Gyűjtse össze az érdekes cikekket a címek mellett lévő később elolvasom ikonokkal!

Szeged - delmagyar.hu

2015. 08. 30. vasárnap - Rózsa

Még több

Itt vagyok: Nyitólap > Szeged hírei > Szegeden is kampányolnak

Szegeden is kampányolnak

Szeged - Szemetet szednek, előadást tartanak, plakátot ragasztanak a Greenpeace szegedi szervezetének aktivistái. Céljuk, hogy minél több ember figyelmét felhívják a környezetvédelemre.

Bobkó Anna - Délmagyarország napilap - 2011.04.29. 04:22
Megosztás: Facebook Twitter E-mail
Húszzsáknyi szemetet gyűjtöttek össze múlt hét pénteken a Greenpeace szegedi szervezetének önkéntesei a Sándorfalvi úti töltésnél. Nem ez volt az első figyelemfelhívó akciójuk: korábban „szüreteltek" a rakparton, szelektív hulladékgyűjtésre buzdító plakátokat ragasztottak ki társasházakban, a környezetvédelemről beszéltek a SZIN-en, illetve a klímaváltozásról és a megújuló energiákról tartottak előadást szegedi középiskolákban.

– 2009 márciusában alakult a szegedi Greenpeace szervezet, jelenleg 5–10 aktív tagot számlálunk. Van köztünk egyetemista, eladó, tanár és kismama is – tudtuk meg Varró Katától, a szervezet szegedi aktivista koordinátorától. Az önkéntesek heti rendszerességgel, keddenként 18 órától találkoznak a TIK-ben. A gyűléseken megbeszélik az aktuális kérdéseket, problémákat. Hamarosan 100 facsemetét szeretnének elültetni valamelyik szegedi erdőben, hogy felhívják az emberek figyelmét a problémára: az utóbbi időben rengeteg fát vágtak ki az építkezések miatt a Tisza-parti városban.

A Sándorfalvi úti töltésnél egy héttel ezelőtt szemetet szedtek a Greenpeace aktivistái: Daróczy Dávid (balról), Horváth Ármin és Nemcsek Mónika. Fotó: Schmidt Andrea
A Sándorfalvi úti töltésnél egy héttel ezelőtt szemetet szedtek a Greenpeace aktivistái: Daróczy Dávid (balról), Horváth Ármin és Nemcsek Mónika. Fotó: Schmidt Andrea

Nagyobb kampányokba is bekapcsolódnak: aláírást gyűjtöttek a vegyi anyagok ellen, amelyekkel használati tárgyainkat „mérgezik a gyártók", és szót emeltek a génmódosítás ellen is.

– Átlagemberek vagyunk, akik szeretnék kicsit jobbá tenni a világot. Irányt mutatunk a fiataloknak azzal, hogy jelzünk bizonyos problémákat és lehetséges megoldásokat – vallja Kata, akitől megtudtuk: az aktivisták tréningeken is részt vehetnek. Legutóbb például a vörösiszap-katasztrófa kapcsán oktatták őket arra, hogyan viselkedjenek egy demonstráción.

Erőszakmentes harc Földünkért

Az amerikai kormány kísérleti nukleáris robbantásait akarta megakadályozni néhány önkéntes és újságíró, amikor 1971-ben elhajózott az észak-alaszkai Amchitkába. A robbantásokat még abban az évben leállították. Ekkor jött létre a Greenpeace, amely mára a világ 45 országában működik, s lép fel a Föld értékeinek védelmében. Radikális, de mindig teljes mértékben erőszakmentes, a legjobb tudományos kutatóintézetekkel működik együtt. Szakértőik rendszeresen dolgoznak együtt az ENSZ és a nemzeti kormányok különböző tudományos testületeivel. Harcolnak többek között a klímaváltozás és a géntechnológia ellen, valamint az esőerdők és tengeri élőlények megmentéséért.

