Délmagyar logó

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 17°C Még több cikk.

Szegeden is tüntettek az internet szabadságáért

Szeged - Nagyjából 150-en vettek részt az "Automatizált Cenzúra Tökéletes Alkalmazása" ratifikálása ellen szervezett demonstráción Szegeden.
A hideg ellenére is körülbelül 130-150 ember vett részt szombat este Szegeden azon a demonstráción, amelyet az ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement, Hamisítás Elleni Kereskedelmi Megállapodás – vagy ahogy a szervezők a betűszót feloldották: Automatizált Cenzúra Tökéletes Alkalmazása) ratifikálása ellen szerveztek. Az ország és Európa több városában zajlott hasonló rendezvény. Budapesten az MTI tájékoztatása szerint körülbelül ezren voltak.

Szegeden a Móra múzeum előtt gyülekeztek a tiltakozók, többen az Anonymus csoport által használt Guy Fawkes-maszkot viselték. A szervezők a rendezvény Facebook oldalán és a helyszínen is kérték, hogy politikai szándékkal senki ne csatlakozzon hozzájuk.


- Túl homályos és általános az egyezmény megfogalmazása, ez könnyen vezethet megfigyeléshez és cenzúrához – válaszolta az egyik szervező, Sisák Tamás, arra a kérdésre, hogy miért féltik az internet szabadságát a Magyarország által is aláírt, de az Európai Unió által még nem ratifikált egyezménytől. Kiemelte: Magyarországon sokon nem is tudnak erről, egy ismerőse például egész nap a számítógép előtt ül, mégsem hallott a megállapodásról.

A szervezők úgy gondolják, az egyezmény a világ szórakoztatóipari cégeinek érdekeit szolgálja, és szerzői jogok védelmére hivatkozva túlzottan korlátozná az információ szabadságát a világhálón.

- Hogy tetszene egy olyan világ, ahol téged azért büntetnek, hogy másnak még több legyen? - kérdezte a múzeum lépcsőjén az esemény maszkos szónoka.

A résztvevők a Dóm tér felé indulva kisebb kört tettek a városban, és a szegediek tájékoztatása érdekében szórólapot osztogattak.

Olvasóink írták

23 hozzászólás
12
 • 23. borcsokzsolt 2012. február 14. 11:47
  „Nagykaland, ha az interneten korlátozzák az adatforgalmat! Ha nem a netről töltenek az, emberek, vagy kalózok akkor majd mennek kölcsönzőbe. Azokat is lehet simán másolni. Csak így kicsit drágább lesz a kalóz példány. Az előadok meg mehetnek sírni, ahová akarnak! Annyit megjegyeznék, hogy az asztalostól sem szednek jogdíjat a székért vagy asztalért. Pedig nem az Ő szellemi termékük. Érdekes! Főleg ha azt nézem szinte minden örökzöld vagy éppen átdolgozás! Lásd példa Tetovált lány, Köpök a sírodra...
  Igaz ezek nem hazai termékek de itthon is ez van.”
 • 22. Zka 2012. február 13. 09:10
  „21: én meg egyetértek :)”
 • 21. igazságkereső 2012. február 12. 20:14
  „#21. Apátfalvi! Minden valószínűség szerint meningeális arterio sclerosisban szenvedsz, így nincs mit kommentálni szellemiségeden, hozzászólásod kulturáltságán! Szegény Magyarország nem tehet arról, hogy nagyra szabták a jó Isten állatkertjét,melynek alacsony a kerítése!”
 • 20. Apátfalvi** 2012. február 12. 18:07
  „16-os, a szokásos proli nyöszörgés.

  Az általad felsoroltakon sokan próbálnak segíteni, szavakkal és tettekkel. Gondolom a proli nyivákoláson kívül nem csinálsz mást ezen emberek segítéséért, mivel valószínűleg nem te mész ki a mínusz 15 fokba mondjuk megnézni, hogy vannak a hajléktalanok.

  Egyébiránt pedig az efféle hozzáállás abszolút selejtes, degenerált és destruktív, ha meg nem sértődsz. Ennyi erővel minden megmozdulással kapcsolatban el lehetne mondani, hogy "de bezzeg miért nem ezzel meg azzal foglalkoznak...". Ennek nincs semmi értelme. Ha neked pedig megfelel az, hogy ha letöltesz egy zeneszámot mondjuk a gyermeked születésnapi zsúrjára (csak egy példa a sok közül), akkor másnap már vegzáljanak a rendőri szervek a "bűncselekményed" miatt, az a te nyomorod. Az meg, hogy esetlegesen megfigyelhetnek, gondolom ugyancsak nem érdekel, de bezzeg a szerencsétlen sorsú, nyomorult, kiszolgáltatott, bla, bla, bla emberkék meg az egész életedet kitöltik.

