Délmagyar logó

2017. 01. 16. hétfő - Gusztáv -5°C | 1°C

Szegeden az egyetlen félkomfortos lakás a legkapósabb

Szeged - Szociálisan rászorulóknak összesen több mint ötezer lakást ad ki a szegedi önkormányzat. Október közepéig negyven bérleményre lehet pályázni, több kategóriában, szigorú feltételekkel. Ötven városi lakást tartanak üresen – vészhelyzetre.
Egyhetes „zarándoklatba" fogott a múlt héten Szegeden mindenki, aki nem akar látatlanban pályázni valamelyik önkormányzati szociális bérleményre. Az ingatlankezelő munkatársai délelőtt és délután fogadóórát tartottak városszerte. A lakásjárásba mi is bekapcsolódtunk. A komfort nélküli kategória legnagyobb, Szivárvány utcai ingatlanjába három asszonnyal együtt futottunk be. Negyvenezer forintos albérletből menekülnének a móravárosi társasház gázkonvektoros földszinti egy szobájába. A munkanélküli Ferenczi Klára iskolás fiával, az utcaseprő Daróczi Klára élete párjával, a nyugdíjas Molnár Ferencné a férjével pályázik – már nem először. Tetszett nekik a fellakkozott parketta, a benti mosdó, még az sem zavarta őket, hogy a szomszédokkal a gangról nyíló közös vécére kell járni. Az emeleti és udvari lakók, úgy húszan, ugyancsak érdeklődtek az új bérlők iránt. Elárulták, ötezer a közös költség az utcatakarításért, udvari villanyért és a szemétszállításért. Nyolcezer tehát az összes fix fizetnivaló, vagyis jóval kevesebb az albérletnél. Aztán hozzátették, náluk az a befutó, aki bográcsban valami finomat tud főzni az udvaron.

Ötven a talonban

A negyven, most gazdára váró lakás azért ürült meg, mert lejárt a határozott időre – három vagy öt évre – kötött bérleti szerződés, és nem hosszabbított a lakó, meghalt vagy több százezres lakbérhátralékot halmozott fel és ezért kilakoltatták. Megcsappant az érdeklődés a korábbi úgy nevezett váltólakások iránt, ezekből ötvenet meghagytak, hogy átmeneti szükségmegoldás legyen. A kisebbeket felszabadították például a Honvéd téren, ezeket bérbe adják.

A Honvéd téri bérház második emeletére egy fiatal anyukával kaptatunk fel. Matekozik, a négy egymás melletti komfortos lakás közül melyikbe nagyobb az esélye bejutni. Az idős szomszédtól megtudja, évekig üresen álltak a lakások, lesz mit porolgatni, fölfűteni a gázkonvektorokkal. Vécé, kád, mosogató van, ablakok a folyosóra. Legnagyobb sansza talán a lépcsőházra nézőben adódik, de mivel kisgyerekkel és a férjével jön, talán bejut egy naposabba is. Tavaly nem nyert az összkomfortos kategóriában, idén lejjebb adják az igényeket, hogy az albérletfizetés helyett maguknak spóroljanak valamicskét. Két vasat tart a tűzbe, egy Mars téri komfortos a másik jelöltje.

Nehéz kisakkozni, kinek hová nagyobb az esélye. Az IKV Zrt. szigorú pontrendszer alapján mérlegel. Németh István elnök-vezérigazgatótól megtudtuk, az alapfeltételek tavaly óta nem változtak: a pályázó öt éve rendelkezzen szegedi lakóhellyel vagy folyamatos szegedi munkaviszonnyal, a jövedelme legyen magasabb a nyugdíjminimum (jelenleg 27 ezer 130 forint) felénél, de ne érje el annak háromszorosát. Vagyona nem lehet több a nyugdíjminimum ötvenszeresénél. Nem lehet saját ingatlana, és az utóbbi hat évben sem lehetett saját vagy önkormányzati bérlakása. Mindenről igazolást kell csatolni, hiánypótlásra nincsen mód. Nagy lakbér- vagy közüzemi tartozásnál az IKV felmondhatja a szerződést. Pályázni még egy hónapig lehet, eredményt karácsony előtt hirdetnek.


Sikeres a félkomfortos

Szegeden összesen több mint ötezer szociális bérlakás van: 635 komfort nélküli (vízvételi lehetőség a lakásban), 174 félkomfortos (benti vécé, csap, kád), 1478 komfortos (konyha, fürdőszoba, vécé) és 2777 összkomfortos (távfűtés, konyha, fürdőszoba, vécé). A most üresen álló lakások mindegyikére vásároltak már pályázati csomagot, tegnapig 94 család 192-t, de a dömping még hátra van. Eddig a legnépszerűbb az egyetlen félkomfortos Katona utcai lakás, ahhoz tizenkét pályázati csomag kelt el. Az összes bérlemény karbantartására a város évente 300-500 millió forintot költ, az IKV rendszeresen ellenőrzi a lakókat. A bérlő fogadhat albérlőt a lakás egy részében az ingatlankezelő tudtával, de akkor a szociális bérleti díj helyett automatikusan piaci lakbért számolnak. 
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hatóság lett a fogyasztóvédelmi felügyelőség

Hatóság lett a fogyasztóvédelmi felügyelőség. A büntetéseknek nincs felső határa. Több… Tovább olvasom