Délmagyar logó

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 4°C Még több cikk.

Szegeden sofőrrel, Makón lóháton jön a Télapó

Néhány nap múlva útra kelnek a Mikulások. A szegedi Télapó 3–4 napig hordja ajándékait, a vásárhelyinek paróka és álszakáll sem kell. A makói gyermekekhez egyszerre három Mikulás is megy az idén, lóháton.
Hófehér paróka, álszakáll, piros palást alá rejtett párna a pocak kedvéért, no és fekete csizma – ez a kötelező Mikulás-felszerelés. A hétvégén teli puttonyokkal startolnak a Télapók.

– Még az öcsém sem ismert fel Télapó-ruhában Szeged utcáin – mesélte Jaszenovics Balázs, aki 10 éve örvendezteti meg játékokkal, plüssállatokkal és persze az elengedhetetlen Mikulás-csomaggal a szegedi gyerekeket. A 27 éves fiatalember – aki civilben üzletkötő – már december 6-a előtt munkába áll.

– 3–4 napot dolgozom Télapóként. Persze a legtöbb címre, az idén például 15 helyre, vasárnap megyek. Sofőrrel, autóval járok házról házra. Jó messzire parkolunk le, mégiscsak szánon suhanó Mikulásra számítanak a gyerekek – jegyezte meg vidáman a fiatalember. Balázs komolyan veszi a feladatot. Együtt versel, dalol a gyerekekkel, és még a közös játékra is jut idő. Belefér a 35–40 perces „küldetésbe". Mint ahogy a szülők által megfogalmazott intelem tolmácsolása is.

Készülődik a vásárhelyi Télapó. Paróka és álszakáll sem kell neki. Fotó: Tésik Attila
Készülődik a vásárhelyi Télapó. Paróka és álszakáll sem kell neki.
Fotó: Tésik Attila

„Rakj rendet a szobádban! Egy kicsivel jobban kellene tanulnod!" – ilyen és ehhez hasonló intelmekkel indul december 6-i körútjára a vásárhelyi Mikulás, aki azt kérte, ne írjuk le a nevét, hagyjuk meg a gyerekeknek az illúziót. Pedig a családapát tartják a város igazi Télapójának. Neki nem kell se paróka, se álszakáll. Természetes, ezüst színű félhosszú haja és saját, ezüst színű szakálla van. A vásárhelyi Télapó nemcsak gyermekeket verseltetett már. Volt, hogy az apuka szavalt a megilletődött csemete helyett. Előfordult az is, hogy egy ismerős családhoz két Mikulás kollégájával egyszerre állított be.

Különleges Mikulások örvendeztetik meg az idén a makói gyermekeket. Rénszarvasszán helyett lóra pattan a helyi lovas iskola vezetője, Czibolya Judit, és két tanítványa. A három Mikulás hölgyet két pónin krampuszok kísérik majd december 6-án.

– Szerettem volna valami újat kitalálni, így jött a lovas ötlet – avatott be Judit, aki társaival vasárnap délben kel útra. – Azt azért nem vállaljuk, hogy a negyedik emeleti lakás ajtajáig Silver, Crazy és Hermina hátán megyünk fel – jegyezte meg nevetve a lovas oktató –, ajándékokat azonban biztos viszünk, s addig maradunk, amíg a gyerkőcök akarják.

Vadasparki Mikulás-parti

Játékos feladatok segítségével hívták fel tegnap a Szegedi Vadasparkban az általános iskolások figyelmét a korosztályukat leginkább veszélyeztető bűn- és baleseti veszélyekre, az állatok és növények szeretetére, tiszteletére. A Vadasparki Megelőzési Mikulás-parti szervezői – a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság, a vadaspark, a Generali a Biztonságért Alapítvány, a Csongrád Megyei Katasztrófavédelem, a Csongrád Megyei Mentőszolgálat és a Rádió Plusz – azon kívül, hogy megtanították a gyerekeknek, hogyan ismerhetik fel és kerülhetik el a veszélyes helyzeteket, a baj esetén értesítendő legfontosabb telefonszámokat is ismertették velük.

Télapó 2000–4000 forintért

Szegeden, Vásárhelyen és Makón is 2000–4000 forintért kelnek útra a Mikulások. Érdekességként: Budapesten a Télapó egy órára 20 ezer forintért megy házhoz, a hótündér, a manó vagy a krampusz óradíja pedig 15 ezer forint.

Olvasóink írták

  • 1. papen 2009. december 03. 16:26
    „Kedves Török Anita!

    Rendesebb helyeken a Mikulás jön, nem a gyed maróz :-((”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Cukorka helyett diót hozzon a Mikulás

Valószínűleg csak kevés gyerek bírja ki, hogy ne falja fel egyszerre a Mikulás-csomagja tartalmát. Tovább olvasom