Délmagyar logó

2017. 07. 22. szombat - Magdolna 20°C | 34°C Még több cikk.

Szegeden állt bíróság elé Hunvald György

Szeged, Budapest - Az elsőfokú ítélet hatályon kívül helyezését indítványozta megalapozatlanság miatt az ügyész és az ügyvédek a Hunvald-ügy másodfokú tárgyalásán a Szegedi Ítélőtáblán.
Az ügyész és az ügyvédek is a Fővárosi Törvényszék tavaly hozott ítéletének hatályon kívül helyezését, valamint megismételt eljárás lefolytatását kérték a Hunvald-ügy másodfokú tárgyalásának első napján a Szegedi Ítélőtáblán csütörtökön.

A bíróság első fokon az erzsébetvárosi milliárdos nagyságrendű ingatlanpanama és korrupciós ügyek miatt indított perben bizonyítottnak találta, hogy Gál György, a VII. kerületi önkormányzat gazdasági bizottságának volt SZDSZ-es elnöke 16 esetben, egyenként 20-30 millió forintos kenőpénzekért közreműködött abban, hogy önkormányzati ingatlanok egy vállalkozói körhöz kerüljenek.

Tömve volt a tágyalóterem. Fotók: Frank Yvette
Tömve volt a tágyalóterem.
Fotók: Frank Yvette

Az elsőfokú ítélet szerint a többtucatnyi vádlott – különböző módon és mértékben – köthető VII. kerületi ingatlanok pályázat nélküli értékesítéséhez, baráti körhöz tartozó személyekkel tényleges munkavégzés nélküli szerződések megkötéséhez, hivatali telefonok szabálytalan használatához, a polgármesteri kerethez tartozó lakások bérleti szerződésének kötéséhez, majd ezt követően e lakások értékesítéséhez. Hunvald Györgynek az elsőfokú bíróság szerint nem volt tudomása Gál ügyleteiről, ezért első fokon hűtlen kezelésért, 5 rendbeli hivatali visszaélésért és 3 rendbeli magánokirat-hamisításért mondta ki bűnösnek és ítélte 1,5 év börtönre; felmentette 1 rendbeli folytatólagosan elkövetett csalás, 1 rendbeli vesztegetés és 1 rendbeli magánokirat-hamisítás vádja alól. Gál Györgyöt 8 és fél év börtönre ítélték.

Hunvaldék ügye – ahogy megírtuk – azért került Szegedre, mert az eredetileg illetékes Fővárosi Ítélőtábla elfogultságot jelentett be. A hatalmas médiaérdeklődés mellett lezajlott másodfokú tárgyalásra megidézett 11 vádlott közül mindössze Hunvald György és Szabó Zoltán volt szocialista képviselő – aki első fokon felbujtóként elkövetett hivatali visszaélésért és hűtlen kezelésért hat hónap felfüggesztett börtönbüntetést kapott – járult hozzá, hogy a tárgyaláson készített képeken felismerhetők legyenek.

A Tisztelt Bíróság
A Tisztelt Bíróság

Az ügyész perbeszédében hangsúlyozta: jogcím nélkül juttattak polgármesteri kerethez tartozó lakásokat emberekhez, akik ezután Hunvald tudtával azonnal jelentős kedvezményt kaptak azok végleges megvásárlásához, kárt okoztak, ami kimeríti a hűtlen kezelést. Minden esetben pályáztatás nélkül, színlelt versenyhelyzetet teremtve történt az ingatlanok bérbeadása, volt köztük műemlék, amelyet el sem lehetett volna idegeníteni. Több pályázó cég ajánlattételekor még be sem volt jegyezve a cégbíróságon, az ügy negyedrendű vádlottja pedig minden esetben ugyanolyan értékbecsléseket készített el a lakásokról, és olyan alacsony árat szabott meg, amit Gál György elvárt tőle. Az ítélet hiányosságai csak egy megismételt eljárásban korrigálhatók, hiszen lényeges bizonyítékokat nem vettek figyelembe.

Gál György ügyvédje, Bárándy Péter volt igazságügy miniszter is a megismételt eljárás mellett érvelt, de más ok miatt. Szerinte a bíróság elsőfokú ítéletét tartalmazó 437 oldalas leiratban sehol sincs összegszerűen leírva az összcsalási kár, ami egy csalási ügyben elfogadhatatlan. Szerinte a bíróság védence kapcsán téves következtetéseket vont le a telefonlehallgatásokból, megkérdőjelezhető szavahihetőségű tanúk vallomásait fogadták el kész ténynek, és elmulasztották indoklási kötelezettségüket.

Középen Hunvald György
Középen Hunvald György

Sebes Péter, Hunvald ügyvédje azt mondta: a polgármesteri kerethez tartozó lakások nem szociális lakások, azokat olyanokhoz is ki lehet utalni, akik nem férnek be más kategóriába. A kiutalás véleménye szerint nem sértett sem országos, sem helyi jogszabályt, védence esetében nem áll meg a hűtlen kezelés vádja sem.

Az ügyben még három tárgyalási napot tartanak, az utolsót október 11-én.

Olvasóink írták

 • 7. csonakos 2013. szeptember 06. 06:52
  „6. keletaru 2013.09.05. 19:33
  dehogy tünt el! - csak kiigazítás történt!
  Igen, a vége egy komoly összegű kártérítés lesz a valótlan, koncepciós eljárás miatt!
  Szeged MSZP vezetésű város akkor amikor az egy jobbikossal többségben irányít a Fidesz? Valami kimaradt?”
 • 6. keletaru 2013. szeptember 05. 19:33
  „Rendszer váltás óta eltűnt az ország vagyona , nincs felelős ?! Mi balgák benyalunk mindent , közben gyermekeink jövőjét adták el . Ebbe a nagy jogállamosdi csiki csukiban . Egy tábla csokiért mennyi is jár ha nem fizet a kuncsaft ?!”
 • 5. SP 2013. szeptember 05. 16:11
  „Szegeden is van több eladó önkormányzati ingatlan.”
 • 4. szatyi 2013. szeptember 05. 15:35
  „De sokba fog az a kártérítés még kerülni, amit a Hunvald fog kérni!”
 • 3. zsozso64 2013. szeptember 05. 15:16
  „Szerintem az alapállás a következő: A védőügyvédnek az a feladata, hogy védje a gyanúsítottat! Az ügyészség a vádat kell, hogy képviselje az elkövető ellen, a Köztársaság nevében! A Bíróság függetlenül dönt az eléje tárt bizonyítékok alapján, a hatályos törvények szerint! Ki itt a kakukkfióka? ( Szerintem a helyes válasz: -az ügyvédek )”
 • 2. acidrain 2013. szeptember 05. 15:02
  „Hunvaldék ügye - ahogy megírtuk - azért került Szegedre, mert az eredetileg illetékes Fővárosi Ítélőtábla elfogultságot jelentett be.

  Szeged - a kevés MSZP vezette település egyikeként - pedig nem elfogult :)”
 • 1. nemecsekerno_007 2013. szeptember 05. 15:01
  „A vége ennek is az lesz, hogy csak 1-2 vádpontban találják bűnösnek, kapna 4-5 hónapot, de mivel vizsgálatiban ezt már leülte, elengedik. Kéz, kezet mos :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kihasználta a diákszövetkezet a tanulókat

Óránként 850 forintal csábította a tanulókat egy fővárosi diákszövetkezet, Röszkén kellett dolgzniuk, volt, hogy napi 12 órában. Tovább olvasom