Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Szegeden is rabosítják a rokkantkártyával visszaélőket

Szeged - Felsőkategóriás kocsikkal furikázik és jó testi kondíciónak örvend a szegedi belvárosban parkoló mozgáskorlátozottak jelentős része – tapasztaltuk körutunkon. A valódi mozgássérültek bosszankodnak parkolóhelyeik, kártyáik jogtalan használói miatt, és örülnek a szigorúbb rendőri fellépésnek.
A nyári szünetnek és a szabadságolások szezonjának köszönhetően az útlezárások ellenére is gyorsan találni parkolóhelyet a szegedi belvárosban – tapasztaltuk körutunkon. Bár a hely elég, sokan ingyen próbálják megúszni a parkolást, mozgássérült-igazolvánnyal.

A Széchényi téri rokkantparkolóban szállt ki ezüstszínű Hyundai-terepjárójából az a bézs színű pólót viselő férfi, aki az úton átvágva a közeli bankfiókba szaladt. A szélvédő mögött „természetesen" egy mozgáskorlátozott-igazolványt láthattunk. Érdekelt volna, hogy ő a rokkant vagy valamelyik láthatatlan rokona ül a kocsiban, illetve mozgássérültként milyen nehéz felhúznia magát egy terepjáró ülésébe. Fél órát vártunk rá – közben két rendőr- és egy városőrautó haladt el a parkoló mellett –, aztán föladtuk, ahogy egy parkolóhelyre várakozó valódi mozgáskorlátozott is tette volna.

Kónya Imre nagyon örül annak, hogy a hatóságok fellépnek végre Fotó: Frank Yvette
Kónya Imre nagyon örül annak, hogy a hatóságok fellépnek végre a "pofátlanság ellen" 
Fotó: Frank Yvette

– Nagyon örülök, hogy végre tesznek valamit a hatóságok a pofátlanság ellen! – helyeselte a rádióban hallott rendőri szigort az onnan pár méterre parkoló Kónya Imre. A férfi, aki húsz éve autóbalesetben vált százszázalékos rokkanttá, azt mondta, a belvárosban rokkantkártyával parkolók nagy része „álrokkant". De az egyik szegedi hipermarket előtt is gyakran egészségesek foglalják el az áruházhoz közel eső helyeket – tette hozzá. Csak egyszer kérte számon őket. Azzal küldték el: a saját dolgával foglalkozzon. Szólt az áruház biztonsági őreinek is, ők azt mondták, a probléma rendezése nem rájuk tartozik.

A belvárosi utcákban „bebizonyosodott": a mozgáskorlátozottak jelentős része igen jól keres, de legalábbis drága autókkal furikázik. A Takaréktár utcában egy KIA terepjáró mellett egy új Mercedest, a Horváth Mihályban egy Nissan terepjárót és egy BMW-t, a Vár utcában egy új Saabot, a Deák Ferenc és a Somogyi utcában egy-egy BMW-t, a Victor Hugóban egy A4-es Audit láttunk – a szélvédők mögött rokkantkártyával.

Több mint hatezer

Mogássérült-igazolványból 2004 óta csak Szegeden 6300 darabot adtak ki – tudtuk meg Maczelka Gabriellától, a szegedi okmányiroda osztályvezetőjétől. Az okmányhoz jelenleg mindössze egy háziorvosi javaslat szükséges, ennek alapján állítja ki az okmányiroda. Hazánkban összesen 302 ezer ilyen okirat van forgalomban. 
A nagyáruház mögötti mozgássérült-parkoló ugyan üres volt, a túloldalon viszont, a „normál parkolóban" több kocsi is állt a kék okmánnyal. Érthető: ott volt árnyék. Az egyik új Volvóba hamarosan könnyed léptekkel szállt be a rokkantkártyát használó sofőr. A bankárkinézetű bajszos ötvenestől azt kérdeztük, miért kapta az okmányt és mennyire korlátozott a mozgásában. – Mozgásszervi problémám van – mondta rezzenéstelen arccal, bevágta az ajtót, és gyorsan odébbállt.

