Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 26°C Még több cikk.

Szegeden is egyre több a megfertőzött számítógép

Budapest az ötödik, Szeged a nyolcadik a legfertőzöttebb a zombihálózatú városok listáján. Ott rosszabb a helyzett, ahol régebb óta van internetkapcsolat.
Budapest az ötödik, Szeged a nyolcadik helyen végzett a zombihálózatok kiterjedtségét mérő nemzetközi összehasonlításban, a magyarországi városokat nézve Szolnok és Budaörs is nagyon fertőzöttnek számít.

A Symantec szerdán bemutatott internetbiztonsági tanulmánya szerint, bár a sebezhetőségek száma 20 százalékkal csökkent világszinten az előző évhez képest, a rosszindulatú támadások túlszárnyalták a legmerészebb becsléseket is: arányuk 81 százalékkal emelkedett 2011-ben.

A jelentés további trendekre is felhívja a figyelmet: a fejlett célzott támadások nem kímélik sem a nagy- sem a kisvállalatokat, az adatsértések száma folyamatosan növekszik, a támadók pedig továbbra is a mobil fenyegetésekre összpontosítanak.

A tanulmány szerint olyan városok váltak fertőzötté, ahol régóta jelen van az internetkapcsolat. Általában azoknak a felhasználóknak a gépei csatlakoznak rá a zombihálózatokra (bothálózatra), ahol a gépek nem rendelkeznek megfelelő vírusvédelemmel, illetve ahol nem végeznek rendszeres frissítéseket. Ezek a gépek fertőzési gócokká válnak, így könnyen megfertőzhetnek további gépeket. (A bot alattomban telepített kártékony szoftver (malware), amelytől távirányított automata, "zombi" lesz a megfertőzött személyi számítógép.)

Egy bothálózatra való csatlakozás komoly veszélyekkel jár: a kiberbűnözők ugyanis a zombivá vált gépeket használják fel illegális vagy káros tartalmak átvitelére, tárolására, és bizalmas adatokat lophatnak el. A botfertőzött gépek felelősek 80 százalékban a spamek elterjedéséért is. A Symantec több mint 5,5 milliárd rosszindulatú támadást blokkolt 2011-ben, ami 81 százalékos növekedés az előző évhez képest. Ezenkívül az egyedi malware változatok száma 403 millióra emelkedett, a blokkolt webes támadások száma pedig 36 százalékkal nőtt naponta.

A célzott támadások száma folyamatosan növekszik: a napi 77-ről 82-re emelkedett 2011 végére. Ezek a támadások a közösségi manipulációs technikákra és egyénre szabott rosszindulatú programokra támaszkodnak, hogy hozzáférjenek érzékeny információkhoz. A támadások középpontjában korábban az állami szektor és a kormányzati szervek álltak, 2011-ben a célzott támadások azonban már sokkal változatosabbak.

A kiberbűnözők támadásának több mint 50 százaléka olyan szervezetek ellen irányult, amelyek 2.500 alkalmazottnál kevesebbet foglalkoztatnak, ezen belül a támadások 18 százaléka a 250-nél is kevesebb alkalmazottal rendelkező szervezetek ellen irányult. Ezek a szervezetek azért is állhatnak a támadás középpontjában, mert egy nagyobb vállalat partneri hálózatába tartoznak, vagy mert kevésbé védettek.

Nő az adatsértések száma is: 2011-ben mintegy 1,1 millió személyazonosság-lopás történt adatsértés következményeként, s az ilyen típusú incidensekkel 187 millió személyazonosságot tulajdonítottak el. A személyazonosság-lopáshoz vezető adatsértések leggyakoribb oka a számítógép elvesztése vagy ellopása, vagy olyan eszközöké amelyeken adatokat tárolnak illetve továbbítanak, mint például okostelefonok, USB-kártyák vagy back-up eszközök. Ezek eltulajdonításából illetve elvesztéséből származó jogsértések 18,5 millió személyazonosság-lopáshoz vezettek.

