Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 23°C Még több cikk.

Szegeden nyáron még ötezer szálláshely sem elég

Szeged - Vajon mennyire minősít egy várost, hány szállodája, panziója van, és azok hány csillagot tűznek a nevük mellé? Úgy gondoljuk, nagyon is, hiszen kedvezőtlenül hat a megítélésére, ha a turista elkerüli.
Nem mindegy, hány luxushotel, és hány meghitt, kedves panzió vagy ifjúsági szállás fogadja a vendégeket. Szeged a lapunk által készített összeállításból nem jött ki rosszul: a második helyre került.

Nincs elegendő kereskedelmi szálláshely – hangoztatják állandóan az idegenforgalommal foglalkozó szakemberek. Azt hiányolják elsősorban, hogy az igényes vendég, akinek sok elkölteni való pénze van, nem találja meg a luxust, és ezért nem jön ide mihozzánk, Magyarországra. Többek között ennek is utánajártunk, valamint azt is megnéztük, az „átlagmagyar" milyen kínálattal találhatja magát szemben például Szegeden, ha egy szabadtéri előadás után nem akar azonnal hazautazni.

A szegedi Novotel. A város a második helyre került.
Fotó: Karnok Csaba

Az öt magyar nagyváros Tourinform-irodájától kértünk adatokat, ahonnan a legtöbb esetben a KSH-igazgatóságokhoz irányítottak bennünket. Az adatok lassan csordogáltak, majd rendet kellett tennünk közöttük, hogy ne kapjunk fals számokat: például a kempingek férőhelyeit kivettük a nagy egészből. Ha ugyanis a sátorhelyeket is beszámítottuk volna, akkor Szegeden 2200-zal több szálláshelyet írhattunk volna be, míg Miskolcon csak 165-öttel, vagy Egerben mindössze százzal gyarapodott volna az összesítés.

Kiderült az is, hogy a statisztikai hivatal 2006-os adatbázissal szolgálhatott: ehhez képest próbáltuk kideríteni, hol nyílt új szálloda vagy panzió. Szegeden 2007-ben nem ismerkedhettünk meg új névvel. Ellenben Pécsett megnyílt az első négycsillagos, a mi Dóm Hotelünkhöz hasonló szálló, Boutique Hotel Sopianae néven. Szeged a baranyai megyeszékhelyt jócskán előzte, hiszen a több mint tízéves Novotel és a már említett Dóm Hotel a négycsillagos kategóriába tartozik.


Ötcsillagos szálló az összehasonlított városok közül csak Debrecenben található, a Hotel Divinius nevet viseli, és a cívisvárosban még további hat négycsillagos hotelre bukkantunk. A vidéki nagyvárosok legnagyobbika, a 204 ezres Debrecen vezeti a listát, 5232 darab szálláshellyel várja a vendégeket, Szeged a második 4978-cal, harmadik az 56 ezres lélekszámú Eger. A patinás kisvárost azért vettük fel a listára – ahonnan szándékosan száműztük a Balaton melletti településeket –, hogy kakukktojásként azt bizonyítsa, a történelmi városmag, a festői fekvés és a fürdőváros összhangja hogyan teremt 4729 szálláshelyet. Egerben mellesleg 1551 magánszállást is jegyeznek, ami azt jelenti, hogy szinte minden házban lehet szobát kivenni.


Szeged azonban csak év közben lehet elégedett szálláshelyei számával. Nyaranta ugyanis, amikor egy hétvégi sportesemény egybeesik valamelyik sikeres szabadtéri előadással, nem lehet szobát kapni. Pedig olyankor még a kollégiumok is megtelnek (amelyek férőhelyeit természetesen nem vettük bele az összesítésbe).

A vidék

A táblázatban szereplő számokat akár meg is duplázhattuk volna, ha a városok közvetlen környékének kínálatát is belevesszük. Szeged helyezését a tanyavilág vendégházai és a mórahalmi szálláshelyek gyarapították volna, Győrét a határhoz közeli, utak melletti fogadók szobái, Pécsét a környékbeli, frissen felújított kastélyok és a mecseki üdülőfalvak kulcsos házai. Eger is tarolt volna: az egerszalóki wellnesshotel, továbbá Felsőtárkány, Noszvaj szálláshelyeivel.

Olvasóink írták

 • 11. Bizly 2008. február 09. 19:07
  „Szögezzük le! Kosz Van és Mocsok. Balkán.Nézd meg a járdaszigetek környékét (Szilléi-Nagykörút . Temesvári krt -gyermekkórház előtt). Ha nem lenne ekkora a forgalom, azt hinném ott a homokozó. Aztán nézd meg az út széleket. Jajgat a Bertalan-híd a több száz kg sár alatt, ami fel kéne lapátolni kocsikra.De nem. Majd megvárját a turistaszezont, akkor már elég meleg lesz és szárazság. Rábiznak minden a szélre. Olyan felemelő amikor sarat köp a szegény ember gyereke.Takarítani kell. Úgy mint otthon.Az illetékeseket tanulmányútra kéne küldeni, nyugatra. Az Izabella Hotelt pedig miért is kell bezárni? Mert árban kedvező középfekvésű, a kiszolgálás pedig kedves?”
 • 10. kero 2008. február 09. 19:04
  „Mindezek ellenére én ITTHONról osztom az észt!!????