– Kénytelen vagyok másik parkolót keresni – válaszolta lakonikusan Szilasi Erzsébet Klára, amikor az egyik rókusi hipermarket előtt arról kérdeztük, mit tesz, ha látja, hogy egy terepjáró elfoglalja a nekik fenntartott helyet. A gerincsérve miatt leszázalékolt nő hozzátette: sajnálja azt, akinek ilyenkor nem tiltakozik a lelkiismerete – majd elbicegett az áruház felé.

Pénzbüntetés és közmunka

Nemcsak Miskolcon, Szegeden is rabosítás mellett indítanak büntetőeljárást közokirat-hamisítás miatt az ellen, akit a rendőrök tetten érnek, hogy jogtalanul használja parkoláshoz a mozgássérült-igazolványt. Azaz ha nem a sofőr neve szerepel az okmányon, illetve nincs vele a kocsiban az, akinek a nevére szól, előállítják, feljelentik és kihallgatják. Szenti Szabolcs, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta: a rabosítás részeként fotót készítenek és ujjlenyomatot vesznek a bűncselekmény elkövetőitől, majd gyorsított eljárásban, többnyire 15 nap alatt ítéletet hoz a bíróság. Bár a közokirat-hamisítás 3 évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető, leggyakrabban pénzbüntetést szabnak ki az elkövetőkre – volt viszont már olyan is, akit közmunkára ítéltek. Jelenleg is 5-6 ügy van folyamatban Szegeden – tette hozzá a szóvivő.

