Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Szegeden kevesebbet ér a dolgozó: a Tesco csak Győrben és Budapesten emelné a fizetést

Szeged - Győrben és Budapesten megemelné a Tesco az online kereskedelemben dolgozók fizetését, Szegeden nem - mondván: itt úgysincs sok munkalehetőség, ennyi pénzért is dolgoznak az emberek. Országos sztrájkot fontolgatnak a cég munkavállalói.
Tavaly 9 milliárd forintos forgalmat bonyolított le a Tesco online üzletága Magyarországon – ez 10-15 százalékos növekedést jelent az előző évihez képest. Az elektronikus eladások ugrásszerű növekedése miatt a vállalat londoni központja az egész közép-európai régióban a bérek 14 százalékos emelését írta elő a kiszállítást végző sofőrök számára. Ezt csak Győrben és Budapesten kapnák meg a dolgozók, Szegeden nem – mert ebben a városban úgysincs sok munkalehetőség, ennyi pénzért is dolgoznak az emberek.

Egy szegedi dolgozótól megtudtuk: az itteniek bére már most is alacsonyabb, mint az ország más városaiban ugyanazt a munkát végző kollégáiké, a béremeléssel pedig tovább mélyülne a szakadék. A probléma pedig nem is alapvetően a sofőrök fizetésével van.

– A cégnél besorolási bérek vannak. A legalacsonyabb bérezésűek közé tartoznak például a bevásárlási asszisztensek, akik 129 ezer forintért dolgoznak. Heti 5 napban, nyolc órán keresztül időre végzik mások helyett a bevásárlást, egész nap a sorok között rohangálnak – mesélte egy munkavállaló, aki szerint inkább ők azok, akiknek a béremelése a legégetőbb lenne. Hozzátette: természetesen akik kiszállítják a csomagokat, lényegesen nagyobb fizikai munkát végeznek, de a bérük is magasabb.

A Magyar Idők információi szerint márciusban egyszerre tagadnák meg a munkavégzést az online bevásárló szolgáltatásában dolgozók, ha nem sikerül olyan béremelést kiharcolni, ami arányban áll a napi fogyasztási cikkek internetes értékesítésében elért tavalyi rekorderedménnyel.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem vették észre az orvosok, hogy Down-szindrómás

Nem vették észre az orvosok, hogy Down-szindrómás
Az orvosi műhibáknál változott az irányadó bírói gyakorlat, ma már sikeresebben lehet perelni Varga-Orvos Zoltán egészségügyi szakjogász szerint. Tovább olvasom