Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Szegeden az építkezésekről szól a 2008-as esztendő

Szeged - Egyensúlyba került Szeged költségvetése, ötmilliárd forintos hiányt faragtak le. Ötvenkétmilliárd forint értékben valósulnak meg fejlesztések az elkövetkező években, ebből 41 milliárd pályázati forrásból.
2010-re elkészülnek olyan beruházások is, amelyek a városnak nem kerülnek pénzébe: az M43-as, az újszegedi fürdőkomplexum és az egyetemi új klinika.

Kiegyensúlyozott büdzsét, költségvetési hiány nélküli gazdálkodást tervez 2008-ra a szegedi önkormányzat – jelentette be Botka László, Szeged polgármestere a múlt héten, amikor elsőként a város kétszáz legnagyobb adózójának számolt be arról, mire szeretnék költeni az adóforintokat. „Hosszú évek óta az idei esztendő az első, amikor hiány nélküli költségvetést tervezünk – mondta, majd így folytatta: 2008 az építkezések éve lesz". Csak összehasonlításképpen: míg a költségvetés fő összege 49 milliárd forint, addig a 2008-ban megpályázott – eddig elnyert vagy már benyújtott – beruházások értéke 52 milliárd: ebből 11 milliárd a városi önrész hitelből és kötvénykibocsátásból, 41 milliárdot pályázaton nyernek.

Trolik. Az elektromos tömegközlekedés-fejlesztési program 29 milliárd forintba kerül.
Fotó: Schmidt Andrea

A beruházások közül a legnagyobb az elektromos tömegközlekedés-fejlesztési program, amely 29 milliárd forintból valósul meg 2010-re (az önerő 4 milliárd). A szegedieknek az építkezés sok kellemetlenséggel jár majd, idén az Anna-kúti, jövőre az SZVSE-pályánál lévő csomópont kialakítását kell átvészelniük.

Eltűnt a hiány

Az idei büdzsé kiadási és bevételi fő összege 49 milliárd forint lesz, a források 35 százalékát fejlesztésekre, 65 százalékát pedig a működési költségek fedezésére fordítja a város. A hiány a 2002-es közel 5 milliárd forintról – ami a költségvetés 14 százalékát jelentette – csökkent 2007-re egy százalékra, 514 millió forintra, majd az idén nullára – közölte a polgármester.

Folytatódik a panelrekonstrukció: noha az önkormányzatnak nem kellene már állnia a költségek egyharmadát, Szeged nem vonul ki – jelentette be a polgármester –, a város továbbra is részt vállal a lakótelepek megújításában. Nemsokára befejeződik Tarján átépítésének 1 milliárd forintos beruházása, az ifjúsági ház, a Vedres és a Tömörkény együtt mintegy 1,8 milliárdos felújítása is. 2010-re pedig hárommilliárd forintból elkészül az Etelka sori, fedett, többmedencés uszoda.

És ami nem kerül a városnak pénzébe: 2010-re elkerüli Szegedet az M43-as, egyetemi beruházásban felépül az új klinikai tömb, és a Hunguest adja a 3 milliárdos önerőt ahhoz, hogy a pályázati forrással együtt 6 milliárdért felépüljön az újszegedi fürdőkomplexum. A szállodalánccal közös projektcégben, 80 százalékos önkormányzati tulajdon mellett valósul meg a beruházás 2009 végére.

Nemsokára befejeződik Tarján átépítésének közel egymilliárd forintos beruházása. Fotó: Karnok Csaba

A költségvetésről február 15-én szavaz a szegedi közgyűlés.

Az adófizetők pénze

Botka László rámutatott, folyamatosan növekszik a város saját bevételeinek aránya, a 2008-as költségvetésben ez 59 százalék, 29 milliárd forint. Az adóbevételek közül legjelentősebb a vállalkozások helyi iparűzési adója, melyet 2008-ban 7,3 milliárd forintra terveznek. Ez azt jelenti – mivel a 2006-os 6,4 milliárd forint volt, és az adó mértéke nem emelkedett –, hogy nőtt a vállalkozások árbevétele. A polgármester kijelentette: a lakosság közvetlenül továbbra sem fizet adót, vagyis nem vetik ki az ingatlanadót. S hogy mire is költi az önkormányzat az állami normatívát és az adóbevételeket? Kiadásai csaknem harmadát, 15,4 milliárd forintot a karcsúsított oktatásra, a többit szociális kiadásokra, kultúrára és a szintén racionalizált városüzemeltetésre.

Olvasóink írták

 • 14. omka 2008. február 12. 19:05
  „A jobboldali vezetésű Sándorfalva is milliárd fölötti kötvényt bocsátott ki és ő se verte nagydobra, hogy kötvénykibocsátás=hitel. Tehát akkor ugye ez nem csak baloldali szokás? Ja nem vagyok béríró.”
 • 13. kamarti 2008. február 12. 09:05
  „ha lehetség, a nagy kulturálódásban a kulturálist péel írjuk már helyesen. köszi!”
 • 12. mugri 2008. február 12. 07:49
  „Gergő 2008.02.11 21:00
  tahókám inkább tanulj meg magyarul kiejteni, mert nem vicces

  Görény Gergőke, a mondatot nagybötűvel kezgyük, de a tégödet követő bérbejírócskák sé ippeg helyesírási bajnokok, he-he.”
 • 11. attis765 2008. február 12. 00:40
  „Egy-két dolog még ki is maradt:
  Árkád,Tisza-part,Mars tér,új buszpályaudvar,Spar,SZVSE pálya...

