Délmagyar logó

2018. 04. 27. péntek - Zita 13°C | 21°C Még több cikk.

Szegeden alakult ki az első vidéki járványgóc

Szeged - A szegedi Vedres István Építőipari Szakközép- iskolában alakult ki az első komolyabb vidéki H1N1-járványgóc a múlt héten. Emiatt az iskolát 2 napra bezárták, ma kinyitják, és eldöntik, folytatódik-e a kényszerszünet. Közben már más szegedi középiskolák diákjait is vizsgálja az ÁNTSZ.
Egy hete bizonyosodott be, hogy a szegedi Vedres István Építőipari Szakközépiskolában 3 diák is a H1N1-vírustól betegedett meg. Az ÁNTSZ egy szegedi házi gyermekorvos jelzése alapján végezte el a középiskolásokon a vizsgálatokat.

Az azt megelőző héten csütörtökön 49-en, pénteken már 61-en hiányoztak hasonló tünetek – magas láz, orrfolyás, tüsszögés, torokfájás – miatt az iskolából, hétfőre azonban 42-re csökkent a hiányzók száma. Egy olyan osztály volt csak, ahonnan a szokásosnál többen – pénteken 36-ból 16-an – hiányoztak, ezért az iskolavezetők nem gyanakodtak tömeges újinfluenza-fertőzésre. A diákokat már korábban, az iskolában – plakátokon és szórólapokkal – tájékoztatták, hogy a H1N1-fertőzés megelőzése érdekében miként mossanak kezet, hogyan tüsszentsenek, illetve ha tüneteket észlelnek magukon, menjenek orvoshoz – iskolába viszont ne. Szerdára azonban – a virológiai vizsgálatok és a 78 új, hasonló tünetekkel hiányzó miatt – nyilvánvalóvá vált, hogy a vidéki városok közül az első tömeges újinfluenza-fertőzéssel van dolga Szegeden a szakembereknek.

Behajtani tilos. Két napra, csütörtökre és péntekre bezáratta a Vedrest az ÁNTSZ. Fotó: Schmidt Andrea
Behajtani tilos. Két napra, csütörtökre és péntekre bezáratta a Vedrest az ÁNTSZ.
Fotó: Schmidt Andrea

Hogy a fertőzés terjedését lassítsák, illetve megakadályozzák, az iskola vezetése – a tisztiorvosi szolgálat munkatársaival egyeztetve – kétnapos, rendkívüli tanítási szünetet rendelt el. A diákokat az influenzaszünet idejére is hasznos tanácsokkal látták el: arra figyelmeztettek, hogy tartózkodjanak otthon, és kerüljék a közösséget, ne járjanak össze osztály-, illetve iskolatársaikkal. Mivel a Vedres vidéki diákjainak egy része kollégiumban lakik, az ÁNTSZ azt is vizsgálta: okozott-e megbetegedést a H1N1 az ott lakó, de más iskolába járó diákoknál. Kiderült, a 3-400 kollégista közül ugyan sokan hiányoznak, de csak 2-3 gyereknél merült fel az új influenza gyanúja. A Vedres ma nyit ki újra. Hogy szükség van-e a tanítási szünet meghosszabbítására azt a hiányzók száma dönti majd el. A diákok mindenesetre nem maradnak le semmiről – az elmaradt órákat ugyanis később pótolniuk kell.

Pénteken már más szegedi középiskolák 4 diákjától is mintát vett az ÁNTSZ H1N1-re gyanakodva, de a gyorsteszt negatív lett. Ez azonban nem 100 százalékos megbízhatóságú, így a mintákat ma tovább vizsgálják. A legfrissebb hírek szerint – a betegek száma alapján – a közép-magyarországi régióban a szakemberek szerint már H1N1- járvány van.

Aki nem köhög, nem fertőz

Egy új amerikai tanulmány szerint az új influenza ragályosabb, és tovább fertőz, mint a szezonális. A H1N1-vírustól megbetegedettek a láz elmúlta után még egy hétig fertőzőképesek, a köhögés elmaradása jelzi igazán, hogy már nem terjesztik a betegséget. A vírus egyébként az 1-4 napig tartó, tünetmenetes lappangási időszakban is átadható.

Olvasóink írták

 • 9. *J* 2009. szeptember 22. 08:56
  „http://www.ujmedicina.hu/letoltes/sertesinfluenza.pdf

  aki ezek után beoltatja magát az..
  pár nap alatt ki lehet lábalni.. minek ez a nagy hiszti?!
  tényleg nem pestis ahogy tulipant is említette..”
 • 8. 19701230 2009. szeptember 22. 07:35
  „én nem kérem az oltást , és a gyerköceimnek se fogom kérni
  persze azért beszélek a gyerekek kezelöorvosával
  a naygfiam taknyos 1 kicsit , már nem akar menni suliba :)
  hát szerintem ezt a H1N1 témát sok kamasz kihasználná szivesen
  4 millio vakcinát azé ´ csak valahogy beakarják majd adni nekünk
  háááát .....nem tom mi az igazság valojában
  kell , nem kell ?”
 • 7. tulipant 2009. szeptember 22. 01:32
  „Hogy fo***sik mindenki ettol az influenzatol. Nem pestis ez vagy difteria. Hiszen par nap mulva mindenki jobban lesz! Ez csak tomeghiszteria...”
 • 6. Csecs 2009. szeptember 21. 18:27
  „moderálva”
 • 5. Rosmary53 2009. szeptember 21. 17:45
  „Mert Szeged mindenben az első!”
 • 4. flexsnake 2009. szeptember 21. 17:33
  „na nálunk meg már csak saját pohárból ihat mindenki és ha valaki köhög már jönnek érte a járványügyről, kész mázli hogy immúnis vagyok :D”
 • 3. daveedbrown 2009. szeptember 21. 17:11
  „Nekem is ezek a tünetek voltak, és attól még mentem suliba. igaz péntekre a 20 gyerekből 7 hilyányzott-igaz ebből csak 5 volt beteg- de mára abból az 5-ből már 3 vissza is jött-és megint egy :Igaz, egy megint nem jött- ennyi erővel itt is járvány van ami iskolánkban.... igaz rajtam is 5 nap alatt átment az egész :P
  Jelzem, a fenti tünetekből mindegyik megvolt, de gondolom mégsem h1n1es voltam....”
 • 2. Zsoltee0716 2009. szeptember 21. 14:51
  „Október 1-től lehet majd kapni az oltást!!”
 • 1. torjozs 2009. szeptember 21. 13:59
  „Hát! Azt ígérte a kormány, hogy meg van a védőoltás! Mikor, hol lehet kérni, mert a körzetorvosom nem tud róla!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ma is lakatlan az alkotóház

Ugyanolyan lepukkant az egykori szegedi alkotóház, mint egy éve, pedig megvásárlásakor nagy ívű fejlesztéseket ígért ide az MTESZ. Tovább olvasom