A Symantec legújabb kutatása kimutatta azt is, hogy az elveszett telefonok 50 százaléka nem kerül meg, miközben és 96 százalékuk esetében előfordul adatsértés is, beleértve a visszaadott eszközöket is.

A mobil sebezhetőségek száma 93 százalékkal nőtt 2011-ben, és emelkedett a Android operációs rendszereket célzó támadások aránya is. A mobil eszközök esetében tehát még mindig nő a sérülékenységek száma a tanulmány szerint, a kiberbűnözők pedig már nem csak a meglévő programokat használják újra, de mobil-specifikus kártevőket is létrehoznak: 2011 volt az első év, amikor a mobil fenyegetések kézzelfogható veszéllyé váltak a vállalkozások és a fogyasztók számára. A támadások során adatokat gyűjtenek, tartalmat küldenek szét és követik a felhasználó tevékenységét.

Olvasóink írták

21 hozzászólás
12
 • 21. gthomek 2012. május 18. 10:39
  „Deadman:
  Linuxra nem azért nem írnak vírust mert 1% a desktop elterjedtsége, azért nem mert nagyon nehéz olyan vírust írni ami kárt tud okozni úgy hogy nincs "rendszergazda" jogosultsága a gépen.
  Win környezeteben otthon a felhasználók 99% "rendszergazda" jogokkal használja a gépét. A Win is sokkal biztonságosabb lenne ha "korlátozott" fiókkal használnák.
  Az UAC részben orvosolja a problémát de sokan automatikusan az "OK" illetve "IGEN" gombra kattintanak anélkül hogy elolvasnák a szövegdoboz tartalmát.
  Linuxnál a "user" csak a /home/username könyvtárban korlátlan úr, a rendszer többi részéhez csak a root jelszó ismeretében férhet hozzá.”
 • 20. gthomek 2012. május 18. 10:34
  „Deadman:
  http://forums.opensuse.org/english/get-technical-help-here/multimedia/430534-surround-sound-dolby-home-theatre-function.html
  http://www.alsa-project.org/main/index.php/Main_Page”
 • 19. csonakos 2012. május 17. 20:12
  „El se tudtam képzelni, hogy valaha Linuxot fogok használni! Ragaszkodtam a Windoshoz de nagyon. Jöttek is a virusok, hogy az avast alig bírta őket kordába tartani. Amióta a fiam fölrakta az Ubuntut, öregségemre szépen megtanultam használni. Virus meg nincs azóta a gépen.:)”
 • 18. Malaci50 2012. május 17. 17:56
  „Minden bekapcsoláskor figyelmeztet a vírusirtó, hogy nyomkövető spamot talált. Minden alkalommal blokkoltatom, de már nagyon unom, hogy kivétel nélkül a Win 7-ben van, az automatikus frissítéseket követően pedig újabbak jelentkeznek.”
 • 17. tótottó 2012. május 17. 15:52
  „12. X_Y 2012.05.17. 14:49

  Oké a gépet látod és tudod hol van. Ha megmondod ez alapján, hogy az fertőzött akkor fizetek:-)))))”
 • 16. Mandriva 2012. május 17. 15:52
  „Nem vagyok Linux-guru, és elismerem a hangtechnika nem erőssége egyik verziónak sem.
  http://ubuntu.hu/node/10131 itt volt téma.
  Mac-re már létezik több vírus, pláne az iPod jó felület... A Linuxok sokfélesége hátrány az elterjedésben, (nem olyan "szabványos", mint a win. XP, amit 14 év után is támogatnak), viszont a sokaság és a tudatosabb felhasználók miatt nehezebb rá vírust kreálni, Amúgy sem települne root jog nélkül, viszont ezt a jogot próbálják megszerezni, Az így feltört gép védtelenné válik.”
 • 15. Deadman 2012. május 17. 15:27
  „Linux guruk....
  Egy kérdés....Adott egy alaplapi hangkártya ami figyelem !!!! SPDIF kimeneten Digitális kábellal csatlakozik egy DIGITÁLIS Házimozi erősítőhőz....
  Adott egy DTX hanggal ellátott EREDETI Blue Ray film.....Nos hogyan lehet rábírni a hiper szuper linux disztribúciót arra hogy LE IS JÁTSSZA a DTX hangot...
  az alaplap a következö GIGABYTE GA-A55M-S2HP a hang Realtek ALC889