  Otthon üzletem volt. A multicégek együttes erővel az állammal ellehetetlenítették a kisvállalkozások helyzetét. Ráadásul a magyar vásárló sokkot kapva a pazar látványtól búcsút mondva a személyes kapcsolatoknak elpártolt.Hát ez a fene nagy magyar összetratás. Ide kapcsolódik ha nem tettszik a hangzavar a városba vegyél egy kertvárosi házat. Végre legyen már egyetértés, közös nevező!! Ha elinul a város egy utón igen is támogatásra van szükség nem ellenlábasokra(az van otthon elég, elég csak a szomszédodra nézned irígykedés...).Másik, a külföldön élő dolgozó MAGYAROK, nagyrészeben hazagondolnak, országimázst építenek, és hazaviszik a pénzt elkölteni.”
 • 9. vágo 2008. február 09. 13:23
  „Emberek !
  Legyünk őszinték legalább saját magunkhoz!
  Szeged az utóbbi kb 10 évben sokat fejlődött, szépült. A világon a
  túrisztika mindenhol üzlet, csak itt jönnek fals hangok.
  Aki a belvárosban lakik vegye tudomásul , hogy ott megy a villamos
  vannak vendéglős teraszok, szól a zene, uram-bocsá van szabadtéri.
  Ami én szem szúrónak találok ez a tiszapart, ez a természeti csoda, mindíg szégyellni valóan koszos. Kecskemét vagy Debrecen a Tiszáér odaadná a nagy templomot!”
 • 8. Jikanv 2008. február 09. 10:20
  „És most megyek és lehúzom magam a WC-n. Bennem bízhattok, stb.”
 • 7. egal 2008. február 09. 10:11
  „Mindezek ellenére én ITTHONról "osztom az észt" :-)))”
 • 6. Jikanv 2008. február 09. 10:04
  „Persze hogy gancsoskodo, mert nem muszaj ott laknod. koltozz ki a tisza partra vagy pitvarosra egy mellek utcaba. ja hogy ott nem szorakoztatnak a napkozben jarkalo emberek latvanya, O a boltok sincsenek olyan kozel??/ Hat ez az ara annak ahol laksz.
  Ne rontsd mas szorakozasat csak azert mert be vagy savanyodva az eletedbe. Koltozz el. A hulye is azt csinalja ha valami zavarja akkor otthagyja. Ja hogy te tul okos vagy? Hat ez az ara az okossagnak. A mondas azt mondja "ha nem tudsz ellene tenni akkor csatlakozz hozza vagy allj arrebb"
  Egyebkent egy olyan orszagban ahol az a naci APEH az ur ott egy vallalkozo egyszeruen nem tud szinvonalas szolgalatot vagy arut nyujtani mert nincs ra penze. Nem lehet szallot epiteni mert az apeh elviszi a penzt ami a teli fent tartasara kellene. A szallo az nem olyan hogy hajtsuk ossze a szekrenybe ha nem kell es nyissuk ki mikor kell. Az sok penzbe kerul de amig az allam UTONALLO GAZDALKODAST folytat addig a turistak a kozeli Pragaba mennek mert ott viragzik az elet.
  Ti mindannyian tudjatok mit kellene tenni csak senki se csinal semmit mert mit szolnak a szomszedok ha ki talaljak mit akarok csinalni.
  Hulye felfogas. Ahol az allam a nyomort tamogatja ott nem lesz turizmus. A campingbe nem fognak a szabadteri utan megszallni halozsakokba.
  Eloszor is az uzleteket kellene engedni mukodni hogy az embereknek legyen munkajuk es kolto penzuk (mondom koltopenzuk!!!) mert ha nincs kolto penz akkor nincs gazdasag. Es hogy lesz gazdasag???? Ugyhogy az uzletek tudnak profittal mukodni es nem a naci APeh szervezettel a nyakukban allandoan mert az orszagnak kell behajtani minden fillert attol akinek van.
  Ismerosom mondja sokan mar nagyobb hutot vagy plazma tv-t se mernek venni mert az Apeh ott lehet hogy honnan van ra penze. Tehat legyen koltopenz es akkor lesz szalloda is meg turizmus. Addig nem lesz csak romlas es rotthadas mindenhol mert nincs penz azt se megjavitani ami eppen van.
  A boltosok nem tudnak quality arut tartani mert nincs penzuk arra hogy raktarozzak mert az embereknek nincs ra penze. A boltosok is csak a szar olcso gyorsan fogyo arut tudja megvenni mert nincs penze hogy aruba alljon. Ennek az az eredmenye hogy tonkre fog menni es azert a sok uzlet bezaras. Egyszer van masnap mar nincs.
  Koltopenz a titka. Azt kell megteremteni eloszor.Es az allamnak kell megteremtinie a mindennapi ember szamara ami azt jelenti hogy feladni az UTONALLO GAZDALKODASSAL es engedni hogy a kis vallakozasok sikeresen mukodjenek.
  Amerikaban 65 szazaleka az orszagnak olyan kis cegek alltal van foglalkoztatva ahol csak 1-5 ember dolgozik. Es milyen jo nekik igaz??? Magyarorszagon meg epp ezeket a cegeket eroszakoljak, zarjak be.
  Na Amen ratok es gondolkodjatok el rajta. Gunyolodni hulyezni konnyu es ide vele mert a hulye az nem tudja hogy nem lehet megcsinal es sikerul neki mig az okos neki se fog mert o mar elore tudja hogy nem fog sikerulni.

