Délmagyar logó

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 24°C Még több cikk.

Szegeden tanul az év fiatal újságírója

Szeged - Majdnem lemaradt, de végül megnyerte az Európai Fiatal Újságíró Díj 2009 pályázatot idehaza a Szegeden tanuló, 21 éves Szabó Zsuzsa.
A Kiskunfélegyházán élő, de Szegeden egyetemista Szabó Zsuzsa nyerte a 2009-es Európai Fiatal Újságíró Díj páneurópai pályázatot idehaza. A második alkalommal meghirdetett versenyen 17 és 35 közötti fiatal újságírók vehettek részt valamely uniós tagállamból, tagjelölt vagy potenciális tagjelölt országból. Az írott online vagy nyomtatott cikkek mellett idén a díj rádiós újságírók számára is nyitva állt. Mindkét kategóriában minden pályamű témájának kapcsolódnia kellett az EU-bővítéshez és/vagy az Európa jövőjével kapcsolatos elképzelésekhez.

– A Kultúrterasz című magazinműsorom június 14-i adásával pályáztam, amely minden vasárnap délután hallható a kiskunfélegyházi Sirius rádió hullámhosszán – tudtuk meg a 21 éves Szabó Zsuzsától, aki 2006-ban ült először a mikrofon elé. – A kétórás műsorból egy 30 perces rövidített változatot küldtem el a hazai zsűrinek, amelyben Európa képét kutatom, a megkérdezetteim véleménye alapján. Azzal a feltételezéssel élek, hogy Európa olyan, mint amilyennek mi közösen látjuk. Elsősorban a magyar nézőpontot vizsgáltam, egy kis külföldi kitekintéssel. A témáról 19 embert kérdeztem meg, köztük üzletembert, könyvtárigazgatót, parlamenti tisztviselőt, illetve néhány huszonéves fiatal személyes EU-képét is hallhatjuk – tudtuk meg Zsuzsitól.

Szabó Zsuzsa majdnem lemaradt, de végül megnyerte az Európai Fiatal Újságíró Díj 2009 pályázatot.
Szabó Zsuzsa majdnem lemaradt, de végül megnyerte az Európai Fiatal
Újságíró Díj 2009 pályázatot. Fotó: Bácsi Róbert

A médiaszakemberekből álló öttagú nemzeti zsűri – amelynek nálunk Réti Pál, a HVG főszerkesztője volt az elnöke – 23 pályamű közül találta a legjobbnak Szabó Zsuzsa munkáját. A fiatal műsorvezető azonban majdnem lemaradt a pályázatról:

– A határidő utolsó napján ültem le a számítógép elé, hogy feltöltsem a pályázati anyagomat az internetre, de rendszerhiba miatt ez többszöri próbálkozásra sem sikerült – emlékezett vissza a Szegedi Tudományegyetem kommunikáció és médiatudomány szakán is tanuló lány. – Felvettem a kapcsolatot a szervezőkkel, akik tudtak a hibáról, és így utólag is elfogadták a jelentkezésemet – tette hozzá az ifjú rádiós.

Idén 35 országból érkeztek pályaművek az Európai Fiatal Újságíró Díj 2009-re, amelynek nemzeti nyertesei meghívást kaptak egy berlini kulturális és történelmi kirándulásra. Az augusztus 29-től szeptember 2-áig tartó kirándulás végén a fiatal tehetségek az EU képviselőivel, politikusokkal, nagykövetekkel és hivatásos újságírókkal is találkoznak majd.

– Nagyon örülök a díjnak, de nem gondoltam, hogy a beérkezett pályaművek közül pont az enyémet tartja majd a legjobbnak a szakmai szűri – árulta el Zsuzsa, aki az egyetem elvégzése után rádiós marketinggel szeretne foglalkozni. Pályázatáról elmondta: riportalanyainak nem volt könnyű megválaszolni a kérdést, a feleletekből azonban sokat tanult.

Olvasóink írták

 • 9. CID 2009. július 04. 18:58
  „Hmmm, nagyon bájos :)”
 • 8. szabozsuzsa 2009. július 03. 13:28
  „sziasztok, köszönöm a hozzászólásokat!! itt van az anyag:

  http://addat.hu/2172fa16/szabozsuzsa_YJA_HU_vegl.mp3.html

  Igen, a téma az volt, hogy milyen Európa képe most, hogy 20 évvel ezelőtt kezdődött el a demokratikus átalakulás felgyorsulása európában (finom a megfogalmazáss, nem? :) ): az újabb tagállamok csatlakozása hogyan befolyásolta Európa képét. Ezt pedig az alanyaim személyes véleményei alapján kutattam, nyitott kérdésekkel.

  Nem lesz verseny a 35 ország újságírója között. Elég nehéz lenne összehasonlítani - és nem is a Bizottság célja, hanem az, hogy lokálisan legyenek újságírról, akik tudnak írni az euról.

  Fogyasszátok, véleményezzétek.”
 • 7. mgabor 2009. július 03. 09:17
  „was ist kacc-kacc?”
 • 6. Ajna 2009. július 03. 00:15
  „:D :D :D kacc-kacc :D :D :D”
 • 5. kis_vakond 2009. július 02. 20:47
  „23 közül?? ez a bajod? akkor közelítsük meg úgy a kérdést, hogy 23 ember volt itthon aki egyáltalán elmert indulni, aki egyáltalán vette a fáradságot, hogy összeállítsa a pályázati anyagot.
  Mielőtt leszólod azt hogy nem 10 000 000 indulóból lett eső inkább gondolkozzunk azon, hogy vajon miért is az általad alacsony számnak ítélt 23 volt a pályázók száma. nézd meg hol kellett és mivel:
  http://www.eujournalist-award.eu/

  én továbbra is azt mondom, hogy nem a negativizmusra van szükség, hajrá-hajrá!!!”
 • 4. flexsnake 2009. július 02. 19:16
  „Nem hallgat csak nincs mit hozzáfűzni. Ez csak a jéghegy csúcsa. Itthon találták 23 közül az elsőnek, nos ez arányaiban.... mindegy. Lényeg hogy nemzetközi viszonylatban hányadik helyen végez.”
 • 3. kis_vakond 2009. július 02. 16:49
  „Gratulálok! Csak így tovább. Ismét egy fiatal, aki példa lehet.
  Ilyenkor persze mindenki hallgat, csak amikor valamit szidni kell akkor lelkesek, no sebaj.
  Több pozitív hírt! több olyan infót, ami a tehetséges és sikereket elérő emberekről szól.
  Majd valaki linkelje már be, ha elérhető az anyag, amivel pályázott.”
 • 2. Logaritmus 2009. július 02. 12:54
  „Hajrá, sok hasznos munkát és elhivatottságot kívánok!”
 • 1. palimadar 2009. július 02. 08:30
  „Gratulálok a kisasszonynak!

  Azonban a cím biztosan rossz: "... az év fiatal újságírója" ugyan mitől lenne egy 30 perces összevont anyagból megítélhetően az év fiatal újságírója valaki? Ráadásul úgy, hogy pályázni kell. De ez nem a díjazott hibája.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyit a Reök-kávézó

Szeged - Pénteken megnyitja kapuit a Reök-kávézó. Ezzel teljesíti szerződéses kötelezettségét a… Tovább olvasom