  OpenSuSE, Ubuntu, Fedora, disztribuciót próbáltam és ezeken NEM megy mert a meghajtóprogram NEM TUDJA...Feltettem aVLC-t de mível a linuxos driver alapból csak 2.0 dolby hangot tud így maradt a kérdés....

  Az meg igaz hogy a világon max 1% használ linuxot így minek is írjanak RÁ vírust de nem kell aggódni van linuxra is és Mac OS re ...ami késik nem múlik..

  Inkább a felhasználói szokásokat kéne megváltoztatni az embereknek, hogy ne kattingassanak mindenre ....

  egyébként meg netezzen mindenki sandboxban azt nem kell ide linux ....”
 • 14. nanemaaa 2012. május 17. 15:03
  „ghtomek
  Én értem. Ezek szerint te nem értetted. Illetve nem olvastad el a linket.
  Akkor elmagyarázom. Az AVIRA legújabb frissítése letiltotta a rendszerprogram (Windows) rendszerfájljainak működését. Ergo nem lehetett futtatni a windows-t. Rendszer nélkül nincs működő gép...tehát internetre csatlakozás se. Így meg elég nehéz feltörni kívülről.

  Hacker/cracker kérdéskörben igazad van. Kösz a pontosítást.”
 • 13. Mandriva 2012. május 17. 15:03
  „OpenSuSE, Ubuntu, Fedora, Debian, Gentoo, Mandriva ( utóbbi sajnos becsődölt, de Mageia néven feltámadt) és még sok-sok Linux disztribució, és azoknak különböző változatai léteznek. Sajnos az újabb verziók némelyikét túlcicomázták (pl. Ubuntu Unity, Compiz stb), de akár P3 gépre is lehet szerényebb igényű Linuxot találni.
  Vírus nem hat rájuk, legfeljebb arra kell vigyázni, hogy a továbbküldött vírusos fájl ne fertőzze meg a fogadó wines gépet. Live módban telepítés nélkül is ki lehet próbálni az aktuális Linuxokat. Duálboottal Windows mellé is telepíthetőek, így a kedvenc játékokról sem kell lemondani, viszont Internetre lehetőleg a Linuxszal csatlakozzunk. Laptopra, netbookra érdemes kisebb hardverigényű disztribuciót választani akkuidő és processzor + vga túlmelegedés elkerülésére.”
 • 12. X_Y 2012. május 17. 14:49
  „9.tótottó 2012.05.17. 12:34

  Egyszerű: az IP cím alapján pár száz méteres pontossággal meg lehet határozni egy gép helyét. Szerinted a google alapú navi honnan tudja meg még a GPS előtt hogy mi a pozíciód...”
 • 11. roxper 2012. május 17. 12:41
  „A symantec ár/érték aránya nem éppen a legjobb, az évek alatt láttam már pár férget ami gyors legyilkolta a nortont és onnantól kezdve annyi volt a gépnek is!”
 • 10. gthomek 2012. május 17. 12:36
  „nanemaaa a Cracker (nem hacker) az operációs rendszer hiányosságait használja ki.
  Win x86/x64 platformon használhatsz bármilyen védelmi szoftvert, ha magát az OS -t támadják.

  "Az openSUSE egy ingyenes és Linux-alapú operációs rendszer munkaállomások, laptopok és kiszolgálók számára. Internetezhet, levelezhet, rendezheti fényképeit, elvégezheti irodai feladatait, lejátszhat videókat és zenéket... és remekül érezheti magát!"

