Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Szegeden a Széchenyi téri platánok a legöregebbek

Szeged - Megkerestük Szeged legöregebb fáit – a madarak és a fák napjára készülődve. A nagyjából 135 éves platánfa matuzsálemek a Széchenyi téren gyönyörködtetik a járókelőket.
Az 1880-as évek elején, a nagy árvíz után ültették azokat, száz másik társukkal együtt. A liget tölgyei nagyjából 118 évesek.

Megkerestük Szeged legöregebb fáját a madarak és a fák napjára készülődve. Az 1994 óta május 10-én tartott ünnepet Magyarországon először 1902-ben Chernel István ornitológus szervezte meg.
Melyik a legidősebb szegedi fa? A szakemberek véleménye is megosztott, de végül arra a következtetésre jutottak, hogy Szeged legidősebb famatuzsáleme a Széchenyi téren élő két platánfa. Ezek becslések szerint 135 évesek. Az 1880-as évek elején körülbelül száz másik társukkal együtt ültették a platánokat a keresztsétányokra, Mayer Miklós akkori főkertésznek köszönhetően. A húsz-huszonöt méter magasra nőtt, egészséges, körülbelül 130 centi átmérőjű platánok a Széchenyi-szobornál gyönyörködtetik a járókelőket. (Ugyanilyen idős társukat idén januárban kivágták a szegedi bíróság előtt.)

Gyönyörűek A 20-25 méter magas széchenyi téri platánok Fotó: Frank Yvette
Gyönyörűek a 20-25 méter magas széchenyi téri platánok.
Fotó: Frank Yvette

– A múlt század kilencvenes évei óta hetente szemlét tartunk, és a szegedi fák minden évben egészségügyi kezelésen esnek át. Környezetbarát vegyszerekkel kezeljük őket a csipkés poloska és a gnomónia gomba ellen, illetve lombtrágyázzuk is őket. Állapotuktól függően magasnyomású fúrógépekkel a talajba egy méter mélyre juttatjuk a szükséges tápanyagokat. Kosaras kocsik segítségével pedig megnyessük a száradásnak indult ágakat, és kezeljük a sérüléseket – magyarázta Gila Csaba, a környezetgazdálkodási kft. közterület-fenntartási divízió vezetőhelyettese.

250 éves matuzsálem

A Maros árterén, a vetyeháti pusztán élt az a 250 éves famatuzsálem, amelyet Magyarország legnagyobb fájaként tartottak számon egészen hat évvel ezelőttig, amikor kidőlt. A fehér nyárfát kétszer is védetté nyilvánították – tudtuk meg Gila Csabától. A harminc méter magas fa törzsének mellmagassági körmérete 12 méter, ágai nyolc-tíz méter magasságban egyméteres átmérőjűek voltak.

Szegeden a ligetben található 60-70 tölgyfa betöltötte száztizennyolcadik életévét. Az Arany János utcába ültetett ginkófasor nyolcvanéves, az országban sincs még egy ehhez hasonló állomány.

A szűk utcákban nevelkedő fáknak mindig nehezebb az életben maradás. A rosszabb életkörülmények miatt lassabban fejlődnek, vékonyabb a törzsük, mint ugyanolyan korú, kültérre ültetett fajtársuknak. Emiatt nem hiteles, ha a fa vastagsága alapján ítélik meg annak korát. A legjobb módszer még mindig az évgyűrűk megszámlálása – miután kivágták a fát.

200 éves Juhász Gyula kedvence

Makón 71 védett fát tartanak nyilván – tudtuk meg Ádok Jánosnétól, a város főkertészétől. Közülük a Megyeház utcai játszótéren álló 200 éves tölgy a legnevezetesebb: tábla is hirdeti, hogy ez volt Juhász Gyula kedvenc fája, lombjának árnyékában szívesen pihent a költő. Védetté nyilvánították Szentesen a Hősök erdejét, amelyet 1930-ban telepítettek a csongrádi úti egykori huszárlaktanya közelében. Az első világháborúban elesett katonák emlékére tölgyfákat ültettek. Ugyancsak védett a Petőfi Sándor Általános Iskola előtt az a tölgyfa, amelyet Lőrincz Márton, az 1936-os berlini olimpián birkózásban aranyérmet nyert sportoló ajánlott fel a szentesieknek, mert erdélyi szülőfalujában nem volt lehetősége elültetni. Vásárhely famatuzsálemei közül szinte csak egynek biztos a tényleges kora. Ez a Kossuth téren, a városháza előtt magasodó öreg tölgy. Az egykori csemete ültetésének megvan a majdnem pontos dátuma is: 1896. május 9-e vagy 10-e.

Olvasóink írták

  • 1. Pipicz Gabor 2008. május 08. 09:33
    „Mindez nagyon szep, de arrol miert nem szolnak vegre, hogy a szegedi Szechenyi teren a kioregedett es kivagott platanfak helyett mikor fognak ujakat telepiteni!?Majnem minden masodik hianyzik mar.Nehany eve volt arrol szo, hogy potolni fogjak, de azota is nagy a hallgatas.Mindenre jut Szegeden penz/egy csomo folosleges dologra/, erre miert nem aldolznak az illetekes varosi politikusok?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dudits Dénes, az SZBK főigazgatója az MTA egyik alelnöke

Szeged - A Magyar Tudományos Akadémia 178. közgyűlése élettudományi alelnöknek választotta a Szegedi Biológiai Központ főigazgatóját, Dudits Dénest. Tovább olvasom