Délmagyar logó

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 7°C | 15°C Még több cikk.

Szegeden jobb a felderítés, mint máshol

Szeged - Tudománytalan ilyen alacsony betegszám alapján a statisztikai következtetés – vélik azok a szakemberek, akik szerint a szegedi klinika intenzív osztályain elhunyt H1N1-betegek aránya nem nagyobb, mint máshol.
– Nem igaz, hogy a szegedi klinikákon több haláleset hozható összefüggésbe a H1N1-gyel, mint máshol – jelenti ki Molnár Zsolt. A Szegedi Tudományegyetem Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézetét (AITI) vezető professzor állítja: gyógyítási eredményeik eddig ugyanolyan jók, mint a nemzetközi átlag.

A szegedi AITI 4 részlege közül 3 (a sebészeti klinika épületében található, a belgyógyászati klinikához közeli körintenzív és a régi II-es kórházbeli) helyen kezeltek H1N1-vírussal is fertőzött (1, 8, illetve 7) beteget. Az eddigi 16 H1N1-es betegük közül 2 hunyt el. Csak a szegedi kismama haláláért okolható közvetlenül a H1N1 és szövődményei. A másik páciens krónikus alapbetegsége miatt került a körintenzívre, súlyos állapota vezetett halálához, de az új influenza vírusát is kimutatták testében.

Átlag fölött

Ausztráliában eddig a körülbelül kétezer új influenzás beteg 30 százaléka került kórházi intenzív osztályra, s az ott kezelt nagyjából 700 H1N1-fertőzött 15 százaléka hunyt el az influenzavírus okozta szövődményekben. A szegedi klinikákon a múlt év szeptember 30. óta jelentkező 183 H1N1-pozitív beteg közül 16 (9 százalék) szorult intenzív terápiás ellátásra, e csoportból 2 hunyt el, de egy esetről mondható, hogy csakis a H1N1 ölt. A szegedi klinikai sajtószolgálat szerint eddig 13 (7 százalék) H1N1-beteg halálesete hozható kapcsolatba az új influenzával.

– A klinikai központok közül egyedül a szegedi laborja vállalta föl, hogy a beküldött mintákat, az elhunytak testéből származó szövetdarabokat is vizsgálja, a H1N1-vírust kutatva. Közben persze mi is folyamatosan végezzük ezt a feladatot. E duplázás is oka lehet annak, hogy Szegeden több a H1N1-pozitív beteg, mint a pécsi vagy a debreceni klinikán – magyarázza Tombácz Zsuzsanna. A régiós ÁNTSZ járványügyi osztályvezetőjétől megtudtuk: a kórlapok, boncolási jegyzőkönyvek áttekintésével lezárult a vizsgálat. Az országos tiszti főorvos kérésére tették nagyító alá a szegedi H1N1-adatokat. Megállapították, itt az új influenzás elhunytak jó része nem Csongrád megyei, többségük – szemben az országos és nemzetközi trenddel – idős, halálukat elsődlegesen súlyos vagy krónikus alapbetegség okozta.

A H1N1 múlt év szeptember végi jelentkezése óta a szegedi klinikai AITI különböző részlegein 10 beteg került lélegeztetőgépre. Példának említi: a körintenzíven tavaly november 20. óta kezelt H1N1-fertőzött doktornő állapota egyre javul, hamarosan elkezdhetik rehabilitációját. A város 4 különböző épületében berendezett intenzív részlegekben kétszázan dolgoznak azért, hogy a 28 ágy bármelyikére kerülő beteg ugyanolyan, a nemzetközi irányelveknek is megfelelő ellátást kapjon.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hét hónapig feküdt kómában, meghalt a 19 éves lány

Elhunyt az a 19 éves lány, akit tavaly elütött a városnéző kisvonat Újszegeden. A sofőr a baleset után kereste a családot, de az ügyvédje sem tudja, hogy elérte-e őket. Tovább olvasom