Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 14°C | 23°C Még több cikk.

Szegeden öntik bronzba a Császárt

Szeged - Kligl Sándort bízta meg a Ferencváros, hogy az épülő új Üllői úti pályára elkészítse a névadó aranylabdás, Albert Flórián szobrát. A szobrászt stadionépítkezésekről is kérdeztük.
Az új Fradi-stadion építésének alkalmából emlékérem készítését ajánlotta a klubnak Kligl Sándor (69) Szegeden élő Munkácsy-díjas szobrászművész, a megye díszpolgára.

– A klubnál kedvesen fogadtak, kiderült, érem nem kell, de szeretnének egy Albert Flórián-szobrot. És mert a Fradi alapító elnökének, Springer Ferencnek a monumentális mészkőszobra kerül az új stadion bejáratának egyik oldalára, az volt a kérés, hogy ez se legyen kisebb 3,5 méternél – meséli a megrendelésről az alkotó. – Nagyon örültem a felkérésnek, mert hajdan, a hatvanas évek elején az Üllői úton laktam, onnan jártam be villamossal a Kálvin tér melletti képző- és iparművészeti gimnáziumba, és néha láttam a Császárt a villamoson. Ő ment nyilván a pályára, én meg iskolába vagy hazafelé. Nagyon elegáns volt. Apám még az eredeti faszerkezetű stadionba vitt ki a meccsekre, annak a helyén adták át 1972-ben a második létesítményt, amit a közelmúltban bontottak le, hogy a legújabb felépülhessen. Impozáns épület lesz, augusztusban tervezik avatni, a szobrot egy korábbi ütemben, május végén vagy június elején állítják fel.

Ifjabb Albert Flórián, Kligl Sándor és Albert Magdolna a szobor viaszmodelljével. Fotó: FTC
Ifjabb Albert Flórián, Kligl Sándor és Albert Magdolna a szobor viaszmodelljével. Fotó: FTC

Az egyetlen aranylabdás

Albert Flórián – a fradi.hu szerint – a Ferencvárosban 351 bajnoki mérkőzésen 256 gólt szerzett, a magyar válogatottban 75 találkozón 31-szer volt eredményes. Ezzel a statisztikával világsztár lenne ma is. 4-szeres magyar bajnok, 3-szoros gólkirály, Európa-bajnoki és olimpiai bajnoki bronzérmes, 1967-ben pedig megkapta a világ legnagyobb labdarúgóinak járó elismerést, a France Football Aranylabdáját.
A műteremben a szobrász megmutatja a viaszmodellt; a bronzöntésnél tart. A mintázáshoz szokás szerint interneten keresett fotókat. Több vázlat közül végül a megrendelő a jellegzetes „albertes", csípőre tett kezű szobrot kérte. A stadion névadójának a legaktívabb, aranylabdás korszakából örökíti meg a vonásait, a labdáját bearanyozza. A napokban Albert Flórián fia és Magdolna lánya először nézte meg a szobrot.

A sokat kárhoztatott stadionépítkezésekről Kligl Sándor megjegyzi: maximálisan egyetért a kezdeményezéssel. Hiszen szinte minden egyesületre ráférne valamilyen létesítmény. – Nehogy arra legyünk büszkék, hogy Szeged nem épített stadiont! Ettől a nyugdíjasoknak nem lesz több a betevőjük, ez a legborzalmasabb szembeállítás – fogalmaz. – A sportot mindenki szereti, szurkolnak is a csapatoknak, ha nem a stadionokban, a tévé előtt biztos. Több sportlétesítményt ismerek az országban, elképesztő az állapotuk. Rokonlélek a szobrász a sportolóval, mert én is többször hallottam, előbb járdát és mást kell építeni, utána jöhet a szobor, illetve a stadion. Egy gyereket sem elég tisztába tenni, megetetni, hanem szólni is kell hozzá, és nem öt vagy tíz év múlva. Szintézisben kell látni a világot, ez mind hozzátartozik.

Kolonics György kenus és Albert Flórián után megszakad a sportos sorozat, a szobrász most Pécsre Weöres Sándort, az Operához Richard Strausst mintázza meg.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hamarosan elbúcsúzik Mary Poppinstól

Hamarosan elbúcsúzik az ország legsikeresebb színdarabjától Hajdu Virág. Tovább olvasom