  Sokat fog a város alakulni az elkövetkező 2 évben.Én nagyon örülök!Kellenek ezek a fejlesztések.”
 • 10. Brad 2008. február 11. 23:43
  „A fejlesztések nagyon fontosak, én is jól tudom, hogy mit hagyott a régi városveztés maga után: 6,5 milliárd hiányt úgy hogy csak akkor derült ki, amikor már leváltották őket. Ez önmagában nem lett volna olyan nagy baj (?), csak nem voltak olyan nagy beruházások mint most.

  Sőt sajnos nem is lehetett volna hiszen minden pályázathoz kell önrész.

  A beruházások megtérülnek, gazdagabb lesz a város és mi is. Nem fogom azért pusztán szidni a városvezetést, mert mszp-s többségű! Sőt szerintem példát kellene vennie sok más magyar városnak Szegedről ahol együttműködik a két politikai oldal, mert tudják, hogy így lehet előrelépni.

  A kultúrális élet is felpezsdült, szin, kortárs balett, folklór fesztivál, meg egy halom olyan rendezvény ami nemzetközileg is ismert és sok embert vonz.

  Szóval, vélményem szerint jól végzik a dolgukat, és igen ha hitelt vesznek vel az sem baj (csak ésszel), mert nagyobb baj lenne ha nem vennénk fel és hagynának mindent lrohadni, ugyanis azt mindenki tudja hogy az amortizáció mértéke exponenciálisan erősödik...”
 • 9. Boldi 2008. február 11. 22:58
  „Szerintem jól csinálja a város polgármestere!!! Nemérdekel mennyit raknak el de végre látom h milyen fejlődések zajlanak és nekem az a fontos hogy jólérezzem magam a saját városomban!
  Élményfűrdő, M43 , Villamoshálózat, Kúltúrális helyzetek jaitása, Ifjúsági ház és szerintem az elmult időszakban a szegedi programok nagyon élvezetesebbek! Rengeteg barátom országszerte örömmel jár ide sőőőőt költöznek is! Ez a város egy nagyon kúltúrált kispest lehet!”
 • 8. nickboy 2008. február 11. 22:24
  „Hát Gergő, ez egy város életében kicsit másként megy!
  Majd lehet, hogy érdekelni fog, ha kicsit/nem kicsit megemelik a helyi adókat, mert az urak túlvállalták magukat!

  Ugyhogy igenis érdekeljen, hogy miből épülnek itt a dolgok”
 • 7. Gergő 2008. február 11. 21:00
  „tahókám inkább tanulj meg magyarul kiejteni, mert nem vicces”
 • 6. mugri 2008. február 11. 20:27
  „Deazér amikó fővötted a hitelt valszeg nem montad aztat a családnak, hogy a hitelállományotok nulla, he-he”
 • 5. Gergő 2008. február 11. 20:23
  „engem nem érdekel az adósságállomány, ha befektetik azt a pénzt. egy városnak pedig az az érdeke, hogy minél több beruházás valósuljon meg, felődjön a hely. messze nem érdekel, hogy ez hitelből megy-e vagy sem.

  Ha csak magamból indulok ki: 5 éve vettem fel hitelt a házamra, amiből felújítottam a fürdőszobát, a konyhát, a kertet parkosíttatuk, a garázst befejeztem, stb. Fizetem a mai napig, de legalább szívesen megyek haza, és jól érzem magam otthon. Így vagyok a városommal is. Ha hitelból megy menjen, csak szebbüljön, fejlődjön.”
 • 4. dondongó 2008. február 11. 18:41
  „´ebből 11 milliárd a városi önrész hitelből és kötvénykibocsátásból, ´ Ez a lényeg a cikkből. A kötvénykibocsátás az bizony hitel. Általában pár év múlva kell elkezdeni kifizetni, ezzel a törlesztés kezdete az 5-10 évvel későbbi jövőre tolódik el, amikor ki tudja még ma, hogy milyen politikai formáció működteti a várost. A jelenlegi vezetés tehát forrást tud felmutatni, csak ´elfelejti´ kommunikálni, hogy ez hitel. Majd kiderül x év múlva, amikor el kell kezdeni a törlesztést. Ennyit az adósság állomány ´lenullázódásáról´.”
 • 3. qert 2008. február 11. 18:27
  „Emlékszünk még, hogy Bartháék mit hagytak maguk után! Lehet hogy nem is a komcsik lopnak?”
 • 2. üres kassza 2008. február 11. 17:04
  „Botka ugyanolyan mint Gyurcsányi ígérni azt tudnak,főleg úgy.hogy rögtön itt a márc 9.-e.Mindenkinek üzenem,ne higgy a komcsiknak, a választásoknál kiderül mennyi pénz marad a kasszában.”
 • 1. Ellenzéki 2008. február 11. 12:58
  „Bigfoot, nagyon szemét. Csak lopnak a komcsik.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Szeviépé a szabadkikötő

Szeged - A szegedi székhelyű Szeviép Zrt. fejlesztheti tovább a Mahart-Szabadkikötő Zrt.… Tovább olvasom