Délmagyar logó

2016. 10. 29. szombat - Nárcisz 5°C | 14°C

Szegeden Afrika legnagyobb kaméleonfaja

Az állatkertek körében ritkaságnak számító Meller-kaméleonokkal (Trioceros melleri) bővült a Szegedi Vadaspark hüllőgyűjteménye, a különleges állatokból három fiatal példány érkezett a Tisza-parti városba - közölte Veprik Róbert igazgató.
A kaméleonok tartása a speciális igényeik miatt komoly kihívásnak számít, különösen olyan ritka fajok esetében, mint az óriási méretű Meller-kaméleon. A megfelelő szellőzés, hőmérséklet és annak napi ingadozásának, a sem túl magas, sem túl alacsony páratartalom biztosítása, az állatok megfelelő itatása és etetése mind-mind nagy odafigyelést kíván – tudatta a szakember.

A faj ritkaságnak számít, a nemzetközi nyilvántartás szerint mindössze huszonkét egyedet mutatnak be a világ állatkertjeiben.
A faj ritkaságnak számít, a nemzetközi nyilvántartás szerint mindössze huszonkét egyedet mutatnak be a világ állatkertjeiben. Fotó: MTI.

A három hete érkezett, még fiatal állatok minden félénkségük ellenére megszokták a zsiráfház földszintjén kialakított nagyméretű és magas terráriumukat, ahol jól láthatóan kedvelnek kiülni a melegebb pontokra vagy az ágak végére. Etetéskor meg lehet figyelni, ahogy vadásznak, messzire kiölthető nyelvükkel csapnak le a rovarokra. A Délkelet-Afrikában őshonos Meller-kaméleon akár 60-70 centiméter hosszúságúra is megnőhet, tömege elérheti a 600 grammot, a kontinens legnagyobb kaméleonfaja. Más kaméleonokhoz hasonlóan képes színét változtatni. Foltjainak és csíkjainak barnától a sárgán át a sötétzöldig, feketéig változó színe nemcsak az állat környezetbe való olvadást segíti, hanem a példány hangulatát és az egészségi állapotát is jelzi. Minél izgatottabb az állat, annál sötétebbek lesznek a foltok Szintén kaméleontulajdonság, hogy a szemüket egymástól függetlenül tudják forgatni, így minden irányban pontosan be tudják mérni a zsákmány – rovarok, pókok, gyíkok, akár még kismadarak - pozícióját és mozgását. A nappal aktív Meller-kaméleonok abban különböznek fajtársaik többségétől, hogy kevésbé agresszívek egymással, így többet is együtt lehet tartani megfelelő méretű terráriumban.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hattyúban a strandon

Fürdőruhákat tervez a kétgyermekes vásárhelyi édesanya. Tovább olvasom