Gyűjtse össze az érdekes cikekket a címek mellett lévő később elolvasom ikonokkal!

Szeged - delmagyar.hu

2015. 09. 05. szombat - Viktor, Lorinc

Még több

Itt vagyok: Nyitólap > Szeged hírei > Szegeden is egyre több a megfertőzött számítógép

Szegeden is egyre több a megfertőzött számítógép

Budapest az ötödik, Szeged a nyolcadik a legfertőzöttebb a zombihálózatú városok listáján. Ott rosszabb a helyzett, ahol régebb óta van internetkapcsolat.

MTI - 2012.05.16. 13:15
Megosztás: Facebook Twitter E-mail
Budapest az ötödik, Szeged a nyolcadik helyen végzett a zombihálózatok kiterjedtségét mérő nemzetközi összehasonlításban, a magyarországi városokat nézve Szolnok és Budaörs is nagyon fertőzöttnek számít.

A Symantec szerdán bemutatott internetbiztonsági tanulmánya szerint, bár a sebezhetőségek száma 20 százalékkal csökkent világszinten az előző évhez képest, a rosszindulatú támadások túlszárnyalták a legmerészebb becsléseket is: arányuk 81 százalékkal emelkedett 2011-ben.

A jelentés további trendekre is felhívja a figyelmet: a fejlett célzott támadások nem kímélik sem a nagy- sem a kisvállalatokat, az adatsértések száma folyamatosan növekszik, a támadók pedig továbbra is a mobil fenyegetésekre összpontosítanak.

A tanulmány szerint olyan városok váltak fertőzötté, ahol régóta jelen van az internetkapcsolat. Általában azoknak a felhasználóknak a gépei csatlakoznak rá a zombihálózatokra (bothálózatra), ahol a gépek nem rendelkeznek megfelelő vírusvédelemmel, illetve ahol nem végeznek rendszeres frissítéseket. Ezek a gépek fertőzési gócokká válnak, így könnyen megfertőzhetnek további gépeket. (A bot alattomban telepített kártékony szoftver (malware), amelytől távirányított automata, "zombi" lesz a megfertőzött személyi számítógép.)

Egy bothálózatra való csatlakozás komoly veszélyekkel jár: a kiberbűnözők ugyanis a zombivá vált gépeket használják fel illegális vagy káros tartalmak átvitelére, tárolására, és bizalmas adatokat lophatnak el. A botfertőzött gépek felelősek 80 százalékban a spamek elterjedéséért is. A Symantec több mint 5,5 milliárd rosszindulatú támadást blokkolt 2011-ben, ami 81 százalékos növekedés az előző évhez képest. Ezenkívül az egyedi malware változatok száma 403 millióra emelkedett, a blokkolt webes támadások száma pedig 36 százalékkal nőtt naponta.

A célzott támadások száma folyamatosan növekszik: a napi 77-ről 82-re emelkedett 2011 végére. Ezek a támadások a közösségi manipulációs technikákra és egyénre szabott rosszindulatú programokra támaszkodnak, hogy hozzáférjenek érzékeny információkhoz. A támadások középpontjában korábban az állami szektor és a kormányzati szervek álltak, 2011-ben a célzott támadások azonban már sokkal változatosabbak.

A kiberbűnözők támadásának több mint 50 százaléka olyan szervezetek ellen irányult, amelyek 2.500 alkalmazottnál kevesebbet foglalkoztatnak, ezen belül a támadások 18 százaléka a 250-nél is kevesebb alkalmazottal rendelkező szervezetek ellen irányult. Ezek a szervezetek azért is állhatnak a támadás középpontjában, mert egy nagyobb vállalat partneri hálózatába tartoznak, vagy mert kevésbé védettek.

