Délmagyar logó

2018. 03. 21. szerda - Benedek -7°C | 2°C Még több cikk.

Szegeden toborzott Szekeres Imre

Szeged - Jó fizetés, érdekes munka - így látja Szekeres Imre a katonák hivatását. A miniszter kedden az SZTE-n toborzott. Beszélt arról is, hogy Afganisztán északi részén öngyilkos merénylőkkel, délen fegyveres összecsapásokkal kell számolni.
Pilótákat, tiszteket toborzott kedden a Szegedi Tudományegyetemen a Magyar Honvédség és a honvédelmi miniszter. A Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem hallgatói fegyveres bemutatóval, a katonák afganisztáni élménybeszámolóval, Szekeres Imre a honvédségről szóló előadással igyekezett meggyőzni a leendő diplomásokat: a hadseregben a helyük. Mit kínál nekik a testület? – kérdeztük a minisztert.

– Jó fizetést, érdekes munkát, külföldi tapasztalatot. Minden emberben él a vágy, hogy megmutassa, kipróbálja magát. Ez egy ilyen szakma – válaszolt és hozzátette: egy civilben tett egyetemi látogatása alkalmával merült fel a hallgatók közötti toborzás ötlete, hiszen nincs honvédelmi oktatás az egyetemen, a hadseregnek azonban szüksége van jól képzett mérnökökre, közgazdászokra, orvosokra.

Szekeres Imre a honvédségről szóló előadással igyekezett meggyőzni a leendő diplomásokat: a hadseregben a helyük. Fotó: Karnok Csaba (Képgaléria)

A magyar katonák két új feladatot vállalnak ebben az évben Afganisztánban. Azon túl, hogy hat hónapig a kabuli nemzetközi repülőtér biztonságát őrzik a nemzetközi csoport vezetőjeként, egy elit csoportjuk különleges katonai műveleteket végez majd az ország jóval veszélyesebbnek tartott déli részén.

A megyében négyszáz állás kiadó

Mészáros Antal, a szegedi toborzóiroda vezetője elmondta: a hadsereg nem csak pilótákat és tiszteket keres, a legénységi állományba is várják a jelentkezőket. Csongrád megyében jelenleg négyszáz álláshely kiadó, háromszáz a hódmezővásárhelyi, száz a szentesi laktanyában.

– Minden feladat veszélyes Afganisztánban északon éppúgy mint délen. Északon elsősorban öngyilkos merénylőkkel kell számolni, délen fegyveres összecsapásokkal. Ez a különleges katonai csoport évek óta készül a feladatra - reagált a kérdésre a miniszter: életveszélyben lesznek-e a katonák. Kitért a távolabbi célokra is: a tervek szerint a magyarok az afgán hadsereg felkészítésében is részt vesznek majd északon és délen is. A műveletekkel egyrészt segítik Afganisztán stabilitását, másrészt tapasztalatot szereznek.

Szekeres Imre délután Botka László polgármesterrel találkozott, hogy megállapodást írjon alá a szegedi helyőrségi klub átadásáról.

– Ez a patinás épület jobban hasznosítható ha a város kezelésében és tulajdonában van. Azt fogom kérni, hogy a nyugdíjas tiszteknek és másoknak, akik érdeklődnek a honvédség iránt adjon majd a város lehetőséget, hogy klubéletet tudjanak élni – beszélt a miniszter. A város különben bármire használhatja a klubot, Szekeres Imre csupán szeretné, ha a klubéletet valahogy biztosítaná.

Olvasóink írták

 • 8. 4 2008. április 09. 13:01
  „Tiszteket toborzott??
  Magyarországon több tiszti beosztás van, mint az Eu többi országában együtt véve.De ha itt mindenki dirigálni akar akkor ki fog majd " dolgozni"? Vagy csak az a lényeg, hogy tisztek legyenek ha baj lesz ki fog odaállni, mert egy tiszt biztos nem!!”
 • 7. Kolompár Rómeó 2008. április 09. 09:01
  „Ejnye, nehogy azt mondjátok már, hogy ti még soha nem voltatok részegek! Persze munkahelyen, prezentáció közben, hallgatóság előtt :-D”
 • 6. kv-1 2008. április 09. 01:09
  „Szekeres nem volt katona, de ettől még lehetne jó miniszter. Persze ehhez nem szabadna, hogy a kormánypártok bármelyikéhez köze legyen. Most is össze-vissza hazudozott. A kérdésekre nem válaszolt. Végül, mikor már egyre több lett a szittya a környékén, és kezdtek kínosakat kérdezni, elmondta, hogy siet. Ezután még 1 órát járkált körbe és beszélgetett az új ismerőseivel. Ennyit Imréről. De legalább most nem volt részeg.”
 • 5. maci52 2008. április 08. 21:28
  „Elénekelték Lacával a"Vörös csepel,vezesd a harcot",a klub meg úgy is elkelt már valamelyik sógornál.”
 • 4. diégo 2008. április 08. 21:17
  „Ez a gyökér volt már katona ? Mert nem hiszem !”
 • 3. csonakos 2008. április 08. 20:57
  „Még így nagyon megfázva sem!:-)”
 • 2. mandy ;) 2008. április 08. 19:52
  „ne vonuljatok be!”
 • 1. Cc 2008. április 08. 18:16
  „Hracsholt-e mint Kecskeméten a Gripen bulin?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Útjának harmadán túl van a szegedi szekérhúzó

Szeged - Ezerötszáz kilométeres útjának harmadán túl van az a szegedi 61 éves szekérhúzó, aki… Tovább olvasom