Olvasóink írták

76 hozzászólás
 • 76. Balogh Gábor 2008. augusztus 04. 18:31
  „Neeem 5-6 ügynek kéne "folyamatban lenni"!!! Két nullával tévedésben tetszik lenni!!! Tessék csak a késődélutáni csúcsidőben divattáskába bújtatott kamerával sétálgatni a Széchenyi téren - rokkantgyögdíjas hova megy ott? A postára, a fűtéscsekkekkel... dew nem tud megállni, csak a szomszéd határban a sok TIPRÓ (terepjáró) MERDZSÓ és BÖMCI miatt, amiken ott virít a sokszor vadiúj kék "félcédula"... Hogy járjanak ők is annyit (hiába) az orvos orvosovics orvosovhoz, és legyenek rászorulva arra, hogy fizessenek ők is annyit a patikában, mint mi!!!”
 • 75. Írástudatlan. 2008. augusztus 01. 09:13
  „Phaeton!!!! Te vóltál idáig a legértelmesebb hozzászolló!Mert te egészséges ember létedre átéled a mi sórsunkat.De az is igaz hogy közöttünk is akad jó néhány kakukk tojás!De sajnos mi nem tehetünk rólla!De látod hogy nagyon sokan általánosítanak.Sőt néhányan meg is aláznak bennőnket!Hát ez legyen nekik a legnagyobb örömük az életükben.Nagyon sok ilyen emberre lenne szükség mint amilyen te is vagy és akkor egészen más elbírálás alá kerűlnének a ténylegesen rászorulók.Köszönöm a védelmedet a rászorulók nevében is!Üdvözlettel:Írástudatlan.”
 • 74. Phaeton 2008. július 31. 18:58
  „Nekem nem éppen olcsó autóm van, és mégis idegesít a sok kis buzi kigyúrt majom a Mercijével, BMW-vel stb aki odaáll a rokkant helyre.Ezt nem véletlen találták ki.
  És nem az irígység beszél belőlem, mert mondom elég drága autóval járok.Gondolkodjunk már emberek!!Ha te lennél rokkant neked is szar lenne, ha a nyomorod mellett még a téged megillető dolgokat sem "élvezhetnéd", mert buzikám megáll a Széchenyin azt megy be a kaszinóba...
  Te is lehetsz még rokkant.SOHA NEM ÁLLOK ROKKANT PARKOLÓBA!!!”
 • 73. web 2008. július 30. 22:42
  „geysa--A mozgáskorlátozott személy vagy az őt szállító jármű vezetője járművével olyan helyen is várakozhat,ahol a várakozást jelző tábla tiltja.A kiegészitő tábla feltünteti azt az időszakot és távolságot is,melyen a tilalom fenáll.Ilyen helyen az áruszállitó jármű a folyamatos fel és lerakodáshoz szükséges ideig maradhat,-akár öt percnél hosszabb ideig is-akkor tartózkodhat,ha a vezető a járműnél marad -és áruszállitó jármű érkezésekor annak a rakodóhelyrevaló beállását haladéktalanul lehetővé teszi....
  143/1995.(XI.30.)nem rögzithető(kerékbilincs) vagy nem elszállitható az érvényes igazolvánnyal ellátott mozgássérült járműve,ha az igazolványt a jármű szélvédője alatt jól látható módon helyezték el.”
 • 72. FFFF 2008. július 30. 22:06
  „Szunyi ,te szeintem nagyon jól beszélsz , igen ,mert ha célzott a támogatás azzal" nem lehet" visszaélni.Ne legyen ingyen, de kapja meg a mozgáskorlátozott a támogatástés ahogy mondod a parkolási helyett.”
 • 71. web 2008. július 30. 20:46
  „Hozzászólásom a következő,még mielőtt bárki vitatná milyen drága autóval közlekedik bárki is.Amig aktiv dolgozó vagyok lehetőségem van arra,hogy bármilyen értékű autót vásároljak.Ha balesetem után megrokkantam, kérem ne vitassa senki anyagi helyzetemet ugyanis rajtam kivül egyetlen kritikus sem tankolja meg az én autómat.Egyébiránt mielőtt pálcát törnénk bárki felett is szives figyelmébe ajánlom többeknek--218/2003.(XII.11.)Korm.rendeletet.Ezt nem a kártya használói alkották de visszaélnek vele a jogtalan használói,mert felfedték azt,hogy nem ellenőrzik őket kellőképpen.A 11.(1) ajánlom többek figyelmébe úgyhogy átgondoltabban kell azt a kártyát használni.Egyébként kb.csak 40 országban használják.”
 • 70. maci52 2008. július 30. 19:52
  „At APEH-os főember is a faterja nevében parkol,bocs.....”
 • 69. SZÁLLITÓ 2008. július 30. 18:52
  „T.geysa.ERRŐL BESZÉLTEM AMIT IRTÁL.ÉN AZ ORSZÁG 15 MEGYÉJÉ-
  BE SZÁLLITOK,ÉS NUKU TOLERANCIA A BOLTOSOK RÉSZÉRŐL,LEGYEN AZ VALÓDI ROKKANT, VAGY EGYÉBB TREHÁNY EMBER AKI LUSTA 10-20 MÉTERT GYALOGOLNI AZ AUTOJÁTÓL.
  HA BOLTOS NEM SEGIT,NEM KAPJA MEG AZ ÁRUT NYITÁSRA,HA A BOLT ELŐTT BÁMELY GK.ÁLL,ÉS NEM TUDOK RAKODNI ELL ÁLOM AZ ILLETŐ ÚTJÁT AKÁR 1 ÓRÁN KERESZTŰL IS,MIVEL RAKODOK.HA Ő RUGALMAS VOLT MINT HIGGAN,ÉN IS AZ VAGYOK.EMBERSÉG KÉRDÉSE MINDEN!!!!”
 • 68. geysa 2008. július 30. 18:28
  „GAgyi!

