Délmagyar logó

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 14°C | 24°C Még több cikk.

Szegeden is sztrájkolnak a pedagógusok

Szeged - Országos sztrájkot hirdetett a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ). Szegedi tagjuk elmondta, az időpont és módszer csak pénteken derül ki.
Határozatlan idejű országos sztrájkot hirdet a PDSZ, mert az oktatási rendszer átalakításával kapcsolatban nem sikerült megállapodnia a kormánnyal, jelentette be a szövetség elnöke, Mendrey László szombaton.

– Természetesen Szeged is csatlakozik, de nem csak a PDSZ tagjait hívjuk a sztrájkra, hanem más tanárokat is –jelentette ki Guba János, a PDSZ szegedi szervezetének elnöke, aki az országos választmánynak is tagja. Elmondta Szegeden 4-5 iskolában dolgoznak PDSZ-tagok, de nem csak ők csatlakoznak majd. Azt azonban, hogy mikor, hányan és hogyan sztrájkolnak, még nem tudta megmondani. – A pénteki országos ülésünkön derül majd ki minden– mondta a Szegedi Ipari, Szolgáltató Szakképző és Általános Iskola József Attila Tagintézményének tanára. Annyi mindenesetre biztos, a március 15-ei ünnepségek utáni időszakban tartják a határozatlan idejű sztrájkot.

Mendrey Lászlóék azért tüntetnek, mert kudarccal zárult az öt tárgyalási fordulóból álló, pénteken befejeződött tárgyalássorozat, minden kompromisszumos javaslatukat elutasította az Emberi Erőforrások Minisztériumának képviselője. Az elnök elmondta, annak ellenére, hogy számos esetben volt kompromisszumos javaslatuk, teljes elutasítással fogadta felvetéseiket a minisztérium képviselője, és szerinte pusztán „színjáték" volt az egyeztetetés, mert a kormányzat nem szakmapolitikai megfontolásból, hanem „határozott ideológiai megközelítésből" alakítja át az oktatás rendszerét. A szakszervezeti vezető kifejtette, azt akarták elérni, hogy azok az iskolák, ahol nem vált be az államosítás, kerüljenek ki a rendszerből, továbbá az igazgatók munkáltatói jogkörei ne csorbuljanak, a pedagógus életpályamodell bevezetésével ne növeljék a tanárok munkaterheit, emellett a költségvetésben jelöljék meg és különítsék el ennek forrását, valamint 20 százalékkal emeljék a közalkalmazotti bértáblát. Visszautasította, hogy a PDSZ-nek bármilyen pártelkötelezettsége lenne.

Olvasóink írták

48 hozzászólás
 • 48. katica174 2013. február 19. 20:54
  „Kedves zozo52!
  Nem jó pár éve kaptunk fizetésemelést, pontosan 2002. óta nem emeltek egy forintot sem. Azóta a bérünk nem hogy nem emelkedett, hanem csökkent! Soha nem kaptam, semmi béren kívüli juttatást, pedig 1996. óta dolgozom, mint 2 diplomás pedagógus, egy kőkemény iskolában. Minden magyar embert mi tanítottunk meg írni, olvasni, számolni, így lett mindenkinek szakmája, munkája, ezáltal normális élete, egzisztenciája (jelzem Téged is). Úgy gondolom, hogy 21 év tanulás után talán megérdemlem, hogy normális fizetést kapjak, és ezzel nem azt mondom, hogy más nem érdemli meg. A szabadságról meg csak annyit, hogy 46 nap az évi szabadságunk, de ezzel mi nem rendelkezünk szabadon, tehát, ha orvoshoz kell menned, vagy hivatali időben el akarsz vmit intézni, pl. hagyatéki tárgyalást, akkor fizetetlen szabadságra mehetsz, mert nem engednek el(hiába van idézésed). Nyugodtan cserélhet velem bárki egy napra, ha nem félti a testi épségét, és jól bírja ha az anyját fennhangon szidják, miközben azt az órát tartja amire előző nap 1 órát készült. Ja, és muszáj készülni, mert interaktív tábla nem volt 96-ban, amikor az első diplomámat szereztem.”
 • 47. Varga111 2013. február 19. 11:22
  „33. Meska

