Délmagyar logó

2017. 06. 27. kedd - László 17°C | 33°C Még több cikk.

Szegeden járt a Váradi Roma Café

Szeged - A többszörös platinalemezes Váradi Roma Café kivételesen jó közönségnek tartja a szegedieket. A népszerű muzsikusok péntek este koncertet adtak az IH Rendezvényközpont nagytermében. Romák és nem romák együtt énekelték az Umbala umba refrénjét.
– Izgatottak vagyunk. Két éve hallgatjuk a Váradi Roma Café nótáit, de még soha nem láttuk őket élőben – lelkesedett a 29 éves Szép Krisztina, miközben testvérével, Gabriellával várta, hogy elkezdődjön a koncert a megújult szegedi IH Rendezvényközpontban péntek este. A vendégsereg nem türelmetlenkedett, amikor megtudta: tíz percet csúszik a mulatság. Sokan inkább kihasználták az időt, és ittak egyet a büfében, beszélgettek.
Volt, aki kisestélyit öltött, és olyan is akadt, aki farmerban ment a buliba.
Al Di Meola gitárestje után most a Váradi család cigányzenéjétől lett hangos a rendezvényközpont. A közönség diszkréten, ülve hallgatta idősebb Váradi Gyula és testvére, Váradi Róbert dallamos hangját és ifj. Váradi Róbert Márió, becenevén Olasz, illetve Berki Artúr billentyűjátékát.
Romák és nem romák együtt énekelték az Umbala umba refrénjét.
Romák és nem romák együtt énekelték az Umbala umba refrénjét Fotók: Karnok Csaba

Botos Tibor, a család jó barátja gitáron „domborított". Legújabb, áprilisban megjelent, Espresso című albumuk dalaiból játszottak a legtöbbet, de régi slágerekkel is készültek.

„Mind rólad mesél, egy összegyűrt levél" – idősebb Váradi Gyula Horváth Jenő dalával tarolt. A lassú, szívfacsaró nóta hatásosnak bizonyult: egy mellettünk ülő, idősebb asszony megkönnyezte a szólót.

„Jó ez a ritmus, mondd utánam: Umbala umba, umbala umba – hirtelen pörgősre váltottak a Váradiak. A népszerű slágert sokan nem bírták ülve hallgatni, és felpattantak székükről, táncra perdültek. Roma és nem roma családok – mintha mindig ez lenne a természetes – együtt énekelték a többszörös platinalemezes együttes dalszövegének refrénjét.

– Nem is értem, hogy lehet a cigányzenét egy helyben élvezni – mondta csodálkozva a 35 éves Almási Éva, aki barátnőjével, Csókási Annamáriával latinos táncot lejtett a koncertterem végében. Több tucat fiatal salsalépésekre „riszált", miközben nagyokat kurjongatott. A 16 éves versenytáncos, Kovács Henrik is kihasználta „lépéselőnyét": ismerősének, Rékának, rögtönzött táncleckét produkált. A legfiatalabb rajongó, Levente még csak két és fél éves, de otthonosan mozgott a buliban. Édesanyja, Papné Bánfi Renáta Ópusztaszerről érkezett férjével és anyósáékkal. Elmesélte, a jegyszedők csodálkoztak a kapuban, hogy egy ilyen apróság is koncertre jár. De nem volt mit tenni, Levi a cigányzenéért repes.
Túl hamar jött a zárószám, a publikumnak láthatóan nem volt elég az egyórás produkció. Egy nóta erejéig azonban sikerült visszatapsolniuk a bandát.

A Váradi Roma Café kivételesen jó közönségnek tartja a szegedieket Fotók: Karnok Csaba
A Váradi Roma Café kivételesen jó közönségnek tartja a szegedieket

– Tegnap is koncerteztünk, holnap Szécsényben folytatjuk. Minden pénteken zenélünk egy 18. kerületi kis kaszinóban is, de lehet, hogy most kivételesen lemondjuk. Fáradtak vagyunk – osztotta meg velünk a zenekar programját Berki Artúr, az együttes egyik billentyűse és alapító tagja. Nyáron először adtak koncertet Szegeden. Esküvőkön, céges rendezvényeken azonban gyakran fellépnek a városban. Berki kivételesnek találja a szegedi közönséget: hihetetlenül lelkes.

