Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 25°C Még több cikk.

Szegeden láthatatlan volt a napfogyatkozás

Szeged - A Győr–Keszthely–Nagykanizsa-vonal és Sopron térségében lévők kivételével csalódottak lehetnek, akik a napfogyatkozást szerették volna látni. Szegedet párafelhő borította.
Az ország jelentős részén egyáltalán nem volt érzékelhető a napfogyatkozás, a majdnem az egész országot eltakaró felhő és pára lehetetlenné tette a különleges csillagászati jelenség megfigyelését.

Illés Tibor újságíró-fotóriporter, a Magyar Csillagászati Egyesület tagja ennek ellenére rendületlenül várta az érdeklődőket az 502-es útnál található Partiscum észlelőhelyen.

- Néhányan eljöttek, a városból is érkeztek páran, mások telefonon kérdezősködtek, többet lehet-e itt látni - mondta az amatőr csillagász, aki gondoskodott arról is, hogy az odalátogatók számára megfelelő védőfelszerelést biztosítson. Bár a napfogyatkozást nem lehetett látni Szegedről, a jelenség akkor is szemkárosító hatású volt.

Részleges napfogyatkozás kedden. Fotó: nyugatmagyar.hu (galéria)

A Nap fénye tízszer erősebb, mint a Holdé, hiába takarta el a bolygó a csillag nagy részét - tájékoztatott Illés Tibor. A háztartásokban fellelhető hegesztőszemüvegek (pontosabban -üvegek) azonban megfelelő védelmet tudtak volna nyújtani, mivel a káros fénynek csupán 1 százalékát engedik át. Speciálisabb felszerelésnek számítanak a napszűrő fóliák. Sajnos nem nagyon volt rájuk szükség. Tizenegy óra felé - a köd- és felhőréteg ellenére is - érzékelni lehetett némi változást, az ég észrevehetően világosabb lett és némileg megemelkedett a hőmérséklet.

- Már a babilóniaiak is feljegyezték, hogy a napfogyatkozás periódusosan történik, tizennyolc év tíz és egyharmad naponta mindig van egy, ezt Szárosz-ciklusnak hívják. Ez csak annyiban "hibádzik" – mondta Illés –, hogy az egyharmad nap és a kontinensek szerencsétlen elrendeződése miatt nem mindig ugyanott történik meg az esemény, sőt legtöbbször az Északi-sarkon, az Antarktiszon vagy a Csendes-óceánon. Ugyanazon a földrajzi helyen legtöbbször közel százévente jelentkezik újabb teljes napfogyatkozás, részlegesek sűrűbben is.

Részleges napfogyatkozás kedden. Fotó: nyugatmagyar.hu (galéria)

- Éppen a földrajzi elhelyezkedés folytán a 2015-ben nálunk is látható teljes napfogyatkozást gyűrűsként érzékeljük majd, azaz mintha a Hold látszólagos mérete kisebb lenne a Napénál, így a Hold teljes árnyéka akkor sem fog tudni a Földre vetülni, ha egyébként a Nap teljes takarásban lenne. Bár a napkorona ilyenkor nem látható, a szélei kibukkannak a Hold mögül. A gyűrűs fogyatkozások időtartama viszont - mivel a Hold lassan halad el a Nap előtt - jóval több (akár majdnem kétszerannyi) ideig tart, mint a teljes. A 2020-as évektől jóval több napfogyatkozás lesz majd - tájékoztatott Illés Tibor.

A fotóriporter a nyolcvanas években került kapcsolatba a csillagászattal, a Csillagászat Baráti Körét (1963–1989) megszervező Kulin György révén. Mára saját otthoni obszervatóriumot kezdett építeni, amelyen az égi jelenségeket tanulmányozza; olykor iskolákban tart előadást, tapasztalatai szerint a gyerekek nagyon érdeklődők és tájékozottak.

- Olyan ez, mint a hegymászás - mondja. - Azért csinálom, mert "kéznél van". A Nap és a Hold mozgását már kezdetleges eszközökkel is figyelemmel lehet kísérni, az egyre nagyobb távcsövek segítségével az addig homályosabb objektumok is láthatóvá válnak.

Olvasóink írták

 • 6. Dr.Evazan 2011. január 06. 17:16
  „Én 1999-ben láttam, és 2081-ben fogom újra nézni...”
 • 5. rozator 2011. január 04. 17:03
  „Egyébként a Victor Hugo utcában állandóan baromi sötét van valamiért!”
 • 4. rozator 2011. január 04. 14:19
  „Én láttam! Később kiderült!( hogy csak az asszony nyomott be egyet!)”
 • 3. dublini 2011. január 04. 13:41
  „1. Byron67 2011.01.04. 13:23
  De amugy teljesen korrekt cikk.... Van 1-2 hiba, de ezt már +szoktuk.. :)”
 • 2. eva45 2011. január 04. 13:28
  „Jó lett volna nézni.”
 • 1. Byron67 2011. január 04. 13:23
  „javítás: "A Nap fénye tízszer erősebb," helyett "tízezerszer"
  "hiába takarta el a bolygó" helyett "hiába takarta el a Hold"
  "káros fénynek csupán 1%-át engedik át" helyett "a Nap fényét jelentősen lecsökkentik"
  "2015-ben nálunk is" helyett "2020. június 21-én"
  "jóval több napfogyatkozás lesz majd " helyett "jóval több napfogyatkozás lesz majd, amit hazánkból is láthatunk"”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nonprofit cég lesz a Bay Közalapítványból

Nonprofit gazdasági társaság formájában megmarad a Szegeden is működő Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közalapítvány. Tovább olvasom