Délmagyar logó

2017. 01. 21. szombat - Ágnes -11°C | 0°C Még több cikk.

Szegeden is megállt a bringás békenagykövet

Szeged - 4 ezer kilométert teker Magyarországról Párizsba Zelei József kerékpáros békenagykövet, aki szerda este Szegedre ért.
Az első világháború centenáriuma alkalmából nagyszabású biciklitúrára indult Zelei József békenagykövet. Szerdán Budapesten is köszöntötték a túrázót, aki estére már Szegedre ért, és a dóm falán lévő emléktáblánál helyezett el virágot művész barátai kíséretében.

- Kedden már elindult a túra Egerből és Maklárról, ahol a dédnagypapámnak van a nyughelye, aki sajnos nem tért vissza az első világháborúból. Ma Budapesten volt a premier, a Ludovika parkban, ahol 2010-ben egy békefát ültettem. Az az óriási megtiszteltetés ért, hogy eddig a sajtó nevezett kerékpáros békenagykövetnek, most viszont a Külügyminisztérium ismert el. Talán én sokszor többet tudok tenni, mint a politikusok. Amit hordozok, az az üzenet a szívemben van - fogalmazott Zelei József, miután begördült a Dóm térre.

4 ezer kilométert tekert Magyarországról Párizsba Zelei József. Fotó: Vida-Szűcs Imre
4 ezer kilométert tekert Magyarországról Párizsba Zelei József. Fotó: Vida-Szűcs Imre

- Létrejön egy monumentális alkotás, ami a művészek összefogását jelképezi. Amerre a kerékpáros nagykövetünk jár, azokba az országokba előre vittük a hírét, és felkértünk művészeket, hogy tegyék le a kézjegyüket, egy felkiáltást az együttműködő Európáért és a békéért - mondta el Hegedűs Tünde festő- és szobrászművész. - Európa szerte 40-50 darab művész alkotása fog összegyűlni, Párizsban egy hatalmas műalkotássá állítják össze, ami azt fogja jelképezni, hogy képesek vagyunk összefogni, hangunkat adni a békéért és az együttműködő Európáért - fűzte hozzá.

A bringás a tervek szerint július 13-án ér Párizsba, útja során érinti többek közt Szarajevót, Triesztet, az Isonzó folyó völgyét és Zürichet. Nagyon boldog, hogy a sportot a békegondolattal és egy kulturális együttműködéssel sikerült ötvözni.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megmenekülhet az IH a felszámolástól

Megmenekülhet az IH a felszámolástól, a vagyongazdálkodási bizottságának 47 milliós forintos kölcsön részletfizetésére tett javaslatot. Tovább olvasom