Délmagyar logó

2018. 08. 19. vasárnap - Huba 21°C | 32°C Még több cikk.

Szegeden is kiengedtek az elfagyott vezetékek és vízórák

Szegeden is kiengedtek az elfagyott vezetékek és vízórákA Szegedi Vízmű szakemberei, így Varga Gábor is, naponta találkoznak a fagy miatt tönkrement vízórákkal. Fotó: Frank Yvette
Szeged - A többmegyés Alföldvíznél extra fogyasztást mértek a hétvégén az elfagyott és kiengedő vízórák, illetve vezetékek kapcsán - a Szegedi Vízműnél is nőtt a felhasználás.
– Naponta átlagosan 30-35 ezer köbméter ivóvizet termelünk, és az adatok folyamatos növekedést mutatnak január 12. óta – tudtuk meg Balaton Krisztinától, a Szegedi Vízmű kommunikációs vezetőjétől.

Ez természetesen nem normális, és a pluszok éppen úgy származhatnak a lakott családi háznál elfagyott kerti csap vezetékének töréséből, mint a kiskertekből. – Nálunk 10-11 százalékos a nem rendszeresen használt ingatlanok aránya, beleértve természetesen a hobbikerteket is – mondta a szóvivő, hozzátéve, várnak még bejelentéseket a külterületről. Eddig összesen 158 elfagyott vízmérőt cseréltek, és 42 esetben a vezetékhálózat kiolvasztásban segítettek.

A sérüléstől függően extrém mennyiségű is lehet a veszteség, de ilyennel eddig még nem találkoztak a Szegedi Vízmű területén. Akadt olyan helyszín, ahol látható volt a vízelfolyás, például az aknában vagy az udvaron, de ennyi idő alatt nem volt egy helyen óriási mennyiség.

Fontos, hogy felhasználó tulajdonában lévő vízmérők fagy elleni védelme a fogyasztó feladata, a fagyásból eredő sérülés miatti csere, valamint a többletvízelfolyás költsége őt terheli.

Megtudtuk, ha a vízóra fagy szét, az már nem képes mérni, ilyen esetben a sérülést megelőző egy év átlagfogyasztását veszik figyelembe a számlázásnál. – Abban az esetben, amikor a belső vezetékhálózat fagyott el, de a vízóra sértetlen, értelemszerűen a tényleges mérés alapján kell fizetni – mondta Balaton Krisztina, hozzátéve, ha későn vesszük észre a bajt, nagyon magas lehet a számla.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jutalomjáték az ősbemutatókon

Jutalomjátékot láthatott a zsombói közönség szombaton, ahol a Szegedi Nemzeti Színház egykori… Tovább olvasom