Délmagyar logó

2017. 01. 18. szerda - Piroska -7°C | 1°C

Szegeden marad az operafesztivál

Szeged - Úgy tűnik, Szegeden maradhat az Armel Operaverseny és Fesztivál, legalábbis a szervező a kormányzati támogatás elnyerése után abban bízik, pénteken a közgyűlés is úgy dönt: újabb három évre szóló megállapodást írhat alá a várossal.
A Szegedi Szabadtéri Játékok kezdeményezésére 2008- ban indult a nemzetközi operaverseny és fesztivál, amely az elmúlt három évben világszerte jegyzett rendezvénysorozattá vált. Különlegessége, hogy nem pusztán az énekművészi teljesítményt, hanem az öt partnerszínház operaprodukciójában nyújtott komplex énekes-színészi alakítást értékeli a zsűri. Az első három évben a Szegedi Nemzeti Színház fogadta be a háromfordulós verseny fesztiválként megrendezett döntőjét, tavaly azonban lejárt az erről szóló szerződés, így kétségessé vált, a továbbiakban is meg tudja-e tartani a város a projektet, amely iránt többek között Debrecen is érdeklődött.

– Szeretnénk Szegeden folytatni az Armel Operaverseny és Fesztivált, ehhez sikerült elnyernünk a kormányzat támogatását is. A szaktárcától konkrét ígéretet kaptunk arra, hogy a miniszteri keretből támogatják megrendezését, amennyiben a szegedi közgyűlés is úgy dönt: a város is segíti a rendezvénysorozatot. Meg kell ugyan várnunk a pénteki szegedi döntést, de a közreműködésre kész New York-i, krakkói, pilseni és svájci partnerszínházzal máris jól haladunk a tárgyalásokkal – mondta el tegnap lapunknak Havas Ágnes fesztiváligazgató. Az Armel Produkciós Iroda vezetője azt is hangsúlyozta: a Szegedi Nemzeti Színházat továbbra is a legfontosabb, a döntőnek otthont adó partnernek tekinti. A korábbi években megszokott menetrend annyiban változik, hogy a döntőt nem november első két hetében, hanem október elején rendezik meg – így kevésbé zavarja a fesztivál a színházi évadot. Az öt versenyprodukciót is kiválasztották már, a csehek hozzák a slágeroperának számító Rigolettót; lesz barokk és kortárs darab is, a szegedi operatársulat pedig Zandonai ritkán játszott művét, a Francesca da Riminit mutatja be Juronics Tamás rendezésében.

A tavalyi verseny három szereplője – idén új énekeseket láthat a szegedi közönség. Fotó: Frank Yvette
A tavalyi verseny három szereplője – idén új énekeseket láthat a szegedi közönség.
Fotó: Frank Yvette

– A decemberben lejárt hároméves szerződés helyett új megállapodást kell kötnünk. Ebben az szerepel, hogy a versenyt rendező Armel Produkciós Iroda vezetője és a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatója megállapodik: a következő három évben is Szeged ad otthont az operafesztiválnak. Ennek a szerződésnek az aláírására kell felhatalmazást adnia a közgyűlésnek – tájékoztatott Solymos László. Az alpolgármester elmondta: a továbbiakban is évente 40 millió forinttal támogatná a szegedi önkormányzat a fesztivált. A korábban a pécsi EKF-projekttől kapott évi 30 millió forintos támogatást Halász János államtitkár ígérete szerint a jövőben a Nemzeti Erőforrás Minisztériuma biztosítja. Solymos szerint Szeged számára fontos, hogy a kultúra terén is megmutathassa magát nemzetközi porondon – erre kiválóan alkalmas az operafesztivál, amely bizonyított az elmúlt három évben.

Mellette a Fidesz is

– Maximálisan támogatjuk az operafesztivált, azt szeretnénk, ha még inkább rákerülne a világ operajátszásának térképére. 40 évvel ezelőtt, a Vaszy-érában élte a szegedi operajátszás a fénykorát, volna hova visszakapaszkodnia; reményeink szerint ezt a folyamatot a fesztivál is segítheti. Kormányzati támogatást is kap a projekt, én is egyeztettem róla Halász János államtitkárral – fogalmazott Gyimesi László fideszes önkormányzati képviselő, a város kultúráért is felelős tanácsnoka, aki családi indíttatása miatt is fontosnak tartja a fesztivált.

Olvasóink írták

  • 1. embör 2011. február 22. 14:23
    „...családi indíttatása miatt is fontosnak tartja a fesztivált. Ez is nyom a latba ? Ha mondjuk zsoké lett volna akkor lovi ? Ha bűvész akkor magic land ? Ugyan ....Mit hoz a városnak. Csak ez lehet érv.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mézmizéria: 500 ezres bírság

A Szepesi Méhészetnél a hatóság 17,9 kilogramm méz azonnali kivonását és megsemmisítését rendelte el. Tovább olvasom