  Ja, még egy dolog, bár ezt a magadfajták egyszerűen képtelenek megérteni, olyan ez, mintha egy bantunak akarnám elmagyarázni a robbanómotor működését. Na szóval: az általad, illetve a magadfajták által felsorolt csoportoknak, akiket annyira propagáltok, és védtek, és az összes elképzelhető cikk témájával valahogy kapcsolatba hozzátok őket, szóval nekik egy igen nagy hányaduk saját hibájából került oda, ahol van. Huh, nehéz lesz felfogni, és megérteni, de ez így van!

  És rohadtul nem szeretnék több cikknél ilyen pofátlan offolásokat látni, jó hogy már nem egy kisállatokkal foglalkozó, állatkertes cikkhez nem okád oda valamelyikőtök egy "jaj szegény elesettek, szerencsétlen sorsúak, bla, bla, bla." szöveget...”
 • 19. bánki 2012. február 12. 17:47
  „Bródy, Koncz Zsuzsa és tsi. a ,,átkosban" megalkotott ,,termékeinek" ( azóta nulla ) jogdíjaiból élnek. De kérdem én, a cipőgyári melós és a kőműves mikor kap jogdíjat ?

  Szóval vannak egyenlőek és még egyenlőbbek !

  Nagy szívás a ,,net" a politikusok és a művészek szempontjából. Nem véletlen a reakció !”
 • 18. Kisg 2012. február 12. 17:46
  „Bubuk, Ázsiában ez szokás. Legálisan letöltenek filmeket, pénzért, aztán családi, baráti körben megnézik. Ez üzlet lenne, pl. egy hónapos előfizetés, x forintért. Mondjuk, nem 20 ezer... 2000/hó esetleg. Akinek kell, letölti, amennyit tud, amit szeret. Tényleg irreális a műsoros adathordozók ára, nem is tudom, mit képzel az, aki azt hiszi, hogy egy átlagembernek telik 5-10 ezer forintos DVD-re. Vagy a szegény ne szórakozzon? Nézze az unásig ismert tévéműsorokat, vagy a másik "slágert", a néphülyítő valóságshowkat, egyebeket? Szerintem a letöltés legalizálását a filmszínház lobbi indította el, mert egyre kevesebben járnak moziba, az emberek inkább otthon kapcsolódnak ki. Iskola, munka után marad egy-két óra szabad, ezt nem utazgatással, készülődéssel, sorban állással akarják eltölteni. Pláne nem vagyonokért. De ezt el kellene fogadni. Amúgy meg bármely kormány teljesen feleslegesen csinál ilyen színjátékot, nyílt titok, hogy világviszonylatban bizonyos központi rendszerek állandóan "pásztáznak" kulcsszavakra neten és telefonban... Szóval ha ellenőrizni akarnak, megtehetik anélkül is, hogy rámásznának a fájlmegosztókra. Inkább használná ki az állam a széles körű igényt, lenne belőle bevétel rendesen, persze, csak ha kifizethető összeget kérnének.”
 • 17. orszagzaszlo936 2012. február 12. 17:18
  „16, 3 pontos kosár !”
 • 16. Queenmargareth 2012. február 12. 16:55
  „tüntettek a hajléktalanok érdekében.........”
 • 15. igazságkereső 2012. február 12. 16:08
  „Milyen érdekes: eddig még senki nem tüntetett a hajléktalanokért, a bankok indexálási trükkjei következményeként lakásukat, házaikat vesztettekért, a munkanélküliekért, szóval ideje lenne a "sikolyszimfóniát" befejezni!”
 • 14. Prmcsk 2012. február 12. 15:02
  „Mellesleg Presser Gábor nyilatkozta anno egy éve kb,hogy az artisjustól még egy fillért sem látott amióta létezik,miközben az ő szerzeményei után is harácsolnak be pénzt.”
 • 13. racionalitás? 2012. február 12. 14:23
  „6. bubuk 2012.02.12. 07:56
  Lelopni ezt-azt és hamiskodni akarnak a netről szabadon, ennyi az egész...

