Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 14°C | 27°C Még több cikk.

Szegeden lesz a kutatóközpont

Szeged - 2012–2017 között a Szegedi Tudományegyetemre kerül a több mint ezer tagot magába foglaló Európai Hasnyálmirgy Társaság központja.
Ennek hátterében az áll, hogy a Hegyi Péter, a Szegedi Tudományegyetem 39 éves kutatóorvosa által vezetett munkacsoport kiemelkedő újdonságokat fedezett fel, amelyek alapvetően átírják élettani és kórélettani ismereteinket a hasnyálmirigy működésével, illetve betegségeivel kapcsolatban.

A kutatómunka jelentőségét jelzi, hogy a heveny hasnyálmirigy-gyulladás miatti halálozási arány 5–10 százalék. Ennek egyik fő oka, hogy a betegségnek a mai napig sincs specifikus terápiája. Lapunkban is írtunk már a nemzetközi hírű kutatóról. Most az MTA honlapján olvashatjuk: Hegyi Péter belgyógyász kutatóorvos és csoportja elsőként igazolta, hogy a hasnyálmirigyvezeték-sejtek bikarbonát szekréciójának már a szerven belül is fontos, savat semlegesítő hatása van, s e savas közeg kiválthatja az emésztőenzimek hasnyálmirigyen belüli aktivációját, ami hasnyálmirigy-gyulladást okoz.

Hegyi Péter. Fotó: DM/DV
Hegyi Péter.
Fotó: DM/DV

A szegedi kutatócsoport nevéhez fűződik a tripszin kiváltotta ördögi kör felismerése. Erről öt közleményt publikáltak a Gut és Gastroenterology című, 10-es impaktfaktor feletti folyóiratokban. Ez is hozzájárult ahhoz, hogy az idei júniusi választásokat követően, 2012–2017 között a Szegedi Tudományegyetemre kerül a több mint ezer tagot magába foglaló Európai Hasnyálmirgy Társaság központja, amely irányítójának egyhangú szavazással Hegyi Pétert választották.

Olvasóink írták

  • 2. fazsoo 2011. október 10. 17:10
    „Bravo! Ezekből meríthet az ember erőt saját terveihez.”
  • 1. 3ikutas 2011. október 06. 13:29
    „Gratulálok!Csak így tovább4”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Természeti csodák és az ember pusztulása

Szeged - Az országosan ismert művészházaspár, Gerle Margit Ferenczy-díjas képző- és iparművész,… Tovább olvasom