Délmagyar logó

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda -1°C | 9°C Még több cikk.

Szegeden gyártják a Herz-termékeket

Szeged - Újra kaphatók a Herz-termékek, amelyek a Pick szegedi gyárában készülnek szeptember 1-jétől. Mindössze fél év telt el azóta, hogy a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) engedélyezte a Csányi Sándor cégcsoportjához tartozó Bonafarm Zrt.-nek a Herz Szalámigyár Zrt. megvásárlását.
A Herz-termékek iparszerű gyártása szeptember 1-jén kezdődött el Szegeden – mondta el lapunknak Kovács László, a Pick Szeged Zrt. elnök-vezérigazgatója. Összesen 12 termékről van szó, amelyeket már most sok üzletben kapni lehet, de a hónap végére várhatóan az ország egész területén bolti forgalomba kerülnek.

Kovács László érzékeltette: nem könnyű ezeket a húskészítményeket bevezetni a piacra, mivel a Herz márkanév az utolsó 3 évben „amortizálódott", a termékek gyakran hiányoztak az üzletekből, és a minőségükkel is gondok voltak.

– A Herz szalámik újbóli piaci bevezetésével nagyon körültekintően kellett eljárni, amikor meghatározták, kinek szánják fogyasztásra – hangsúlyozta Kovács László. Úgy döntöttek, hogy a fiatalokat és a középkorosztályt szeretnék megnyerni a modernebb dizájnnal és a mediterrán ízvilággal, ugyanakkor hangsúlyt fektetnek a tradíciók megőrzésére is.

Szeptember elseje óta újra Szegeden gyártják a Herz-termékeket. Fotó: Schmidt Andrea
Szeptember elseje óta újra Szegeden gyártják a Herz-termékeket.
Fotó: Schmidt Andrea

Mekkora mennyiségben gyártják? – kérdeztük a vezérigazgatót. Kovács László azt válaszolta, óriási a várakozás, de ma még nem tudják, mekkora tetszést aratnak a termékek. Eldől majd, hogy az érdekesség kedvéért vásárolnak-e Herz szalámikat az emberek, vagy a megismerés után újból leveszik-e a polcról.

A GVH idén márciusban engedélyezte, hogy a Csányi Sándor cégcsoportjához tartozó Bonafarm Zrt. 100 százalékos közvetlen irányítást szerezzen a felszámolás alatt álló Herz Szalámigyár Zrt.-ben. Így a vevőé lett a Herz vagyona, ingóságai, készletei, valamint az ingatlanai is. A korábban a budapesti Gubacsi úton működő 128 éves múltú Herz eszközeinek egy része Szegedre, a szintén Csányi tulajdonolta Pickhez került.

A Bonafarm Zrt. 2009. december 1-jén vásárolta meg a felszámolás alatt álló Herz Zrt.-t, de az ügyletet jóvá kellett hagynia a GVH-nak. A hivatal a versenytörvény alapján engedélyezte a fúziót a takarmány-előállítással és állattenyésztéssel foglalkozó Bonafarm Zrt. és a Herz Szalámigyár Zrt. között. A versenyhatóság megállapítása szerint az összefonódás nem csökkenti jelentős mértékben a versenyt az érintett piacon, a felvásárlásból nem következik gazdasági erőfölény kialakulása vagy megerősödése.

Herz-kálvária

A Herzet 1994-ben éppen az a Pick Szeged Zrt. vásárolta meg, ahol most a Herz-termékeket gyártani kezdték. Tíz év után 2004 októberében adta el az akkori tulajdonos, az Arago Holding. A vevő a Clar Invest Kft. volt, amely az egyik leggazdagabb magyar, Albrecht Ottó érdekeltségéhez tartozik. 2005 februárjában, 4 hónap múlva továbbadták Jámbor Jánosnak, az akkoriban a 41. leggazdagabb magyarnak tartott üzletembernek. A felszámolás alatt álló céget vásárolta meg a Bonafarm Zrt., amely közvetve ugyanúgy Csányi Sándor bankelnök tulajdona, mint a Pick Szeged Zrt.

