Délmagyar logó

2017. 05. 29. hétfő - Magdolna 13°C | 28°C Még több cikk.

Szegeden is visszahívják a mérgező játékokat

Szeged - Szegeden is több boltban árulták az egészségre veszélyes babakollekciókat, az egyik karácsonyi slágerajándék volt.
Veszélyeztették a gyerekek egészségét azok a népszerű játékok, amelyeket a napokban hívott vissza a forgalomból egy játékgyártó. Szegeden is több boltban árulták a babakollekciókat, az egyik karácsonyi slágerajándék volt. A vevőktől minden veszélyes terméket átvesznek, és kicserélik biztonságosra.

Egészségügyi kockázatok miatt tizenhatféle babaszettet és egy kisautót hívott vissza a forgalomból a napokban az amerikai Mattel játékgyártó cég. A Kínában készült babakollekciókból nagyjából tízezer került a magyar boltok polcaira az elmúlt öt évben, kiskocsiból csak 422 darab érkezett az országba. Az óriáscég azért kényszerült erre a lépésre, mert kiderült: a Verdák kisautó-sorozatban szereplő Sarge nevű darab festékében túl magas az ólomkoncentráció, míg egyes Polly Pocket-összeállítások darabjaiban lévő apró mágneseket lenyelhetik, felszippanthatják a gyerekek.

Idegen test a gyerek szervezetében

Azonnal tudható, hogy valamilyen idegen testet szívott a légutaiba játék közben a gyerek, ha rohamszerűen kezd köhögni. Ilyenkor azonnal a gyereksebészetre kell vinni, hogy kivegyék a darabot. Ha netán a tüdőbe jut, azonnali operációra van szükség. Ha az orrába, fülébe dugja, pár nap után a gennyes, bűzös váladékozás lehet gyanús, vagy az, hogy nem hall a gyerek. Ekkor egy speciális fogóval veszik ki az idegen testet, ami nem könnyű feladat. A mágnesek emellett – ha többet is lenyelnek belőle – összetapadhatnak a belekben, gyulladást, elzáródást, perforációt okozva. A feketelistán szereplő kisautón lévő, lekapirgált majd lenyalt ólomfestéktől pedig ólommérgezést kaphat a gyerek.

– A gyártó figyelmeztető körlevele után ma reggel leszedtük a polcokról az összes érintett terméket, nagyjából 10-15 darab volt belőle – tájékoztatott tegnap Patkós Aladár, a Gulliver játékforgalmazó cég szegedi üzletvezetője. Mint elmondta, egyelőre csak telefonon érdeklődnek náluk rengetegen, de arra számít, hamarosan beindul a csereroham is. A gyártó ugyanis vállalta, hogy blokk, csomagolás, illetve teljesen egyben lévő szett hiányában is kicseréli a veszélyes játékokat: hasonló vagy magasabb értékben választhatnak érte másik Mattel-játékot a vásárlók. A cserére nincs határidő, bármeddig jöhetnek a vevők.

A betiltott játékok egykori polca előtt a vezető azt mutatta: a tizenötféle Polly Pocket-szett és a kutyás Barbie hiánya szinte észrevehetetlen – annyifélét gyártanak belőlük. Azt viszont hozzátette: az egyik érintett játék, a Polly Pocket-síparadicsom – egy tévékampánynak köszönhetően – tavaly karácsonykor az egyik slágertermékük volt, harmincat adtak el belőle Szegeden. Népszerű volt a szintén feketelistára került divatkörforgó is: ebből 15-20 darab fogyott az ünnepek előtt. A játékok egyébként nem olcsók: áruk 10-13 ezer forint körüli, már csak emiatt is sok cserére számítanak. A kereskedő úgy véli, akár a többi, eddig biztonságosnak látszó Polly Pocket-babát is levehetnék a polcokról, hiszen a termék rossz híre miatt pár hónapig senki sem vásárol majd belőle.

Bojkott és feketelista

A 18 millió veszélyesnek bizonyult Mattel-játék kapcsán már kampány kezd kibontakozni az Egyesült Államokban. Egy szenátor azt javasolja, minden Kínában gyártott játékot szigorúan vizsgáljanak meg, adott esetben bojkottálják a vásárlásukat. A hazánkban forgalmazott, kockázatos játékok feketelistáját a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség (www.fvf.hu) vagy a Mattel honlapján lehet megtekinteni.

Más szegedi játékkereskedőket is megkerestünk: mára mindegyikük leszedte a polcokról a veszélyesnek bizonyult babákat, a szóba hozott kisautóból pedig egyikük sem árult. Minden üzletvezető elmondta, a gyártó ilyenkor rendszerint kártalanítja őket, így nem marad rajtuk a veszélyes áru.

– Állandóan mondogatom a gyerekeknek, hogy nem szabad megrágni, megnyalni a játékokat, és elmagyarázom, miért nem – mondta el Molnár Istvánné, akinek lurkói egy szegedi játékbolt kirakatát nézegették. Hozzátette: a huncut tekintetű, kilencéves Attilának ez sem elég, mindig minden játékot a szájába vesz. Ezért soha nem vesznek kínai játékokat, amelyek szerintük már a boltban, de legkésőbb otthon szinte azonnal szétesnek. Ha pedig elveszik egy-egy darabjuk, már nem is lehet velük játszani. Elmondta: inkább fizetnek többet egy játékért, de az legyen biztonságos.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyűjtőszigetek, hulladékudvarok Szegeden

Szeged - Szegeden és huszonöt kilométeres körzetében huszonhét hulladékudvar és hetven gyűjtősziget… Tovább olvasom