  Nem szándékoztam nagyon megsérteni téged. Bocsánat. Csak nagyon unom a tanárok állandó nyavajgását és azt, hogy minden gyerekből bölcsészt akarnak nevelni.
  A sztrájkkal kapcsolatos véleményemet meg a 46. Casablanca nagyon szépen megfogalmazta.
  "Ennyi erővel majd minden munkavállaló sztrájkolhatna, mert: sok a meló, kevés a fizetés és egyre nehezebb a megélhetése, csökken a reálérték, veszélyes a munkaköre, alacsony a társadalmi megbecsültsége stb..."”
 • 46. Casablanca 2013. február 19. 10:07
  „Ennyi erővel majd minden munkavállaló sztrájkolhatna, mert: sok a meló, kevés a fizetés és egyre nehezebb a megélhetése, csökken a reálérték, veszélyes a munkaköre, alacsony a társadalmi megbecsültsége stb...”
 • 45. surjana 2013. február 18. 23:10
  „Olvasom a hozzászólásokat, és le vagyok döbbenve! Nem értem, ha már ennyi "okos", "mindenhez értő" ember van ebben a mi kis országunkban, vajon hogyan jutottunk el idáig, hogy kígyót-békát kiabálunk egymásra? Egyet kell megtanulni: ÖSSZEFOGNI és EGYMÁSÉRT cselekedni. Ez fog előre vinni bennünket, nem az acsarkodás! Ez a nagy betegsége a magyar népnek. Nem tud összefogni...régen ilyen is volt...”
 • 44. SP 2013. február 18. 20:57
  „Hidegben kellene
  sztrájkolni. Az felérne 1 szénszünettel. Valami értelme is lenne a megtakarítással.”
 • 43. tatár 2013. február 18. 18:04
  „42. DobóI 2013.02.18. 16:32
  Másold már ide azt a jogszabályt.

  Minden oktatással kapcsolatos információ jutalomjáték a trolloknak.”
 • 42. DobóI 2013. február 18. 16:32
  „Érdekes, akkor amikor korábbi szoc-liberális kormányzat szabad tanárverést engedélyezett, akkor nem sztrájkoltak..”
 • 41. grafika88 2013. február 18. 14:40
  „juhi .
  Mikor te szabira méssz ...ugye nem kapsz érte fizut ??
  Más:
  Ma is 2 szülő megvert 1 tanárt !
  VAJON kapnak...e veszéllyességi pótlékot ????
  Hol a tisztelet ?? a megbecsülés ??? mint annó. A plábános után a legfőbb elöljáró a tanító, tanár volt !Mindenki tisztelte városban..falun. HOL VAN ez már ???
  Miért nincs becsülete a szakmának?? hiszen a jövő nemzedéke függ tőlük! Mire beletőltik a kis fejekbe a tudást ..mindenki idegroncs lesz ..20 --30 évi munka után.
  Gondoltatok már bele pl. hogy otthon a szülő nem bír avval az 1--2--3 gyerekével!Míg a tanárnak ott van : 25..30 neveletlen gyerek ?!!!
  Ha mint szülőt kiidegelnek ..pedig csak este találkozik a szülő velük...míg a tanár reggel 8--tól du. 4 ig velük van !!!”
 • 40. dean23 2013. február 18. 12:42
  „Jó sokáig vártak vele!”
 • 39. thisiswhatklfisabout 2013. február 18. 12:01
  „34:

  Sztrájk=... több, munkaviszonyban álló munkavállaló által közösen végrehajtott munkabeszüntetés.

  Ha a tanárok a tavaszi és a nyári szünetben nem dolgoznak, akkor nem is sztrájkolhatnak, nem? Amúgy meg, ha ilyen jó nekünk, gyere, várunk téged is. Elég sok hülye van már közöttünk ahhoz, hogy ne tűnjön fel még egyel több.”
 • 38. NP1 2013. február 18. 11:11
  „34. Juhi 2013.02.18. 10:00

  "Remélem a sztrájk a tavaszi , vagy a nyári szünetben lesz!!!!! Amikor a tanárok nem dolgoznak, csak a fizetésüket veszik fel!!!!" - persze ellentétben veled aki a szabadsága alatt a fizetését visszautalja az államkasszának. Ennél primitívebb, korlátoltabb hozzászólást már régen olvastam.”
 • 37. nelek 2013. február 18. 10:54
  „Csak akkor lenne hatása a sztrájknak, ha gyerekfelügyeletet sem vállalnának.