Újabb akció

Ma 8 órától 17 óráig újra szemetet szednek a Greenpeace aktivistái a körtöltés sándorfalvi kereszteződési pontjától a 47-es útig terjedő szakaszán. A szükséges felszerelést (kesztyűket, zsákokat) a csoport biztosítja. A résztvevőknek hosszú nadrág és hosszú ujjú felső, valamint zárt cipő ajánlott. Az akcióra a greenpeaceszeged@gmail.com, valamint a squall-line@freemail.hu e-mail címen jelentkezhetnek. Gyülekező reggel 8 órakor a szegedi Media Markt előtt.
Megosztás: Facebook Twitter E-mail

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!


Moderálásra küldöm 9. babfozelek 2011.05.08. 21:15

2. tom_peris 2011.04.29. 08:15

A Kárászon pénzt gyűjtők nem tagjai a szervezetnek! Ők egyszerű diákmunkások, akiket egyébként nagyon gyorsan kirúgnak, ha nem teljesítik a számukra előírt kvótát!

5. borcsokzsolt 2011.04.29. 14:14

Más f...val a csalánt, igaz? Sajnálom, hogy nem értette meg a lényeget, valamiféle "sohasemmisenemjó"-keserűséget érzek ki a szavaiból, amit őszintén sajnálok. Attól egyáltalán nem kell tartani, hogy itt bárki elveszi a közfoglalkoztatottak kenyerét - egyrészt megteszi azt az állam (lásd hírek), másrészt ezek az emberek kényszerből, nem túl lelkesen végzik a feladatukat, harmadrészt pedig bőven jut itt munka "rátosnak", aktivistának egyaránt - körül kell nézni, mennyi mocsok és szemét van mindenfelé...

Én egyébként nem vagyok tagja a Greepeace-nek, nem is akarok az lenni, sok dolguk van, amivel nem tudok azonosulni, de ettől függetlenül köszönöm a lelkesedésüket, örülök, hogy vannak, tevékenykednek, sok sikert kívánok a munkájukhoz! A… Tovább olvasom »

Moderálásra küldöm 8. smalltown 2011.04.29. 21:11

tenyleg rohej, hogy akarmi is a hir, csak a negativ, rosszindulatu beszolasok jonnek ra...

Az aktivistaknak min. koszonet jar.

Moderálásra küldöm 7. vári 2011.04.29. 20:11

borcsokzsolt

"Bezzeg azért senki nem fogott seprűt."

Hajrá! Járj elöl jó példával.

Moderálásra küldöm 6. abcdef 2011.04.29. 16:19

Több szelektív szemétgyűjtő kellene a városban. És persze megszervezni a rendet és felügyeletet körülöttük. Ez egy folyamatos feladat lehetne számukra. Persze ez nem olyan látványos, mint közterületen nyüzsögni.

Moderálásra küldöm 5. borcsokzsolt 2011.04.29. 14:14

Ez vicc!
Jó lenne ha télen takarítanák a járdákat szegeden.
Bezzeg azért senki nem fogott seprűt.
Amúgy meg minek a sok socmunkás ha ezek itt nyomják ingyen is?
Nem kellene elvenni a kenyerüket a rátosoknak.

Moderálásra küldöm 4. Nátrix73 2011.04.29. 12:42

2. tom_peris 2011.04.29. 08:15

"Ja meg pénzt tarhálnak a kárászon..."

Na és? Legföljebb nem adsz nekik.

Moderálásra küldöm 3. Sajttolvaj 2011.04.29. 11:51

mszpsek segitettek nekik ?
merthogy nekik kellene takaritani
ök nyertek-elvégre...

Moderálásra küldöm 2. tom_peris 2011.04.29. 08:15

Ja meg pénzt tarhálnak a kárászon...

Moderálásra küldöm 1. Nórikám 2011.04.29. 07:08

Ugye majd a plakátokat el is távolítják? A munkájukhoz egyébként gratula.Töltés, kérem várjon!
ˆaz oldal tetejéreˆ

hirdetés

HIRDETÉS

Cikkajánló

bezár
asdasd
Kérem várjon, jelentkezését rögzítjük...