Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Szegeden járt a tömegfestő

Szeged - Nem a csöndes természetben, hanem a városi forgatagban keresi a témát a Marcaliban élő Petlánovics József, aki a múlt héten Szegeden dolgozott.
A Mars tér sarkán, a legnagyobb gyalogosforgalom közepette festett, háromlábú állványát kerülgették az emberek, őt azonban nem zavarta a tumultus.

Szegeden járt a tömegfestő. Fotó: Bakos András (galéria)

– Ilyen helyen is vannak bensőséges hangulatú zugok, utcarészletek, pillanatok, én legalábbis látok ilyeneket – kiabálta: az autók épp elindultak a lámpánál, saját hangunkat is alig hallottuk. Józsi bácsi a hídi vásár idején érkezett, azóta járja a várost, a lányáéknál van a szállása. – Dekoratőr és kirakatrendező a szakmám, csak már nincs munkám. A festés számomra életforma. Pestet is végignéztem már így, a Nyugatitól az Oktogonig. Járom a városokat, vázlatokat készítek, otthon pedig kidolgozom mindegyiket. Nézze, itt vannak! – letérdel az aszfaltra, szétnyitja a mappát, és mindegyik szegedi vázlatát megmutatja. A járókelők közül páran megállnak, Józsi bácsi egy-két dicséretet is begyűjt. – Érdekes város ez, tudja. Egy helyen nem örültek, hogy a büfé előtti fa hűvösében pihenő embereket festettem, itt, a piacon pedig odajött a biztonsági őr, és nagyon katonásan beszélt velem. Azt hitte talán, hogy árulni akarom a képeimet. Meg is sértődtem, nem maradok itt sokáig.

Szegeden járt a tömegfestő. Fotó: Bakos András (galéria)

Petlánovics Józsefnek eddig öt egyéni és huszonegy csoportos kiállítása volt galériákban, hotelekben, művelődési házakban. Az interneten olvasható a hitvallása: „Mindig az álmaimat valósítottam meg. Az én álmaim igaziak, papírra vethetők, érinthetők, mert velem élnek, lélegzenek."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szabad a pálya a Sándorfalvi úton

Nem kell tovább kerülni, Szeged közvetlenül elérhető Csongrád irányából - igaz félpályán. Tovább olvasom