Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 21°C Még több cikk.

Szegeden péntekig nincs meleg víz 3254 lakásban

Szeged - Öt napig nincs meleg víz Szeged 3254 lakásában. A hőszolgáltató cég más rendszerre áll át, ezért az érintett Rókusi városrészben egész nyáron dolgoznak. Az összkomfortmegvonás péntekig tart.
3254 lakásban nincs meleg víz Szegeden hétfő óta, és péntekig nem is lesz. A kényelmetlenség a Rókusi városrészben élőket érinti. A hőszolgáltató cég ott más rendszerre áll át, a meleg vizet emiatt zárták el öt napra. A forró víz korábban a Damjanich utcai erőműből, de a hőszolgáltatón keresztül érkezett a városrészbe. Az erőmű és a hőszolgáltató szerződése jövő nyáron lejár. Az üzemeltető nem hosszabbít szerződést a hőszolgáltatóval, ezért a cég átalakításokba kezdett, csöveket fektet le – emiatt dúlták föl a Rókusi körúti Tesco parkolóját is. Át kell alakítania egy kazánházat és egy hőközpontot. Az építés 42 millió, az átalakítás nagyjából 30 millió forintba kerül.

Május 15-e előtt nem kezdhették el a beruházást, mert addig tart a fűtési szezon, szeptember 15-éig pedig el kell készülniük, mert akkor kezdődik – tudtuk meg Ficzere Lászlótól, a hőszolgáltató műszaki vezetőjétől. A melegvíz-szolgáltatás csak péntekig szünetel, de a munkát egész nyáron folytatják.

Pataki Beáta fodrász rezsón melegíti a vizet a hajmosáshoz. Fotó: Karnok Csaba
Pataki Beáta fodrász rezsón melegíti a vizet a hajmosáshoz.
Fotó: Karnok Csaba

A cég az érintett lépcsőházak ajtajára kiragasztott felirattal hívta fel a figyelmet az összkomfort átmeneti megszűnésére. Az általunk felkeresett családok gázon melegítenek, lavórban fürdenek.

De legalább meleg van – hangzott az egyik oldal álláspontja. A másiké így: sajnos meleg van, egy nap többször kell zuhanyozni, ami a gázon melegítős módszerrel egyórás tortúra.

A forró víz korábban a Damjanich utcai erőműből, de a hőszolgáltatón keresztül érkezett a városrészbe. Fotó: Karnok Csaba
A forró víz korábban a Damjanich utcai erőműből, de a hőszolgáltatón
keresztül érkezett a városrészbe. Fotó: Karnok Csaba

Több rókusi fodrászatban is jártunk. Kettőben vízforralóval melegítenek, azt mondták: egy mosáshoz 5 liter, egy hajfestéshez 10 liter forró vízre van szükség. Egy másik szalonban ezen a héten nem vállalnak női vendéget – férfit is csak akkor, ha bírja a hideget. A fodrász Pataki Beáta piros fazékban, rezsón melegít. Ő nem mond le vendéget, amikor nála jártunk, melírozott. A rezsót egyébként is a fodrászatban tartja – máskor is használta már, ha a csapból nem folyt meleg víz.

A Démász is beszáll

A szegedi, Damjanich utcai erőmű a HEBÜ Hőszolgáltató és Energetikai Berendezéseket Üzemeltető Kft.-hez tartozik. A HEBÜ pedig a Démász Zrt.-hez. A Démász hivatalos közlése szerint a HEBÜ és a szegedi hőszolgáltató cég megállapodott arról, hogy a szerződésben meghatározott 2010-es dátum előtt, 2009. szeptember 30-án közös megegyezéssel megszünteti a szerződést. Megállapodásuk szerint a Démász „jelentős összeggel hozzájárul az új csőösszeköttetés beruházásához".

Olvasóink írták

35 hozzászólás
12
 • 35. Nikita 2009. május 22. 10:02
  „Nem a puhányságról van szó. Mikor hajnali fél 4kor elindulsz otthonról dolgozni, majd este 10re hazaérsz fáradtan, a hátad közepére kívánod már a vízmelegítést is. Én is hideg vízben tusolok és mosom a hajam, és nem haltam bele, csak felháborítónak tartom, hogy a XXI. században van ilyen. Ha melegíteni akarnám a vizet, akkor kimennék a pusztába, egy kunyhóba lakni.
  Ráadásul ugye, melegítsünk vizet a fürdéshez, a mosogatáshoz... Nem is beszélve arról, hogy felhevült testtel nem éppen egészséges a hideg vizes zuhanyzás.”
 • 34. joy 2009. május 21. 12:36
  „Ezexerint _[9] 9349779_ írása csak a szokásos rémhírterjesztési akcióinak, hazugságainak 1ike volt.