Nő az adatsértések száma is: 2011-ben mintegy 1,1 millió személyazonosság-lopás történt adatsértés következményeként, s az ilyen típusú incidensekkel 187 millió személyazonosságot tulajdonítottak el. A személyazonosság-lopáshoz vezető adatsértések leggyakoribb oka a számítógép elvesztése vagy ellopása, vagy olyan eszközöké amelyeken adatokat tárolnak illetve továbbítanak, mint például okostelefonok, USB-kártyák vagy back-up eszközök. Ezek eltulajdonításából illetve elvesztéséből származó jogsértések 18,5 millió személyazonosság-lopáshoz vezettek.

A Symantec legújabb kutatása kimutatta azt is, hogy az elveszett telefonok 50 százaléka nem kerül meg, miközben és 96 százalékuk esetében előfordul adatsértés is, beleértve a visszaadott eszközöket is.

A mobil sebezhetőségek száma 93 százalékkal nőtt 2011-ben, és emelkedett a Android operációs rendszereket célzó támadások aránya is. A mobil eszközök esetében tehát még mindig nő a sérülékenységek száma a tanulmány szerint, a kiberbűnözők pedig már nem csak a meglévő programokat használják újra, de mobil-specifikus kártevőket is létrehoznak: 2011 volt az első év, amikor a mobil fenyegetések kézzelfogható veszéllyé váltak a vállalkozások és a fogyasztók számára. A támadások során adatokat gyűjtenek, tartalmat küldenek szét és követik a felhasználó tevékenységét.
Megosztás: Facebook Twitter E-mail

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

123 következő >> végére >>> 21 hozzászólás
Moderálásra küldöm 21. gthomek 2012.05.18. 10:39

Deadman:
Linuxra nem azért nem írnak vírust mert 1% a desktop elterjedtsége, azért nem mert nagyon nehéz olyan vírust írni ami kárt tud okozni úgy hogy nincs "rendszergazda" jogosultsága a gépen.
Win környezeteben otthon a felhasználók 99% "rendszergazda" jogokkal használja a gépét. A Win is sokkal biztonságosabb lenne ha "korlátozott" fiókkal használnák.
Az UAC részben orvosolja a problémát de sokan automatikusan az "OK" illetve "IGEN" gombra kattintanak anélkül hogy elolvasnák a szövegdoboz tartalmát.
Linuxnál a "user" csak a /home/username könyvtárban korlátlan úr, a rendszer többi részéhez csak a root jelszó ismeretében férhet hozzá.

Moderálásra küldöm 20. gthomek 2012.05.18. 10:34

Deadman:
http://forums.opensuse.org/english/get-technical-help-here/multimedia/430534-surround-sound-dolby-home-theatre-function.html
http://www.alsa-project.org/main/index.php/Main_Page

Moderálásra küldöm 19. csonakos 2012.05.17. 20:12

El se tudtam képzelni, hogy valaha Linuxot fogok használni! Ragaszkodtam a Windoshoz de nagyon. Jöttek is a virusok, hogy az avast alig bírta őket kordába tartani. Amióta a fiam fölrakta az Ubuntut, öregségemre szépen megtanultam használni. Virus meg nincs azóta a gépen.:)

Moderálásra küldöm 18. Malaci50 2012.05.17. 17:56

Minden bekapcsoláskor figyelmeztet a vírusirtó, hogy nyomkövető spamot talált. Minden alkalommal blokkoltatom, de már nagyon unom, hogy kivétel nélkül a Win 7-ben van, az automatikus frissítéseket követően pedig újabbak jelentkeznek.

Moderálásra küldöm 17. tótottó 2012.05.17. 15:52

12. X_Y 2012.05.17. 14:49

Oké a gépet látod és tudod hol van. Ha megmondod ez alapján, hogy az fertőzött akkor fizetek:-)))))

Moderálásra küldöm 16. Mandriva 2012.05.17. 15:52

Nem vagyok Linux-guru, és elismerem a hangtechnika nem erőssége egyik verziónak sem.
http://ubuntu.hu/node/10131 itt volt téma.
Mac-re már létezik több vírus, pláne az iPod jó felület... A Linuxok sokfélesége hátrány az elterjedésben, (nem olyan "szabványos", mint a win. XP, amit 14 év után is támogatnak), viszont a sokaság és a tudatosabb felhasználók miatt nehezebb rá vírust kreálni, Amúgy sem települne root jog nélkül, viszont ezt a jogot próbálják megszerezni, Az így feltört gép védtelenné válik.