  Az ilyen sztrájk olyan, mint mintha a vasutasok úgy sztrájkolnának, hogy utasokat visznek, de nem kérik el a jegyet.”
 • 36. klj-54 2013. február 18. 10:48
  „@ .suhym.:
  Én is szép napot kivánok!
  Nem vitaképpen csak szerény megjegyzésként:
  Borsikék vagy bárki is akik "azelmútnyócévben" sztrájkoltak ma mernek -e?
  Nem ez egyszerű pedagógusokra gondoltam, - ebben hibát vétettem, hogy nem írtam - hanem a szagszervezeti vezetőikre.
  Van pedagógus a családban (egyik lányom is az!) és neki esze ágában nincs beszüntetni a melót.
  Márpedig nyomásgyakorlás nélkül eredményt elérni nem tudnak.”
 • 35. spiler 2013. február 18. 10:44
  „HAJRÁ MAGYARORSZÁG száguldunk a gödör aljába
  a hiány kimagasló,de a gazdaság szárnyal
  jól élünk mert többen dolgoznak de mégtöbben nem
  mny. pénzt lenyülták az adóság mégsem csökkent
  mi vagyunk az EU 2-3. legjobban teljesítő országa,mégis mi élünk legszarabbul
  van itt munka,mégis kb 500 ezren külf dolgoznak,akik nem is nagyon jönnek haza csak látogatóba........stb......... VEZÍREINK SZÁRNYALNAK,GAZDAGODNAK.....DE CSAK LESZ MÁR SZÁMONKÉRÉS MAGASABB SZINTEKEN IS......NA AKKOR KÖVÉR KÉSZÍTHETI......”
 • 34. Juhi 2013. február 18. 10:00
  „Remélem a sztrájk a tavaszi , vagy a nyári szünetben lesz!!!!! Amikor a tanárok nem dolgoznak, csak a fizetésüket veszik fel!!!!”
 • 33. meska 2013. február 18. 09:54
  „Varga111: akkor milyen alapon minősítgeted az itthoni tanári munkát, ha a te gyerekeid egy másik országban járnak?
  A másik: én nem a fizetésemelésről beszéltem, hanem a jogos, megítélt fizetésemből nem megkapott 12 ezer forintról. Remélem, érted a különbséget. A harmadik pedig az, hogy semmiféle felszólítást , kioktatást nem tudok tőled elfogadni: nekem két mérvadó , munkámat megítélő csoportom van: elsősorban a gyerekek, másodsorban a munkatársaim, harmadsorban a szülők. Főleg a gyerekekre hallgatok, figyelek, mert velük vagyok mindennapos kapcsolatban.”
 • 32. nelek 2013. február 18. 09:46
  „25. Varga111 2013.02.18. 08:16

  Te valamiért osztrák iskolába járatod a gyerekeidet. Lehet, hogy azért, mert ott több pénzt áldoz a társadalom az oktatásra, beleértve a tanárok fizetését is?

  De akkor miért akarod, hogy a magyarországi oktatás tovább süppedjen? Mert téged nem érint?

  Ki kéne rúgni mindenkit, aztán közmunkásokkal feltölteni a helyeket. Ők biztos örülnének, hogy a jó melegben lehetnek a pénzükért és még dolgozniuk sem kell. Körülbelül ezen a szinten áll az állami felfogás a kérdésről és ha megnézzük hányan választják a tanári pályát, pár év, és valóság lesz.”
 • 31. papika56 2013. február 18. 09:44
  „24. roxper.
  Amit írsz igaz. az a bér : bruttó amit írsz.
  Van a családban pedagógus. 2 egyetemi diploma..kítünővel ..10 éves gyakorlat. a 2011. hez képpest a 2012, bére 240 000. ft volt kevesebb ! Eltörölték a szuperbruttót, így nettó bére : 86 000.- lett ! a 10 év alatt : 1 x volt fizetés emelés ..kötelező .
  Egy szakmunkás is többet keres ..pedig a 8 osztály után max. 3 évet tanul szakmunkásképzőben.
  A Erzsébet utalvány ..tavajig: 5000.- , jan. 1. : O ft !!!
  Nőtt a kötelező órák száma ! túlóra : O ft, versenyre felkészítés : hétvégén, O ft ért.
  Na meg a tovább képzés ..saját pénzen, munkaidőn kívül !”
 • 30. maci53 2013. február 18. 09:43
  „"Nagyjából hasonló nagyságú jövedelme van Botka Lászlónak, Szeged szocialista polgármesterének, aki városvezetőként 670 ezer forintot keres, és ehhez jön a parlamenti képviselői fizetése, ami több mint egymillió forint.""Népszava
  Az ilyen jövedelmek mellett soha nem kap senki normális megélhetést.”
 • 29. roxper 2013. február 18. 09:30
  „27.
  Ismerem és azt is tudom, hogy nincs meg a hozzárendelt forrás sem.

  Ez nagyon fájt tőled, aki mindig nagyon okos és mindig tudja a frankót: "kifelyezés"! :PPP”
48 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két hónap az online pénztárgépekre

Az üzletekben május 1-jéig kell átállni az adóhatósággal online kapcsolatra képes pénztárgépekre. Az… Tovább olvasom