Délmagyar logó

2017. 04. 27. csütörtök - Zita 10°C | 24°C Még több cikk.

Szegeden Rodin erotikus szobra, A csók

A Rejtett szépségek című kiállítással nyitja kapuit az újjászületett Móra Ferenc Múzeum a hónap végén. A tárlat legértékesebb szobra, Rodin 385 millió forintra taksált alkotása, A csók már tegnap megérkezett Szegedre. Az egymást átölelő szerelmespárt május 28-áig a Fekete Házban láthatja a közönség.
A múlt századok nőideáljait, nőtípusait mutatja be a Rejtett szépségek című kiállítás, amellyel május 31-én nyitja kapuit az újjászületett Móra Ferenc Múzeum. A nagyszabású tárlaton világhírű művészek, többek között Rodin, Gauguin, Toulouse-Lautrec és Renoir alkotásait is megcsodálhatják a látogatók. Már tegnap megérkezett a Szépművészeti Múzeumból a kiállítás talán legértékesebb darabja, Rodin nevezetes alkotása, A csók. Horváth Ferenc, a szegedi múzeum megbízott igazgatója elmondta: a híres szobrot már a kultúrpalota megnyitása előtt bemutatják a nagyközönségnek a Fekete Házban.

– A csók önmagában is alkalmas arra, hogy felkeltse a közönség érdeklődését, és segítségével felhívjuk a figyelmet készülő nagy kiállításunkra. Rodin egyik legismertebb műve mintegy fémjelzi a tárlatot, amely a múzeum megnyitásakor várja a látogatókat. Nemcsak a Szépművészeti Múzeum kollekciójából kapunk kölcsön értékes kincseket, hanem kiegészítésképpen saját képzőművészeti gyűjteményünkből is válogatunk, több műalkotás a raktár mélyéről került elő, és felújítás után mutatjuk be – hangsúlyozta Horváth Ferenc.

Értékes másolatok

A Szépművészeti Múzeumnak A csók az egyetlen Rodin-szobra. Papp Katalin elmondta: pontos piaci értéke nehezen megállapítható. Az eszmei érték meghatározásához jó viszonyítási alap, hogy a nagy nemzetközi aukciós házaknál milyen árat érnek el a hasonló műtárgyak. Nemrégiben Svájcban egy árverésen A csók ugyanilyen méretű Barbedienne-másolata 2,5 millió svájci frankért kelt el, ami körülbelül 385 millió forint.

Rodin az impresszionista szobrászat legnagyobb alakja, egyedül érte el mindazt a szobrászatban, amit Cézanne, van Gogh és Gauguin együtt a festészetben. 1880 után készült A csók című alkotását Dante Isteni színjátéka ihlette. Eredetije A Pokol kapuja című monumentális szoborkompozíció részeként készült el. A testi érzékiség megjelenítéséhez Paolo és Francesca története adott inspirációt a művésznek, aki a pár első csókját ábrázolta erotikus vázlatok felhasználásával. A csók remekmű: az egymást ölelő szerelmesek egyik legszebb plasztikus ábrázolása. Rodin művészetében a fény-árnyék nagy szerepet kapott, szobrain a festőiség az uralkodó elem, a combok, karok megnyúlnak, az izmok jól kivehetők. A most Szegeden látható, sötétbarna patinával ellátott, 86 centiméteres méretű bronz szobrot 1968-ban vásárolta meg a Szépművészeti Múzeum.

– A csók létezik bronz, márvány és gipsz változatban, többféle méretben is. A bronzmásolatok igen elterjedtek, mert Rodin még életében átengedte a szobrát a Barbedienne cégnek sokszorosításra. 1898 és 1918 között a cég négy méretben összesen 312 példányt öntött, a Szegeden is látható 86 centiméteres „eredeti" méretűből 71 darabot – árulta el Papp Katalin, a Szépművészeti Múzeum művészettörténésze, a készülő nagy kiállítás kurátora és rendezője. A Fekete Házban A csókkal együtt A Pokol kapuja reprodukcióit is bemutatják, hogy látható legyen: az önálló szobrokként is híressé vált Rodin-kompozíciók hogyan viszonyultak a kapu összképéhez.

A csók – amely Rodin másik nevezetes művével, Az örök tavasszal együtt az erotikus plasztika szimbólumává vált a 19–20. század fordulóján – május 28-áig tekinthető meg a szokásos 300 forintos belépőjeggyel a Fekete Házban.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csordultig telt a város a hét végére

A Szeged-napi rendezvénysorozathoz kapcsolódó programok és a Síkvízi Kajak-kenu Világkupa miatt… Tovább olvasom