Délmagyar logó

2017. 05. 25. csütörtök - Orbán 13°C | 21°C Még több cikk.

Szegeden minden nap a kultúra napja

Szeged - Több eseménnyel ünnepelték szerdán a magyar kultúra napját, amelyet 1989 óta tartunk annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc 1823. január 22-én tisztázta le a Himnusz kéziratát.
Szegeden délután megkoszorúzták Kölcsey szobrát a Dóm téri panteonban, majd díszünnepséget rendeztek a Móra Ferenc Múzeumban. – Bátran kijelenthetjük, hogy nálunk minden nap a kultúra napja. Ha csak az évközi kiemelt rendezvényeinkre, fesztiváljainkra gondolok, már tele is a naptár. És akkor még nem is említettem azokat a jeles napokat, amelyeken Szeged ismert személyiségeinek, eseményeinek évfordulói szerepelnek – fogalmazott beszédében Solymos László alpolgármester, aki díjakat adott át a kulturális élet kiválóságainak.

A kultúra napja Szegeden. Fotó: Schmidt Andrea (képgaléria)

Szeged Kultúrájáért Díjat kapott Bodóné Péni Erika népművelő, Dombiné Kemény Erzsébet, az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Ének Zene Tanszék tanára és Gyémánt Csilla színháztörténész, a Szegedi Operabarátok Egyesülete elnöke. Kölcsey-éremmel jutalmazta a város Somoskövi Sándor építész-grafikust, a Fool Moon vokálegyüttest, Fári Irén történész-muzeológust, Bodnár György színházi fodrászmestert, Kárpáti Bernadett táncpedagógust, Ibos Éva művészettörténész-kritikust, Mihalecz Györgyi könyvtárost, Tóth Gábor néptáncos-néptáncoktatót, Juhász J. Pálközművelődési szakembert, Bánki Veronika tanárt és Monoki Lajos zenepedagógus-előadóművészt.

A kultúra napja Szegeden. Fotó: Schmidt Andrea (képgaléria)

A Fekete Házban megnyílt A sokat látott tér című fotókiállítás a Móra Ferenc Múzeum anyagából. Az első világháború idején bevonuló francia hadsereg, tankok a városháza előtt 1956-ban, a nagy árvíz pusztítása – a szegediek Széchenyi terének elmúlt 150 évéből, a rendkívüli eseményekből és a hétköznapok érdekességeiből szemezget a tárlat, amely március 29-éig tekinthető meg.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kivonul az országból a bauMax - áprilisig bezár a szegedi is

798 alkalmazottját küldi el az osztrák cég. Ön is a bauMaxnál dolgozik? Írja meg nekünk névtelenül, mit tudnak a leépítésről. Tovább olvasom