Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 25°C Még több cikk.

Szegeden szült a koszovói határsértő

Szeged - Elfogása másnapján jelentkeztek a szülési fájdalmak egy koszovói határsértőnél, aki ezután a szegedi női klinikán egészséges kislánynak adott életet. A baba vélhetőleg koszovói állampolgár lesz.
Egészséges kislánynak adott életet egy koszovói határsértő kedden a szegedi női klinikán – tájékoztatott a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószolgálata. A nőt és tizenegy társát a Készenléti Rendőrség járőrei szeptember 8-án este fogták el Mórahalom külterületén. Az asszony reggel jelezte, hogy megindultak nála a szülési fájások.

Anya és gyermeke jelenleg is a klinikán van: a nő ellen ugyan megindult az idegenrendészeti eljárás, de amíg kezelése nem ér véget, háborítatlanul lehet gyermekével a kórházban. A csecsemő vélhetőleg – a megfelelő iratok birtokában – koszovói állampolgár lesz, hiszen Magyarországon – például az USA-val ellentétben – állampolgárság tekintetében nem területi, hanem vérségi elv működik.

A rendőrök az anyát csak a kórházi kezelés után nyilatkoztatják, hogy akar-e menekültstátuszt benyújtani. Amennyiben igen, ügyében a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal fog dönteni, és vélhetőleg befogadó állomásra kerül gyermekével. Ha nem folyamodik ezért, el kell hagynia Magyarországot.

Nem a koszovói nő az első határsértő, aki Csongrád megyében szült. 2012. január 4-én – ahogy írtuk – egy röszkei benzinkúton indult meg a szülés egy afgán nőnél. Az ötfős határsértő családhoz a töltőállomásról értesítették a mentőket, de a kórházba már másodmagával érkezett az anya, ugyanis szállítás közben világra jött a kisfia. Az édesapát és három kiskorú gyermekét akkor a békéscsabai őrzött szállásra vitték, ahol az édesapa menekültjogi kérelmet nyújtott be. – Normál esetben a klinika elküldi a szülési lapot a szülők és a gyermek adataival, az ezen szereplő adatok alapján állítjuk ki az újszülött anyakönyvi kivonatát – mondta akkor lapunknak Bacsik Sándorné, az okmányiroda anyakönyvi csoportjának vezetője.

A mostani esetben tehát csak akkor tudják koszovói állampolgárként anyakönyvezni a kislányt, amennyiben a szülő személyi okmánnyal bizonyítani tudja, hogy koszovói állampolgár. Ha nincsenek okmányai, saját államától kell igazolást kérnie ennek bizonyítására. Máskülönben a babát ismeretlen állampolgárként fogják anyakönyvezni. A kislányt Ermedinának nevezte el anyukája.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pénteken 5 óráig gyűjtenek Holik Tamás családjának

A közúti balesetben elhunyt motoros rendőr családjának szánt felajánlásokat a Road Side Motorosboltban várják. Tovább olvasom