi probléma. Tarjánban néha a használati meleg vízen érezni a jellemzően termálvíz szagát, tehát keverik.
  Még egy dolog, ha leesik az első hó majd látjátok feleim, hogy hol nincs kijavítva a földalatti csövek hőszigetelése. Azt meg a szép kis alapdíjból kellene meg csinálni főleg nyáron.”
 • 23. spiler 2009. november 11. 15:37
  „talán elkellene számoltatni a cég vezetöket,az ÁRKÉPZÉSRŐL.”
 • 22. tmamo 2009. november 11. 14:47
  „Ez igazán érdekes, akkor valószínűleg ennek a jelentős veszteségnek a kompenzálására történik, hogy az elszámoló számlán (az adótörvénnyel ellentétben ) az áfa (18%) változás előtti időszakra (20%) is 18% áfával térítenek vissza. Ha a Hőszolgáltatónál érdeklődik az ember ez mért így van azt a választ kapja, hogy a számlázó program így van beállítva, ha az Apehnál akkor azt mondják most jelentkezett ez az észrevétel nálluk néhány hete és kértek a Pénzügy minisztériumtól állás foglalást de még nem érkezett meg.”
 • 21. Celtis 2009. november 11. 12:50
  „Van ebben ráció! A szegedi díjpolitika kiegyenlíti a gázárak változását -- így télen Szeged a legdrágább, nyáron viszont a legolcsóbb a fűtésdíjat tekintve. És ezt tök komolyan bemondja a diktafonba. Nem kispályás.”
 • 20. mattil 2009. november 11. 11:43
  „Sőt nem csak a távhő, hanem az egyik legdrágább a szemétdíj amire Szegeden havonta kell annyit fizetni mint más településen negyedévente. Csak a példa okáért Budapest jócskán le van maradva árban a szegedi "szinvonaltól". Ráadásul szerintem az ország legigazságtalabb rendszere az, hogy én mint egyedülálló a 30nm-es lakásomért ugyanannyit fizetek, mint a 300 nm-es lakásban tizedmagával lakó. Érthető, hogy a képviselők nem akarnak erről tárgyalni, hiszen nekik így az ujszegedi villáikban sokkal jobb, mintha mondjuk alapterület után kellene fizetni.
  Valamint itt a legdrágább a csatornadíj sztem az egész országban. Én 800-900 ft-nál nem fogyasztok több vizet két hónap alatt mégis 5000 körül fozetek, mivel a csatornadíj a víznek kb 2,5-szerese plusz persze alapdíj meg áfa meg anyámtyúkja...
  Ha rákérdezek, akkor mindíg az a válasz, hogy : "de itt van ám egy <moderálva> szemétválogató, meg egy még frankóbb szennyvízkezelőtelep". Miért más városokban nincsen?”
 • 19. SP 2009. november 11. 11:20
  „A Hőszolgáltató gazdálkodik.
  Jól érezhető a bőrünkön. A használati meleg víz hőmérséklete nagyon egyenetlen.
  Ha nincs kellő fogyasztás (bevétel) egy ciklusban mi a teendő a szolgáltató részéról?
  Alacsony, alsó határértéken szolgáltatom hőmérsékletben a meleg vizet.
  Mit csinál, hogy reagál erre a panelproli?
  Ha langyosabb a víz több "meleg vizet " vételez a csapból a kád feltöltéséhez. A hideg-meleg keverőcsap teljesen felesleges már, hiszen nincs szükség a langyos víz további hűtésre.
  Langyos vízhez kevesebb energia, gáz kell.
  A szolgáltatói kiadás így kisebb.
  De a proli a langyosból többet vételez! Vízóra több fogyasztást mutat. A meleg víz hőmennyisége ugyanis nem mért, a m3 az igen.
  Fizetsz mint az őrült, mert a számlád a mérő (m3) alapján készül.
  Langyos vízből többet fogyasztasz bizony. A fogyasztói bevétele a szolgáltatónak ezért nagyobb.
  Tehát a legnagyobb bevételt a langyos víz manipulálása jelenthet.”
 • 18. dodó 2009. november 11. 11:15
  „"...a szolgáltató jelentős vesztesége árán - kiegyenlítette a gázárak szélsőséges ingadozását..."

  A szívem megszakad ekkora önzetlenséget tapasztalva!
  Indítsunk gyűjtést a Szegedi Hőszolgáltató Kft és személyesen Básthy Gábor részére!”
 • 17. theseus 2009. november 11. 10:58
  „Básthy Gábor, a Szegedi Hőszolgáltató Kft. ügyvezető igazgatója:

  1. Neki is nyilvános a fizetése?
  2. Ő is távhőt használ?

  Egyébként borítékolható, hogy a köv. önkormányzati választások előtt csökkentik majd a távhő árát. A múltkor is ezt tették, de a választások megnyerése után nem sokáig maradt a csökkentett ár.