  Jogosan használt rokkant kártyás autómat már több esetben elvitte a lopósautó, mert nem tudtam megállni a kijelölt helyen, hanem csak kiegészító táblás helyen (rakodási terület) A geci boltosok azonnal rámhívták a lopóst és 13 ezer forintomba volt esetenként. A Qrva anyját a boltosnak, amikor ezt csinálja, mert élvezi. De azóta megtaláltam a retorziót is, ez meg a boltosnak került pénzébe, de nem 13 ezerbe. H a harc, hát legyen harc. Egyéb csatornából tudom, elegük van már a kibaszás sorozatból, de talán észhez térnek egy időután, meghát én is elunom a dolgot.”
 • 67. SZÁLLITÓ 2008. július 30. 18:26
  „IGAZAD VAN:LAPÁT666.ÉN HÁLA ISTENNEK NEM VAGYOK ROKI, DE AZ ISTEN MINDENKIVEL SZABAD.JO ERŐBEN LEVŐ GERINCSÉRVES
  95KG-OS ÁRUSZÁLLITO VAGYOK,DE NIIIIIINCS ILYEN KÁRTYÁM, MERT AZ ÉN MAMÁM NE SZIDJA SENKI,2:IGEN:MISKOLCON IS VAN 1 GAGYI ROKKANT AHOVA ÁRUT VISZEK,TRANSZPORTER SZÉLVÉDŐ MŐGÉ ROKI KÁRTYA, RAKJA A KRUMPLIS ZSÁKOT,UTÁNA A KLITÓ SŐRŐZŐBE 1 NAGY DRINK. A GAGYI ROKKANT AMUGY KB.140KG,
  160CM. AMUGY ÉN MINDEN OLYAN EMBERT AKI VISSZA ÉL A ROKI KÁRYÁVAL,V.A PARKOLÓVAL 100 000FT-RA VÁGNÁM MEG,+RABOSITANI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 66. lapát666 2008. július 30. 17:47
  „A szlovák parkolással kapcsolatban pedig annyit, hogy ott is pont ilyen problémák vannak a mozgáskorlátozott kártyákkal, csak a média ezt nem hangoztatja. De hallottam, hogy van olyan EU-s ország ahol a mozgáskorlátozott kártya az csak az erre kijelőlt helyen érvényes. De azt is furcsálom, hogy reklám autókon is látni néha-néha ilyen kártyát. Vagy pl.: mióta mozgáskorlátozott egy áruszállítással és rakodással foglalkozó ember.
  Hisz az ilyen emberek azokat járatják le akik ténylegesen jogosúltak a kártya használatára.”
 • 65. SZÁLLITÓ 2008. július 30. 17:40
  „T.EMBEREK.ÉN MINT ÁRU FUVAROZÓ NAPONTA TALIZOM /TAHÓ/,EMBEREKKEL AKIK ROKI KÁRTYA SZÉLVÉDŐ MŐGÉ
  ÉS HÚZZ A P...BA.MIKOR SZÓLOK NEKI ÁRÚT HOZTAM,NE ÁLJON AZ ŰZLET ELÉ:SZA..K RÁ,OKÉ,DE TE IS ESZEL EBBŐL A SZ..BOL!MIKOR
  KÉRDEZEM /HŐLGYEM,URAM/, KIS KORÁBAN MI VOLT A PICI SZÁJÁBAN?????????? A MAMA EMLŐJE V.A PAPA CSALÁDFÁJA? MERT ENNYIRE TAHO NEM LEHET MIKOR SZÉPEN KÉREK,MERT NAPONTA
  HOZÓM AZ ÉLEMISZERT HOGY ÉHEN NE HALJ. TISZTELETT A KEVÉS KIVÉTELNEK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 64. notebook 2008. július 30. 17:28
  „Az én társasházamban, ahol lakom már egy hete nem áll ki autójával a kedves szomszédom, akinek rokkantsági igazolvány lóg az autója ablakában. Gondolom, megszimatolta a híreket. Minden nap már korán reggel kiált a ház elé, akadályozva ezzel a kétirányú forgalmat, ráadásul várakozni tilos van érvényben azon a részen is, de őt ez nem zavarta, besötétedéskor hozta be az autóját. Mindegy, hogy nem ment vele, de ott állt.
  Már régen kellett volna szigorítani a szabályokon és csak azoknak adni rokkantsági igazolványt, akik valóban rászorulnak. Üdvözlöm a kezdeményezést!!!”
 • 63. lapát666 2008. július 30. 17:20
  „Nagyon helyesnek tartom, sőt még szigorítanák is rajta. 40000 Ft pénzbírság mellett még 3 évre is bevonnám a kártyát. Mikor egy tinédzser a mamája kártyáját használja, SZÉGYEN....
  Kell a szigor kell!!! Sőőt civíl rendőrőkkel kellene az ilyen visszaélőket megfogni... Hísz akkor nem tudja eldugni a rendőrők látán a kártyát.”
 • 62. bespin 2008. július 30. 16:59
  „Kedves Írástutatlan!
  Mint, ahogy a mondandómat elkezdtem, nem akarok/akartam általánosítani!
  Gondolom, te a csavarjaiddal a gerincedben nem ugrálsz létrára, nem vállalsz schwarz melót.
  Van olyan ismerősöm , akinek az egyik szeme kb. 5%-os hatékonysággal működik és mindig rossz ajtón kopogtat , ha a rokkantsági foka megállapítását kéri. Maradjunk annyiban, kb. 5 méterre dolgoztam régen az OOSZI-tól és láttam csodát és sok mást....
  Neveket és tarifákat is tudnék mondani, de ez nem ide való téma..........
  A rokiknak kb. a fele nem lenne jogosult semmiféle ellátásra.”
 • 61. garlstumme 2008. július 30. 16:30
  „megoldás? 2008.07.30 12:21
  Sok szempontból egyetértek. Pl. a Kiskörúton belüli részen drasztikusan korlátoznám a személyautóval való behajtási lehetőségeket, az utcákon való parkolást pedig megszüntetném. Persze ehhez jó helyen (nem belül!!) lévő parkolóházak kellenének.”
 • 60. szgd-i 2008. július 30. 15:31
  „Tudja ZUMA igaza van, haladhatunk akár ezen gondolatmentén is, DE akkorne hadjuk félbe!!!!