  Ingyen ... érted ?”
 • 9. tótottó 2012. május 17. 12:34
  „Nem értem honnan a fenéből lehet készíteni körzetekre lebontott statisztikát a gépek fertőzöttségéről. Ez valami hatalmas kamu. A Symantec védelmével és termékeivel semmi gondom, de minek kell ilyen nevetséges statisztikával etetni a népet?:-)))”
 • 8. nanemaaa 2012. május 17. 11:33
  „Íme a legbiztosabb vírusirtó! Ezt törje fel a hacker, ha tudja!
  http://hvg.hu/Tudomany/20120517_avira_hiba#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2012_5_17”
 • 7. nanemaaa 2012. május 17. 11:23
  „2. krampampuli
  Szerintem a Symantec az egyik legjobb vírusirtót forgalmazó cég. Évek óta használom, soha nem volt gondom vele. Nem nevesítve más programokkal viszont sokszor voltak gondjaim, amiket csak format c:-vel lehetett "orvosolni".

  5. Kamunéni
  Attól függ, hogy neked ki a nagytestvéred. :D”
 • 6. Ebgondolat 2012. május 17. 10:33
  „1. Kapitalistapista 2012.05.17. 07:01
  Nah, ha te még csak most indulsz vírusírtóért, már rég elkéstél!
  Sajnos ezeket a kiberbűnözőket elég nehéz elkapni, ezért is terjednek gombamód. Kicsi s lebukás veszélye, ellenben elképesztő "nyereségeket" lehet elérni.
  Azért, ha egyet-kettőt elcsípnek, remélem a helyszínen levágják kezüket, lábukat. Hiú ábránd. Mindkettő...”
 • 5. KamuNeni 2012. május 17. 09:19
  „Vilagszerte alatalanos adat es nem helyseg vagy regio specific. Ebben benne van az is hogy a gyerek ellopta az apja paswordjet es latogatott oldalakat ahonnan aztan spam email is ment a faternak. Total bullshit az egesz.

  Egyebkent koztudott hogy a nagytetstver aki a legtobb ilyen fertozesert felelos.!!”
 • 4. Mandriva 2012. május 17. 09:08
  „Tíz éve használok vírusvédelem nélkül ingyenes Linuxot. Gyakorlatilag vírusmentes részint a root mód miatt, részint azért, mert kb 1% felhasználóra nem érdemes vírust "gyártani". A warez Windowsos gamerek és a naív "mindentmegnyitó" idősebb korosztály gépeit percenként többször is letapogatják rosszindulatú fertőző, vagy adathalász szerverek, és a windows biztonsági réseit kihasználva kéretlen spamokat, backportokat, vírusokat telepítenek a felhasználó tudta nélkül.”
 • 3. gthomek 2012. május 17. 08:12
  „Sokkal jobb lenne a helyzet, ha az iskolákban oktatnának a szabad szoftvereket.
  Elég sok otthonban telepítettem már Linuxot, eddig meg vannak elégedve, persze ahol a PC-ket főleg játékra használják, ott a nem licencelt, M$ termék van a PC-n. (Windows, Office)”
 • 2. Krampampuli 2012. május 17. 07:51
  „1. Kapitalistapista 2012.05.17. 07:01

  - jaja, ugyanez jutott az eszembe... nagy és kis magánhálózatokat is ismerek, semmi ilyesmiről nem tudok. Köszönjük a rémhírt, Symantec inkább tessék valami hatékony és főleg gyors írtót fejleszteni mert a jelenlegi lassan nem lesz versenyképes a társakkal...”
21 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Keresik a visszapillantó tükröt lerugó motorost

A szegedi rendőrkapitányság közlekedés biztonsága elleni bűntett ügyében kéri a lakosság segítségét. Tovább olvasom