  T. DM!
  Meg lehetne nézni pontosabban is, hogyan változott a távhő ára az utóbbi években Szegeden, és azt is, hogy az átlagbérek, ill. a minimálbér hogyan alakult közben.”
 • 16. kispanda84 2009. november 11. 10:52
  „Tudtommal Szegednek nem kell a vizet felfűtenie, mert termálvízzel fűti a panelokat!! Ergo olcsóbbnak kellene lennie, mint Győrben, mert ott azért a hideg vizet fel kell melegíteni, a Szetáv-nak pedig nem kell!!
  A panel-program pedig az évszázad átverése!!! Ki hiszi el, hogy havi 1-2000 ft-os spórolás visszahoz 6-700000 ft-os beruházást!!”
 • 15. igazságkereső 2009. november 11. 10:49
  „Mi lenne akkor, ha az itt fórumozók összefognának és egy beadványt szerkesztenének az Energiahivatal Elnökéhez,hogy vizsgálja már végre ki, hogy mi folyik itt Szegeden a Hőszolgáltató által megállapított árak körül?Másik megoldás még az lehet,hogy ugyan csak egy beadványt szerkesztve ,fel lehetne kérni a SZMJ Város Polgármesteri Hivatala Városüzemeltetési Osztályának vezetőjét Vaskeba Urat egy nagyon alapos vizsgálatra,hogy valójában mi az igaz, a Hőszolgáltató Kft számlázási díjtételeiben?!”
 • 14. SP 2009. november 11. 10:44
  „A távhőszolgáltató profilt váltott.
  A fő tevékenysége az áramszolgáltatás lett és nem a hőszolgáltatás. Ez abból is látszik, hogy termál kút helyett gázmotoroznak.
  Mivel geotermikus energiából nem tud áramot termelni, ezért a termál kutakat, ami gázár független, elkótyavetyélték.
  Leszúrok 1 fogpiszkálót és feljön a meleg víz.
  Itt a legvékonyabb a földkéreg. Már magyar cégek, gyártók is vannak a megújuló energia termelés eszközeire, berendezéseire.
  Megtörténhet, hogy az áramtermelés nem is eshet a 5% szolgáltatási kategóriába, amiért a hőfogyasztók húzzák majd a rövidebbet. (Pl cukrászok lúdláb sütije. Ha piskótás 18%, ha nem 25% az áfa, ha állva kéred más, és ha ülve, más az áfa, stb stb.)
  A 600 millát behajtják úgyis a paneleseken.
  Jó lenne tudni mi van az alapdíjban teljes analitikával áttekintve. Azon sem lepődnék meg, hogy ha tele lenne egyéb, máshová nem elszámolható tételekkel.”
 • 13. csiperke73 2009. november 11. 10:39
  „Emelni kell, mert a szigetelt házakba már nem kell akkora hőmennyiség,de a szigeteletleneknek meg kell hozni az elvárt nyereséget. Az a szerencséjük a piszkoknak hogy a vízóraalapú hőmennyiségmérő nagyon drága játék. Ha olcsóbb lenne akkor véget vetne ennek a saccolós csaló szemétségnek ami itt folyik. Tényleg röhej hogy a téglablokkos,régi konvektorfűtésű lakásokban már kevesebbet fizetnek mint a távfűtésesben,és ott sem fagyoskodnak. Az igazi megoldás az lenne ha a hőközpontokban saját egyedi parapettes kazánok készítenék a fűtő és melegvizet társasházanként. Akkor vége lenne a hazudozások korának.”
 • 12. tintasbarns 2009. november 11. 10:38
  „Ez szemen szedett hazugság nem kell két igazgatónak havi 5 millió feletti fizetést adni és még sorolhatóak akzok anomáliák amik hozzájárulnak a hazugsághoz. Én azt mondom Bástyt és csapatát el kell zavarni a picsába bukott önkormányzati ember ne irányitson semmit.”
 • 11. Yucca 2009. november 11. 10:28
  „"2010. január 1-jétől nem javasolják sem az alapdíjak, sem a hődíjak változtatását."

  Remélem ezzel nem azt akarja mondani, hogy az ÁFA 5 %-ra csökkentéséből minket, fogyasztókat illető "nyereséget" is ők akarják zsebretenni? Mert az már a pofátlanság csúcsa lenne, ha ugyan lehet még ebben a témában csúcsot emlegetni....”
 • 10. Ányez 2009. november 11. 09:49
  „Tényleg irdatlanul magasak a távhő díjak. Én mindent elhiszek: a veszteséget, a gázárak szélsőséges ingadozását, a kedvezőtlen éghajlati körülményeket... De ez már pofátlanság. Ja, és ugye monopol helyzetben vannak, tehát vagy megszoksz, vagy megszöksz.
  Egyébként meg túl sok megtakarítást sajnos nálunk sem hozott a panelprogram.”
 • 9. pinkfloyd60 2009. november 11. 09:36
  „Miért joval drágább a távhő? A sok fehérgaléros sok százezres fizetését,negyedéves prémiumját,13-14havi fizetését, millios végkielégitését a fogyasztoval fizeteti meg!!!”
 • 8. szpirigonzálesz 2009. november 11. 09:22
  „Az MSZP úgy szabadult meg "imádott" gazadasági alpolgármesterétől, hogy bedugta a távhőhöz igazgatónak.
  Áldásos tevékenységét most ott végzi.”
27 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Iskolások negyedét oltják

Még mindig bizonytalanok a szülők az új influenza elleni oltásokkal kapcsolatban. Tovább olvasom