  Hidegvíz.
  A szegedi csapvíz hőmérséklete ~15 oC.
  Annyira puhányak lennének a szegedeiek, hogy ebbe befagyna a likuk?
  Kipróbáltam, hajat mostam benne. Semmi bajom, ellenben nagyon kellemesen érzem magam most ebben a tavaszi hőgutában.

  A számlán ennyivel kevesebb lesz a melegvíz fogyasztás -ha valaki mérőórás buta fejjel nem folyatja hiába!”
 • 33. flexsnake 2009. május 21. 11:47
  „22. felnőttek bírják de kisgyereket jegesvízben nem fürdethetsz. De meg lehet azt is oldani.

  Egy kis melegvizelvonás micsoda zűrt csinál, na majd ha már víz sem lesz...”
 • 32. IVY 2009. május 21. 09:52
  „VISSZATÉRÍTÉS???!!!! LESZ??!!!!!!!!!”
 • 31. Ági84 2009. május 21. 09:48
  „Kedves Szöszi!

  A párom szeretettel vár téged minden reggel fél 7kor a munkahelyén, mentek építkezésre, este 7-re érsz haza. Felteszed gyorsan a kis melegvizedet 12 óra robot után és lemosod magadról az egész napi koszt, persze többször melegíted a vizet, mert mint már írtam, egy lavornyi vízben te az egésznapi koszt, ami nem IRODÁBAN, üzletben ragad rád, hanem építkezésen- biztosan nem mosod le.
  Csináld meg ezt te 2-3 napig, aztán gyere ide a fórumra tátani a szád és észt osztogatni!!!”
 • 30. Giga 2009. május 21. 09:28
  „"Vszínű ők sem jutnak minden nap meleg vízhez, sőt lehet, hogy vízhez sem."

  Ez most olyan, mint amikor kidobom a kaját és erre jön, hogy máshol éheznek. Ok nem dobom, ki! Ettől jobb lesz annak aki éhezik? Ugye nem!
  Hideg víz van. Ok. Ettől jobb lesz annak akinek nincs vize? Ugye nem! Ne legyünk már demagógok!
  Van egy szerződésem arra, hogy melegvizet szolgáltatnak nekem. Ez most nem valósul meg. Rázhatom a lábam, hogy nem teljesítik a szerződésben foglaltakat? Próbáljam meg én 5 nappal később befizetni a számlát!!!

  És most jön még a költségmegosztók leolvasása... Eddig minden évben 32-35 egység fogyott. Idén jóval kevesebbet fűtöttünk 48 egység!!! 6 éve a konyhámban nem volt kinyitva a radiátor. Minden éveben 5-6 egység párolgás, most 13! Valami bődületes nagy csalás van a dologban!!!!!”
 • 29. gyukolac 2009. május 21. 08:59
  „Ennyi síró-picsogó embert egy kis hideg víz miatt.
  Ha havi száz dollárnál többet tudsz költeni, akkor a Földön élő emberek több mint 80%-a szegényebb nálad.
  Vszínű ők sem jutnak minden nap meleg vízhez, sőt lehet, hogy vízhez sem.
  Tehát minden relatív...”
 • 28. Nakivagyok 2009. május 21. 08:58
  „Jó volna ha már ma visszakapcsolnák, mert már kezdek naon büdös lenni és este randim van....”
 • 27. zöld 2009. május 21. 08:33
  „Kecskeméten minden áldott évben nyáron 1 hétig nincs melegvíz (legalábbis abban a városrészben, ahol én lakom), rendszer-karbantartás miatt. Értelemszerűen az a havi számla csökkentett összegű. Máshogy azért elég nagy pofátlanság volna (bár még így is érdekes, hogy miért kell ehhez 1 hétig leállni, mikor másutt 1 hetes szünet nélkül is meg tudják oldani a dolgokat...)”
 • 26. szöszi 2009. május 21. 08:29
  „Kedves SZETÁV
  1. Ugye lesznek olyan kedvesek ezt az öt napot negatív összegként szerepeltetni a számlán!
  2. Ugye vannak olyan kedvesek, hogy nem azt a büdös, sárga "vizet" pumpálják majd ezentúl rendszerbe?!

