Délmagyar logó

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 24°C Még több cikk.

Szegeden az osztrák akadémia díja

Szeged - Pál Csaba szegedi biológus kapta idén az Osztrák Tudományos Akadémia egyik legpatinásabb kitüntetését, a 36 ezer dollárral járó Ignaz L. Lieben-díjat. A 33 éves kutató az antibiotikumok hatását vizsgálja a Szegedi Biológiai Központban.
Pál Csaba az ELTE-n diplomázott és ott is doktorált, majd öt évig kutatott Angliában, Németországban és Olaszországban. Kutatási területe a bioinformatika és a rendszerbiológia. A fiatal kutató az elmúlt években a legrangosabb szakmai folyóiratokban – Nature, Sciense, Nature Genetics, PNAS – közölte eredményeit. Ezekre a sikereire figyelt fel az Osztrák Tudományos Akadémia. 35 éves kor alatt ítélik oda évente egy olyan kutatónak a Lieben-bankház alapítójáról elnevezett Ignaz L. Lieben-díjat, aki Közép-Európában kiemelkedőt alkot a biológia, fizika, kémia vagy az orvostudomány terén. A 33 éves Pál Csaba a kitüntetéssel járó oklevelet és a 36 ezer dollárt (mintegy 7 millió forintot) Bécsben vette át.

– Márciusban alapítottam kutatócsoportot a Szegedi Biológiai Kutatóban. Amikor a családommal úgy döntöttünk, hogy itthon kezdek önálló kutatást, ez az intézet biztosította toronymagasan a legjobb feltételeket – mondta Pál Csaba. Hazai és döntően uniós támogatással öt évre biztosított az anyagi hátterük. Papp Balázzsal ketten kezdtek, most tizenegyen dolgoznak a csoportjukban. Témájuk az antibiotikumhoz való hozzászokás kialakulása. Gyógyszergyárak gyakran több százmillió dollárt beleölnek egy-egy antibiotikum kifejlesztésébe, mégis hiába. A kórokozók ugyanis néhány hónap alatt alkalmazkodnak az ellenszerhez, s nem pusztulnak el, hanem tovább szaporodnak. A drága gyógyszerek nem hatnak, kukába lehet őket hajítani. Pál Csaba csoportja ígéretes vállalkozásba fogott: olyan géneket keresnek, melyeket blokkolva a baktériumok alkalmazkodási képessége lelassul.

Pál Csaba jól érzi magát Szegeden, A biológiai kutató laborjában. Fotó: Frank Yvette
Pál Csaba jól érzi magát Szegeden, a biológiai kutató laborjában. Fotó: Frank Yvette

Csoportja a fiatal biológus ötlete alapján most azokat a kulcsgéneket keresi, amelyek a mutációért felelősek. Ehhez előbb a csapat egyik fele számítógépen matematikai modellbe ülteti a rengeteg már meglévő biokémiai és genetikai információt. Az általuk kidolgozott folyamatokat a csoport másik fele teszteli laboratóriumi kísérletekkel. Ehhez a legalaposabban feltérképezett egysejtűt, a kólibaktériumot használják. Ennek közeli rokonai ugyanis az olyan súlyos betegséget kiváltó baktériumok, mint a szalmonella. Csakhogy ezeket nem ismerik még eléggé. Így ha az ártalmatlan baktériumokra kidolgoznak egy hatékony, univerzális megoldást, az reményeik szerint alkalmazható lesz kórokozókra is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegedi tömegközlekedés - tarifaemelésre készülnek

Szeged - Emelné 9,5 százalékkal a tömegközlekedési díjakat Szeged önkormányzata. Annak ellenére, hogy tavaly decemberben 3 évre előre meghatározta az árakat, és hogy 12 hete zuhan a benzinár. Tovább olvasom