  Bennem Bizhattok en Doktor vagyok!!!!!”
 • 5. egal 2008. február 09. 09:29
  „Ha este 10-kor ,nyáron, 30 fok körül, csukott ablak mellett rezeg az ablaküveg a dübörgéstől, egymás szavát alig értjük, akkor érzékeny és gáncsoskodó vagyok?”
 • 4. egal 2008. február 09. 09:23
  „Hiába a szépen felújított Reök-palota, a Kárász utca, a turista nemcsak a város "legközpontját" nézi meg. A környező utcákban is sétálgat esetleg. Mit lát? A lerobbant Dugonics teret, a Zsinagógához vezető utca büdös a rothadó falevelektől. Mindenhol cigarettacsikk, kutyagumi, eldobott papírzsebkendők, faágon lengedező lábtörlő ( Jósika u. ),a Zsinagógával szemben, nylonszatyrok. De hová is lehetne dobni a szemetet,ha nincs elég szeméttároló az utcán? Vagy a parkolók tisztasága...,de lehetne még sorolni. Láttam nem egy helyen,hogy a társasház előtti járdát takarító ember az úttestre söpri a szemetet, ami még napok múlva is ott van.
  Persze,lehetne egész nyáron rendezvénysorozat, csak itt is átestünk a ló túlodalára. Dobhártyát szaggató zene a Dugonics téren, kora délutántól, késő éjjelig,stb.,a többit joy már leírta.
  Egyáltalán....olvassa ezt vki az illetékesek közül?”
 • 3. Makai 2008. február 09. 09:00
  „Igaza van minden felszólalónak csak ne felejtsük el hogy amikor meg van valamilyen rendezvény akkor mindig előjönnek azok akiknek igazából nem egy Szeged méretű városban kellene élniük hanem valami csendesebb helyen. Minden SZIN, sörfesztivál, Klauzál téri divatbemutató, Széchenyi téri ünnep, stb. szokásos szegedi kísérője hogy 40-50 gáncsoskodó és érzékeny ember körmöli a feljelentéseket. Így azért nehéz mindenkinek aki programot szervez a városban.”
 • 2. joy 2008. február 09. 08:53
  „Ahhoz, hogy Szeged kilépjen az "egynapos város"ok sorából, egész nyáron át tartó rendezvénysorozat kell, amelyek láncban kapcsolódnak a szabadtéri előadásokhoz.
  Ezért is lenne nagyon szükséges a tiszai strand rendezvénypark-camping-é alakítása. Egészen a Belvárosi hídtól a Bertalanig hatalmas szórakoztató negyed épülhetne ki -természetesen nem ótvar bódékkal- de formás teraszos kialakítással. Nem zavarná a városlakókat, mint az etelkasori düborgés, vagy a marsi csinnadratta.

  A város tisztasága evidencia.
  Arra elsősorban az itt élőknek kell-ene vigyázni!”
 • 1. VCrash 2008. február 09. 07:30
  „Lehet, hogy nem jól gondolom, de egy város megitélését, az idelátogatók számára, elsősorban a város tisztasága, rendezettsége (utak, járdák, útpadkák, úttestek, terelőszigetek, zöldterületek, autóbusz- és vilamosmegállók környéke...stb.) fogja meghatározni, mert ezek adják az első benyomásokat. A kultúrált szórakozás, időtöltés lehetősége a másodlagos kérdés, mert az itt eltöltött idő ´hasznossága´ egy újabb benyomást tesz a látogatókra, és ezekhez csak adalék lehet az, hogy ´hánycsilagos´ volt a szálloda/panzió, mert a vendéglátás lényege a vendégszeretet, a kiszolgálás ´személyssége´, mert ötcsillagos szállodában sem érzem jól magam, ha nem érzem a ´személyre-szóló´ szivességet, vendégszeretetet. Ha megfordítom a kérdést, akkor pedig hiába a vendégszeretet, ha egy poros, piszkos, rendetlen környezetet kap a turista, csak arra fog emlékezni...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gömb a szőnyegben

Szeged – A hír igaz, Vasarely megérkezett – mondta péntek délelőtt a Móra Ferenc Múzeumban Zombori István, az intézmény igazgatója. Tovább olvasom