  Egyetértek a fentiekkel. Bár nálam csak záptojásszagú a víz, színe nincs :)

  Ebből lentebb néhányan akkor ügyet csinálnak, jézusom. Na most mi lesz hogy nincs melegvíz?? Összedől a világ. A panelokban kád van - már ahol nem cserélték zuhanyra - én is melegítem a vizet minden este három jó nagy fazékban az átalánydíjas gázon. Hozzá egy kis hideg, és a végén gyorsan hidegvízzel felfrissítem magam. Annak idején nem volt gázkazán meg központi melegvíz, sparhelten melegítették hosszú éveken át a vizet minden este. Mi meg itt a fene nagy luxusban már nem tudunk mihez kezdeni magunkal, állandóan rinyálni kell valamiért. Nem haltok bele, amúgy is negyven fok van odakint, jól esik egy kis hűsítő zuhany. Másrészről pedig ennyi melegvízzel is kevesebbet fizetünk. Megint néhányan bolhából elefántot csinálnak.

  De ezt az öt napot nyugodtan lelehet vonni a számlából.”
 • 25. Giga 2009. május 21. 08:20
  „Kedves SZETÁV
  1. Ugye lesznek olyan kedvesek ezt az öt napot negatív összegként szerepeltetni a számlán!
  2. Ugye vannak olyan kedvesek, hogy nem azt a büdös, sárga "vizet" pumpálják majd ezentúl rendszerbe?!”
 • 24. Ági84 2009. május 21. 08:08
  „A félreértések elkerülése végett az ígért 36 órás gázszünet Makón és a környező falukban nem 36 órán át tartott, hanem 14 órán át, ugyanis reggel 6 -tól este 8-ig volt gázszünet, mivel hamarabb elvégezték a munkát, mint ahogy előre számították.

  Akinek pedig olyan nagy a szája az itt fórumozók között, azoknak el lehet menni reggel dolgozni, este 7-8 kor hazaérni izzadtan, büdösen, festékesen vagy porosan, és lefürdeni hideg zuhany alatt, ugyanis nálunk még kád sincs, csak egy tusoló! Hiába melegít az ember melegvizet, a kint dolgozó emberekre egész nap ráragadó por és kosz nem megy le egy lavor víztől! Én nem a szabadban dolgozom, és szerencsémre a munkahelyemen van tusoló, de a család többi részének sajnos itthon kell fürdenie, és látom, hogy már nehezen tolerálják.

  Kíváncsi vagyok, hogy a számlán milyen összeg szerepel majd.”
 • 23. Nikita 2009. május 21. 07:07
  „Engem például zavar, hogy este munka után hideg vízbe kell fürdenem. Nem azért, mert puha... lennék, hanem mert ha már kifizettem a szolgáltatást, akkor szeretnék kapni is valamit a pénzemért.”
 • 22. ValakiAki 2009. május 21. 06:55
  „az lehet de hajat mosni már nem olyan kellemes hideg vízben.sztem:)”
 • 21. SWIFT 2009. május 21. 06:49
  „Nyenyenye nyenyenye nyenyenye. Minden szegedi ilyen puha..... Hideg vízben ilyenkor a legjobb tusolni. Most értem haza, kicsit meleg van a lakásban. Jól esik a hűsítő tusolás.”
 • 20. ValakiAki 2009. május 21. 06:47
  „És pontosan hol nincs melegvíz???mekkora területen?mert ha nincs nálunk akkor nem megyek haza:D”
 • 19. flexsnake 2009. május 20. 22:03
  „9. ha megválasztotok akkor lesz gáz, még a tusolóban is ;)

  MOst szerda van, vagyis félidő. Hétfőn még nem okozott problémát? Ez van. Szokjátok. Aztán majd ha belépünk a háborúba még a hideg víz is jó volna. De nem lesz :D Megyek a tecsoba oszt vásárolom fel az összes vizet.”
 • 18. joy 2009. május 20. 21:54
  „[9]!
  Egészen pontosan, mikor és hol nem volt gáz 36 órán át "Makó körzetében"?”
 • 17. joy 2009. május 20. 21:52
  „"...A másiké így: sajnos meleg van, egy nap többször kell zuhanyozni, ami a gázon melegítős módszerrel egyórás tortúra..."

  És hogy hozza össze a fazék melegvizet a tussal?
  :o)”
 • 16. Nornora 2009. május 20. 21:33
  „ÓÓÓ, szegények. :( Más egész évben így jut melegvízhez.”
35 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Kárász utcán ordibált körözött fényképezőgéppel

Szeged - Bűncselekményből származó digitális fényképezőgépet találtak a Szegedi Rendőrkapitányság… Tovább olvasom