  értelmes áron kéne árulni-egy 3d-s film ma 10 ezer ft...könyörgöm...irreális ár!például.”
 • 12. CsengeleMSN 2012. február 12. 10:41
  „Nem vesznek majd az emberek adathordozókat, eszközöket, elég lesz egy lassú, olcsó internet,tömegesen fogják az internetet kiköttetni félelemből,nem fognak számítógépet használni, munkahelyek tömegén, minden adat számítógépesítve van, ott majd egy üres lassú internettel hülyéskedhetnek, nem mernek majd mobiltelefonon beszélni az emberek. Ez nem a kalózkodásról szól, ez figyelemelterelés a nagyobb gondokról,a civil emberek megfigyeléséről szól, ez inkább a cél, nem a kalózkodás visszaszorítása. A vége ennek=tüntetések zavargások,visszafejlődés, innováció,szólás szabadság,személyiségi jogok,magánélet,magántulajdon,gazdasági stb fejlődés halála,még nagyobb gazdasági válság,ami tudjuk hogy hova fog vezetni.”
 • 11. CsengeleMSN 2012. február 12. 10:36
  „A kalózkodást nem lehet megállítani! Annyit érnek el vele, hogy tarkón lövik az Internetet. Az emberek nem fognak megbízni benne. Régen is volt kalózkodás, mikor még azt se tudtuk mi az az Internet. Emlékezzünk a 80-as 90-es évekre, a kétkazettás másolómagnókra a felcímkézett videokazettákra. Mindig voltak emberek hatalmas listákkal. Senkinek sincs pénze, 8000 forintot adni egy Blu-ray lemezért 5000 forintot meg egy zenei albumért. Ezzel csak a kalózok bevételi lehetőségeit fogják meghatványozni. Mert az emberek az Internet helyett kénytelenek lesznek más forrásból beszerezni a CD-ket DVD-ket. Attól nem kell tartani, hogy ezután a tékák és a lemezboltok előtt kígyózó sorok fognak állni, ezt felfoghatnák az ACTA kitalálói is a gyenge kis agyukkal. Inkább az árakat kéne nagyon komolyan átgondolniuk.”
 • 10. fakandrea 2012. február 12. 10:18
  „Igen, először az artisjus-szal meg a MAHASZ-szal kellene kezdeni. Jelenleg gyakorlatilag bárkit megbírságolhatnak és már a merevlemezekre is plusz adót vetnek ki, mert feltételezik rólad, hogy illegális tartalmakat fogsz letölteni rá. Csak azt nem értem, hogy ha vesz valaki egy üres CD-t (amin rajta van az artisjus matrica, tehát befizet az artisjusnak, akármire is használja), kimásol rá zenét, lejátssza egy zenés rendezvények, akkor mégis miért büntetik meg? Akkor minek rá a plusz pénz a cd-re? Csak Magyarországon vannak ezek ennyire elkapatva. Ha már nagyban akarnak a gyerekek játszani (ACTA) jó lenne először kicsiben is (artisjus, mahasz) tisztogatni.”
 • 9. Prmcsk 2012. február 12. 09:58
  „bubuk

  Megszűnne az összes freeware program és op. rendszer,mint a Linux és a Libre Office.Erre ugye nem is gondoltál?Az USA igen,hiszen ezért lobbizik az EU-nál.”
 • 8. bánki 2012. február 12. 09:00
  „www.artisjus.hu/
  - is megérne egy misét : Elnöke Bródy János !”
 • 7. NP1 2012. február 12. 08:11
  „fotelagy

  "Ez a fene nagy szabadság, meg demokrácia vezetett el ide, ahol most tartunk. Ennek a része az internet is." - igen a szabadságnak része a NET - amin egyébként most még szabadon leírhattad a középkort idéző véleményedet....”
 • 6. bubuk 2012. február 12. 07:56
  „Lelopni ezt-azt és hamiskodni akarnak a netről szabadon, ennyi az egész...”
 • 5. Kisg 2012. február 12. 07:00
  „James Orwell: 1984...”
 • 4. fotelagy 2012. február 12. 06:21
  „Ez a fene nagy szabadság, meg demokrácia vezetett el ide, ahol most tartunk. Ennek a része az internet is. Az egész tüntető bagázst össze kellett volna szedni, és a rendőrségen elbeszélgetni velük, lehet, hogy megváltozna a véleményük. Túl puha a hatalom. Van-e értelme a kesztyűs kéznek?”
23 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tűzoltók: nem lesz létszámleépítés

Sajtóinformációk szerint hamarosan több száz főt küldenek el országszerte a tűzoltóság állományából. A megyeiek megússzák. Tovább olvasom