Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Szegeden is kampányolnak

Szeged - Szemetet szednek, előadást tartanak, plakátot ragasztanak a Greenpeace szegedi szervezetének aktivistái. Céljuk, hogy minél több ember figyelmét felhívják a környezetvédelemre.
Húszzsáknyi szemetet gyűjtöttek össze múlt hét pénteken a Greenpeace szegedi szervezetének önkéntesei a Sándorfalvi úti töltésnél. Nem ez volt az első figyelemfelhívó akciójuk: korábban „szüreteltek" a rakparton, szelektív hulladékgyűjtésre buzdító plakátokat ragasztottak ki társasházakban, a környezetvédelemről beszéltek a SZIN-en, illetve a klímaváltozásról és a megújuló energiákról tartottak előadást szegedi középiskolákban.

– 2009 márciusában alakult a szegedi Greenpeace szervezet, jelenleg 5–10 aktív tagot számlálunk. Van köztünk egyetemista, eladó, tanár és kismama is – tudtuk meg Varró Katától, a szervezet szegedi aktivista koordinátorától. Az önkéntesek heti rendszerességgel, keddenként 18 órától találkoznak a TIK-ben. A gyűléseken megbeszélik az aktuális kérdéseket, problémákat. Hamarosan 100 facsemetét szeretnének elültetni valamelyik szegedi erdőben, hogy felhívják az emberek figyelmét a problémára: az utóbbi időben rengeteg fát vágtak ki az építkezések miatt a Tisza-parti városban.

A Sándorfalvi úti töltésnél egy héttel ezelőtt szemetet szedtek a Greenpeace aktivistái: Daróczy Dávid (balról), Horváth Ármin és Nemcsek Mónika. Fotó: Schmidt Andrea
A Sándorfalvi úti töltésnél egy héttel ezelőtt szemetet szedtek a Greenpeace aktivistái: Daróczy Dávid (balról), Horváth Ármin és Nemcsek Mónika. Fotó: Schmidt Andrea

Nagyobb kampányokba is bekapcsolódnak: aláírást gyűjtöttek a vegyi anyagok ellen, amelyekkel használati tárgyainkat „mérgezik a gyártók", és szót emeltek a génmódosítás ellen is.

– Átlagemberek vagyunk, akik szeretnék kicsit jobbá tenni a világot. Irányt mutatunk a fiataloknak azzal, hogy jelzünk bizonyos problémákat és lehetséges megoldásokat – vallja Kata, akitől megtudtuk: az aktivisták tréningeken is részt vehetnek. Legutóbb például a vörösiszap-katasztrófa kapcsán oktatták őket arra, hogyan viselkedjenek egy demonstráción.

Erőszakmentes harc Földünkért

Az amerikai kormány kísérleti nukleáris robbantásait akarta megakadályozni néhány önkéntes és újságíró, amikor 1971-ben elhajózott az észak-alaszkai Amchitkába. A robbantásokat még abban az évben leállították. Ekkor jött létre a Greenpeace, amely mára a világ 45 országában működik, s lép fel a Föld értékeinek védelmében. Radikális, de mindig teljes mértékben erőszakmentes, a legjobb tudományos kutatóintézetekkel működik együtt. Szakértőik rendszeresen dolgoznak együtt az ENSZ és a nemzeti kormányok különböző tudományos testületeivel. Harcolnak többek között a klímaváltozás és a géntechnológia ellen, valamint az esőerdők és tengeri élőlények megmentéséért.

Újabb akció

Ma 8 órától 17 óráig újra szemetet szednek a Greenpeace aktivistái a körtöltés sándorfalvi kereszteződési pontjától a 47-es útig terjedő szakaszán. A szükséges felszerelést (kesztyűket, zsákokat) a csoport biztosítja. A résztvevőknek hosszú nadrág és hosszú ujjú felső, valamint zárt cipő ajánlott. Az akcióra a greenpeaceszeged@gmail.com, valamint a squall-line@freemail.hu e-mail címen jelentkezhetnek. Gyülekező reggel 8 órakor a szegedi Media Markt előtt.

Olvasóink írták

 • 9. babfozelek 2011. május 08. 21:15
  „2. tom_peris 2011.04.29. 08:15

  A Kárászon pénzt gyűjtők nem tagjai a szervezetnek! Ők egyszerű diákmunkások, akiket egyébként nagyon gyorsan kirúgnak, ha nem teljesítik a számukra előírt kvótát!

  5. borcsokzsolt 2011.04.29. 14:14

  Más f...val a csalánt, igaz? Sajnálom, hogy nem értette meg a lényeget, valamiféle "sohasemmisenemjó"-keserűséget érzek ki a szavaiból, amit őszintén sajnálok. Attól egyáltalán nem kell tartani, hogy itt bárki elveszi a közfoglalkoztatottak kenyerét - egyrészt megteszi azt az állam (lásd hírek), másrészt ezek az emberek kényszerből, nem túl lelkesen végzik a feladatukat, harmadrészt pedig bőven jut itt munka "rátosnak", aktivistának egyaránt - körül kell nézni, mennyi mocsok és szemét van mindenfelé...

  Én egyébként nem vagyok tagja a Greepeace-nek, nem is akarok az lenni, sok dolguk van, amivel nem tudok azonosulni, de ettől függetlenül köszönöm a lelkesedésüket, örülök, hogy vannak, tevékenykednek, sok sikert kívánok a munkájukhoz! A magam részéről igyekszem minél "zöldebben" élni, szelektíven gyűjtöm a szemetet stb. stb., ráadásul télen bizony lapátot is ragadok, hogy elsöpörjem a havat. Kérdés és kényszer nélkül. ;-)”
 • 8. smalltown 2011. április 29. 21:11
  „tenyleg rohej, hogy akarmi is a hir, csak a negativ, rosszindulatu beszolasok jonnek ra...

  Az aktivistaknak min. koszonet jar.”
 • 7. vári 2011. április 29. 20:11
  „borcsokzsolt

  "Bezzeg azért senki nem fogott seprűt."

  Hajrá! Járj elöl jó példával.”
 • 6. abcdef 2011. április 29. 16:19
  „Több szelektív szemétgyűjtő kellene a városban. És persze megszervezni a rendet és felügyeletet körülöttük. Ez egy folyamatos feladat lehetne számukra. Persze ez nem olyan látványos, mint közterületen nyüzsögni.”
 • 5. borcsokzsolt 2011. április 29. 14:14
  „Ez vicc!
  Jó lenne ha télen takarítanák a járdákat szegeden.
  Bezzeg azért senki nem fogott seprűt.
  Amúgy meg minek a sok socmunkás ha ezek itt nyomják ingyen is?
  Nem kellene elvenni a kenyerüket a rátosoknak.”
 • 4. Nátrix73 2011. április 29. 12:42
  „2. tom_peris 2011.04.29. 08:15

  "Ja meg pénzt tarhálnak a kárászon..."

  Na és? Legföljebb nem adsz nekik.”
 • 3. Sajttolvaj 2011. április 29. 11:51
  „mszpsek segitettek nekik ?
  merthogy nekik kellene takaritani
  ök nyertek-elvégre...”
 • 2. tom_peris 2011. április 29. 08:15
  „Ja meg pénzt tarhálnak a kárászon...”
 • 1. Nórikám 2011. április 29. 07:08
  „Ugye majd a plakátokat el is távolítják? A munkájukhoz egyébként gratula.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Legkorábban augusztusban jön a pénz

Csongrád megye - Május 31-étől számítva akár 5 hónapot is várniuk kell a magánnyugdíjpénztárból… Tovább olvasom