Délmagyar logó

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 8°C | 18°C Még több cikk.

Szegeden is járt Andy Warhol?

Szeged - Újabb szenzációra készül a REÖK: a pop-art koronázatlan királyának, Andy Warholnak a munkáit február 7-étől összművészeti kiállításon mutatják be. Egy filmből arra következtetnek: a fiatal Warhol 1956-ban Szegeden is járhatott.
A 20. századi képzőművészet egyik legmarkánsabb kultuszfigurájának, Andy Warholnak legismertebb művei is megtekinthetők majd február 7-étől május 8-áig a REÖK-ben. A tárlat kurátora, Nátyi Róbert művészettörténész elmondta: Magyarországon legutóbb 1991-ben Budapesten, a Műcsarnokban volt reprezentatív Warhol-kiállítás. Ezért – és a mára ikonizálódott főművek felvonultatása miatt is – jelentős érdeklődésre számítanak a több mint negyven munkát bemutató szegedi tárlaton.

Az 1987-ben elhunyt, homoszexualitását nyíltan vállaló művész ma is provokatívnak számító életművét sajátos összművészeti tárlaton láthatjuk: a Bécsből érkező eredeti alkotásokhoz kapcsolódik a szegedi Factory Creative Studio „produkciója" is. A tegnapi sajtótájékoztatót az alkotóközösség József Attila sugárúti székhelyén tartották, ahol a nevezetes Campbell's leveskonzerveket idéző ajándékkal fogadták a médiát. Fábián Zsolt, a kiállítás kampányát megtervező stúdió vezetője elmondta: bár elnevezésük nem tudatosan utal Warhol híres New York-i műtermére, annyiban rokoníthatók vele, hogy nem szűkítik le kommunikációs lehetőségeiket, minden médián meg tudnak jelenni. Olyan kampányt szeretnének, ami „kilóg a mai médiazajból".

Warhol-konzerv is hirdeti a szegedi kiállítást. Fotó: Miskolczi Róbert
Warhol-konzerv is hirdeti a szegedi kiállítást.
Fotó: Miskolczi Róbert

Herczeg Tamás, a REÖK igazgatója bemutatott egy fekete-fehér amatőr filmet is, amelyben valószínűleg Andy Warhol is felbukkan. A fiatal és még ismeretlen művész 1956-ban világkörüli úton járt, elképzelhető, hogy Szegedre is eljutott – legalábbis a jellegzetes szegedi épületeket, a Reök-palotát, a Szent István téri víztornyot is felvillantó film ezt tanúsítaná. Hiteleségét még vizsgálják – és további Warhol-relikviákat várnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szombattól már büntethetnek, ha nem igazoljuk a kötelezőt

Szeged - A szabályozás szerint az autós felelőssége, hogy a kötelező biztosítás meglétét a hatóságok… Tovább olvasom