A rögbicsapat cigányzenére hangolódik

– Edzés helyett inkább eljöttünk bulizni. Mentálisan hangolódunk a holnapi dorozsmai meccsünkre – fejtette ki az edzésmunka lényegét Szilágyi Csaba, a szegedi Fit World RC rögbicsapatának játékosa. A fiúk edzőjükkel, Debreczeny Dénessel érkeztek a koncertre, mintegy tízen. „Jaj istenem, mit tettél, cigánynak országot nem teremtettél" – a sportolók felidézték az együttes Járok-kelek című, régebbi nótájának szövegét, melybe 2007. szeptember 9-én szerettek bele. – A rögbi-világbajnokságra mentünk Franciaországba. Az egész napos út során egyfolytában a Váradi Roma Café CD-jét hallgattuk. Akkor szerettük meg a muzsikájukat – mondta Pásti Csongor, a csapat játékosa.

Olvasóink írták

 • 3. rökkmarika 2008. szeptember 15. 11:36
  „Hakni volt a javából! Kár, hogy az első pillanattól kezdve lehetett érezni, hogy "a vidéki közönségnek lenyomunk egy egyórás konceretet, s aztán söprés tovább". Nem ezt éredemelte az igényes VRC-hez szokott hallgatóság. Biztos a MÜPÁ-ban nem álltak volna ki ilyen ráhangolatlanul és gépiesen a fiúk. Nem szabad elvállalni ilyen koncertet a szervezőknek, ahol tudják, hogy csak félszívvel van itt a fellépő csapat. Látszott, hogy semmi kedvük maradni, s az is, hogy beestek a színpadra. Olyan volt, mintha egy nagyon menő vendéglőben, ami igen jóhírű, egyszer csak egy ócska és kommersz vegyestálat szolgálnának fel. Az ún. egyvelegről, amit a fiúk adtak, sajnos sütött a rutin és a "letudjuk ezt is"-feeling. Kár érte.”
 • 2. Új Kolompár Rómeó 2008. szeptember 15. 09:27
  „Mivel az a vád ért, hogy szélsőséges vagyok, így jómagam is megújulok, valahogy úgy mint a nagy vezetőink, akik eképpen gondolkodnak:

  "Az MSZP parlamenti frakciója az utolsó pillanatig kitart a pártelnök-miniszterelnök mellett - írja a Népszabadság. A lap szocialista forrásokból úgy értesült, hogy nem készült olyan forgatókönyv, amely ne Gyurcsánnyal számolna.
  Más források azonban emlékeztetnek rá, hogy ha "fordul a kaleidoszkóp", akkor a párt is gyorsan változtathat álláspontján, ahogyan ezt korábban Medgyessy Péter menesztése, vagy a saját főpolgármester-jelöltek visszavonásánál tette."
  Én is gyorsan változtattam álláspontomon és hiszek is abban, amit mondok, írok.

  Nagyon helyes lenne, ha legközelebb arról is írna a lap, hogy a Halász Judit-koncerten is együtt énekeltek romák és nem romák, mert ez diszkrimáció, hogy csak most emelték ki ezt a tényt.”
 • 1. kaky 2008. szeptember 15. 08:37
  „Kancsal jól írsz!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tizenhárom percig ingyen kóstoltak tizenharmadikán

Szeged - Tizenharmadikán, azaz szombat délután, 13 óra 13 perckor startolt a pálinkakóstoló akció – 13 percig bárki ingyen kóstolhatott 13-féle nedűből a Szeged Plaza parkolójában. Tovább olvasom