Olvasóink írták

 • 9. imre4754 2010. szeptember 17. 23:29
  „olyan lesz az "uj" Herz szalámi mint a kínai Rolex,olyan mintha de mégsem az. a vásárlók becsapására
  biztosan jó,mert ők nem tudják hogy az igazi Herz,ami ma már nem létezik, egy Úniós Eredetvédelemmel
  rendelkező termék Budapesti Téliszalámi névvel. Az Eredetvédelem pontosan leírta ,hogy ez a termék
  Budapesten a Duna vonalátol 1 km-es távolságon belül érlelhető a nemes penész bevonatot előállító
  penészbaktérium miatt.Éppen ez külömbözteti meg a Pick szalámitól ,ami szintén védett,Szegedi Téliszalámi
  néven. Az igaz hogy 1994-től a Pick érdekeltségébe tartozott,de Budapesten készült.A pesti gyárat Csányi
  bezárta, a termelő eszközöket széthordták a Bonafarm gyáraiba.A munkásokat pedig kirúgták (350 embert).
  Na ez meg a munkahelyteremtés Csányi féle módja. Az Úniós eredetvédelem pedig le van..........”
 • 8. csudamodi 2010. szeptember 16. 17:09
  „a pick szalámi szar.
  jó szalámit a spanyoloknál/olaszoknál csinálnak.”
 • 7. csanyiv 2010. szeptember 16. 15:08
  „Akkor elég besóznotok a zsírt és jó étvágyat hozzá... Nyilván azért indult be újra a vágás Szegeden, hogy a szalonnát levágják az állatokról és a többi mehet a süllyesztőbe. Meg a szamárhús legendája is ismerős sztori. Bár azt nem látom, hogy hoznának szamarakat - lehet, hogy az fagyasztva jön, esetleg abból nyerik ki a sót?”
 • 6. gróf 2010. szeptember 16. 08:31
  „4. hozzászólás csanyiv 2010.09.14. 18:10

  Téliszalámi jó ideje már csak zsír és só.”
 • 5. jen 2010. szeptember 14. 18:54
  „Na ez a baj a Pick-kel is, mert ök is így gondolkodnak mint te csanyiv.
  Csak közben a termelés már a töredéke a réginek és rengeteg embert el kellett bocsátani.
  A külföldiek olcsó és jó minöségü árut akarnak és van kínálat.
  A Pick már csak ugyanolyan mitosz, mint az Ikarus. Kint már csak az öreg ex-kelet-németeknek van valami elképzelése a magyar szalámiról. Külömben teljesen ismeretlen.”
 • 4. csanyiv 2010. szeptember 14. 18:10
  „Olasz, spanyol szalám? Te jó ég! Össze nem hasonlítanám semelyiket a Pickkel. Finomak? Viszonylag olcsók? Hát nálunk biztos nem.”
 • 3. jen 2010. szeptember 14. 18:02
  „A Pick évtizedek óta ugyanazt a zsíros, eladhatatlan vacakot termeli, ráadásul drágán.
  Tessék kimenni külföldre, pl-ul a németekhez. Tele vannak a polcok olasz, spanyol, német szalámival, kolbásszal. Finomak, viszonylag olcsók.
  Magyar szalámit eldugva, negyedkilós kiszerelésben lehet találni és a többi termékhez képest drágán, de még így sokszor olcsóbban mint Magyarországon.”
 • 2. Zsoltee0716 2010. szeptember 14. 17:37
  „Kellene még egy Pick, mert így mindegyik gyorsérlelűsű szar termék lesz!
  Nem olyan drága az felhúzni még egy épületett! Esetleg 100 embernek lenne munkahely is, nagyobb remelést lehet elérni, amivel piacot lehetne keresni, akár keletre történő szállítás!”
 • 1. favágó 2010. szeptember 14. 14:44
  „És természetesen mindenki nyert az eladásokon. Az a gyanúm, hogy többet is mint tisztességes 10%-ot!:-(”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A fesztiválbevételt is a zsinagógára költik

Harmadik körben sem nyert a Szegedi Zsidó Hitközség pályázata a Gutenberg utcai zsinagóga renoválására. A felújítás elmarad, és a hitközségi székházban sem lesz kóser konyha. Tovább olvasom