  "Kezd kicsit elég lenni abból, hogy ennek a kisebbségnek "mindent lehet", büntetlenül és pofátlanul. És nem savanyú a szőlő, mielőtt még valaki megjegyezné."

  Tökéletesen igaza van ha így haladunk akkor odáig jutunk, hogy a korrupt városvezetés és mára nyílvánvalóvá vált bűnőzők gyülekezetéből álló kormánynak is le kellene vonni a következtetést és távoznia valamelyik BV intézetbe...
  Lehet kicsit ironikus voltam, de sajnos ez a magyar mai valóság...
  A nép altatása mindenféle csip csup ügyekkel, addig sem veszi észre a nagy lenyúlásokat, nem tünik fel miként lopják ki a polgárok zsebéből a pénzt, és milyen népírtás történik az egészségügyben...”
 • 59. redastra 2008. július 30. 15:29
  „Téged melyik zavar jobban?A BMV-s vagy szuzuki swiftes csaló?a húsz millás jobban szemetszúr,de ez miért demagóg?”
 • 58. GRATULA! 2008. július 30. 13:46
  „Gratulálok a cikkírónak! sikerült egy elég demagóg cikket összehoznia. "Természetesen" csak luxusautós, terepjárós álrokkantakkal találkozott útja során, akik éppen akkor nem, csak "akár el is foglalhatták volna" a rokkantparkolókat. (Ezek valójában a fizető parkolóhelyeken álltak, ami ugye a Szeparknak bevételkiesés.)
  Ha éppen üresek voltak a rokkantparkolók, az persze a tűző napnak volt köszönhető. Naná.
  Egy gyönyörű kérdés: egy hölgyet"...az egyik rókusi hipermarket előtt arról kérdeztük, mit tesz, ha látja, hogy egy terepjáró elfoglalja a nekik fenntartott helyet?" Gyönyörű, nem? Csak terepjárós újgazdag majmok csinálnak ilyet.
  A témafelvetés egyébként jogos, csak a sztereotípiáktól nem tudott a szerző elszakadni, a cikkben végig a demagógia húrjait pengeti.”
 • 57. zuma 2008. július 30. 13:12
  „Sok okostojás nem veszi észre, hogy az fejekben van a probléma. Az a baj, hogy mindig van pár százalék nagyokos, aki leszarja a többséget. Igenis büntessék meg azokat, akik csalnak, vagy szabálytalankodnak.
  Erről szólna a FAIR PLAY...
  Jól felül kellene vizsgálni a rokkantkérdest is, mert nagyon-nagyon sok álrokkant van, akiknek semmi baja. Bár igen. az AGYUK rokkant!
  Sajnos van nekem is exkollégám, aki az anyja kártyáját használja munkába járáshoz a belváros szívében. Na ő is szégyelheti magát!
  Kezd kicsit elég lenni abból, hogy ennek a kisebbségnek "mindent lehet", büntetlenül és pofátlanul. És nem savanyú a szőlő, mielőtt még valaki megjegyezné.”
76 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy nap Szeged főjegyzőjével

Szeged - Mózes Ervin, Szeged címzetes főjegyzője nem szeret szerepelni, nekünk mégis megengedte, hogy végigkísérjük egy napját. Tovább olvasom