Moderálásra küldöm 15. Deadman 2012.05.17. 15:27

Linux guruk....
Egy kérdés....Adott egy alaplapi hangkártya ami figyelem !!!! SPDIF kimeneten Digitális kábellal csatlakozik egy DIGITÁLIS Házimozi erősítőhőz....
Adott egy DTX hanggal ellátott EREDETI Blue Ray film.....Nos hogyan lehet rábírni a hiper szuper linux disztribúciót arra hogy LE IS JÁTSSZA a DTX hangot...
az alaplap a következö GIGABYTE GA-A55M-S2HP a hang Realtek ALC889

OpenSuSE, Ubuntu, Fedora, disztribuciót próbáltam és ezeken NEM megy mert a meghajtóprogram NEM TUDJA...Feltettem aVLC-t de mível a linuxos driver alapból csak 2.0 dolby hangot tud így maradt a kérdés....

Az meg igaz hogy a világon max 1% használ linuxot így minek is írjanak RÁ vírust de nem kell aggódni van linuxra is és Mac OS re ...ami késik nem múlik..

Inkább a felhasználói szokásokat kéne megváltoztatni az embereknek, hogy ne kattingassanak mindenre ....

egyébként meg netezzen mindenki sandboxban azt nem kell ide linux ....

Moderálásra küldöm 14. nanemaaa 2012.05.17. 15:03

ghtomek
Én értem. Ezek szerint te nem értetted. Illetve nem olvastad el a linket.
Akkor elmagyarázom. Az AVIRA legújabb frissítése letiltotta a rendszerprogram (Windows) rendszerfájljainak működését. Ergo nem lehetett futtatni a windows-t. Rendszer nélkül nincs működő gép...tehát internetre csatlakozás se. Így meg elég nehéz feltörni kívülről.

Hacker/cracker kérdéskörben igazad van. Kösz a pontosítást.

Moderálásra küldöm 13. Mandriva 2012.05.17. 15:03

OpenSuSE, Ubuntu, Fedora, Debian, Gentoo, Mandriva ( utóbbi sajnos becsődölt, de Mageia néven feltámadt) és még sok-sok Linux disztribució, és azoknak különböző változatai léteznek. Sajnos az újabb verziók némelyikét túlcicomázták (pl. Ubuntu Unity, Compiz stb), de akár P3 gépre is lehet szerényebb igényű Linuxot találni.
Vírus nem hat rájuk, legfeljebb arra kell vigyázni, hogy a továbbküldött vírusos fájl ne fertőzze meg a fogadó wines gépet. Live módban telepítés nélkül is ki lehet próbálni az aktuális Linuxokat. Duálboottal Windows mellé is telepíthetőek, így a kedvenc játékokról sem kell lemondani, viszont Internetre lehetőleg a Linuxszal csatlakozzunk. Laptopra, netbookra érdemes kisebb hardverigényű disztribuciót választani akkuidő és processzor + vga túlmelegedés elkerülésére.

Moderálásra küldöm 12. X_Y 2012.05.17. 14:49

9.tótottó 2012.05.17. 12:34

Egyszerű: az IP cím alapján pár száz méteres pontossággal meg lehet határozni egy gép helyét. Szerinted a google alapú navi honnan tudja meg még a GPS előtt hogy mi a pozíciód...


21 hozzászólás123 következő >> végére >>>
Töltés, kérem várjon!
ˆaz oldal tetejéreˆ

hirdetés

HIRDETÉS

Cikkajánló

bezár
asdasd
Kérem várjon, jelentkezését rögzítjük...